Hirdetés
Hirdetés

Több mint kétórányi népzene a Halmos Béla Program Napjáról

Nézzétek meg a Tianda, Szalóki Ági, a Poklade, valamint Koncz Gergely és barátai koncertjét!

Bár a vírushelyzet nagyban befolyásolta az NKA Halmos Béla Programiroda működését is, igyekeztek a népzene által, minél több eseménnyel egy kis örömet csempészni a közönség életébe. Még a nyár folyamán lehetőségük volt összesen hat alkalommal koncert szervezésére a Benczúr Kerti Esték keretein belül; külön helyszínnel és rengeteg kiváló programmal jelentkeztek az idei rendhagyó, őszi Táncháztalálkozón; részt vettek a Budapesten megrendezett virtuális WOMEX megvalósulásában. A szokásos év végén, az A38 Hajón megrendezésre kerülő Halmos Béla Program Napját ugyan a fokozódó járványhelyzet miatt eredeti formájában nem tudták megtartani, fontosnak érezték, hogy a zenekaroknak fellépési lehetőséget biztosítsanak, illetve megörvendeztessék a népzene kedvelőit, ezért a programot az online térbe költöztették. Így most a nappalink melegéből élvezhetjük négy kiváló zenekar koncertjét, illetve a velük készült interjúkkal kicsit beleshetünk a kulisszák mögé is.

Hirdetés

Elsőként a 2015-ben alakult, moldvai népzenét játszó Tindiat láthatjuk. A színes egyéniségekből álló zenekar hangulatos, dinamikus és fiatalos erővel varázsolja el a táncolni vágyókat. Külföldiekhez, gyerekekhez vagy éppen a rendszeres táncházba járókhoz is könnyedén alkalmazkodnak.

A második fellépőt valószínűleg nem kell sokaknak bemutatni: Szalóki Ági 1994-ben lépett először színpadra. 2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét. Többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész.

A harmadik koncertet a Poklade adja – a zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson.

Az “estét” pedig Koncz Gergely és barátai zárják, akik azt a hangzást igyekszenek visszaadni, ahogy 1969 és 1985 közt muzsikáltak a palatkai zenészek tánc alá, odahaza, a saját vidékükön. Ahogy a zenekarvezető fogalmaz:

A létező felvételek közt ez volt a leggazdagabb időszak, volt sok olyan igényű mulató ember, táncos, akik miatt méginkább élvezet, kihívás, megtiszteltetés lehetett jól muzsikálni.

A sokszínű Halmos Béla Program Napját tehát mindenkinek ajánljuk, aki két órára szívesen elmerülne a népzene varázslatos világában.

További információ a Halmos Béla Program weboldalán és Facebookján!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók