Hirdetés
Hirdetés

Világ Muzsikása – A Góbé új dalában Éri Péter és a muzsikuslét előtt állít emléket

Új dallal jelentkezett a Góbé, melyben a belga hegedűs, Oscar Beerten is közreműködik. A Világ Muzsikása többrétű jelentéssel bír a zenekar számára: egyszerre jeleníti meg a zenész élet szépségeit és nehézségeit, valamint emlékszik és tiszteleg Éri Péter előtt, aki a Muzsikással szinte valóban a világ összes színpadán zenélt. A Világ Muzsikása élőben május 17-én lesz először hallható, a zenekar Akvárium Klubbeli koncertjén.

A muzsikus élet az izgalmak, a zenélés és a közönséggel való találkozás öröme mellett bőven tartogat kihívásokat és nehéz helyzeteket is. Ez a kiindulóalapja a Góbé új dalának is, amelyről Várai Áron, a zenekar énekese így mesélt:

„A Világ Muzsikása számomra a zenész élet valóságában kalandozik el, mikor az örömök mellett ott lapul a szomorú, nehéz és néha kiszolgáltatott érzés is. Ebben a dalban (ahogy szerintem a valóságban is történik sokszor) a főhős, a zenélés élvezete oltárán áldoz pénzt, szerelmet, egyfajta szabadságot, hogy ki tudjon teljesedni saját zeneiségében. Ahogy a cím is mutatja, a szöveg gerincét alkotó középső versszak a fő motívum, amit a zene tulajdonképpen elmesél önállóan, a kezdetektől (a kis faluból), odáig, ahol most tart a dolog (több országban megfordulva a világ különböző részein). Tulajdonképpen ez egy érzékeny téma számomra, mert igen nehéz szakma a zenészeké, (ahogy más művészeti területen lévő szakmák is hasonlóak) nem csak fény és csillogás, ahogyan azt egy ember általában elképzeli, komoly embert próbáló helyzetek, sok nehéz döntés és megpróbáltatás van ezen a pályán. Ami irányban tart, az maga a zene, amit ebben az esetben a szöveg egészít ki, egy-egy megnyugtató szép szigetként, bár komoly mondanivalóval. A zene átsegít az élet minden területén, ennél a számnál sincs ez máshogy. Szépen indulnak a témák és valahol a közepén egyszer csak egy egész más dimenzióban találja magát az ember, majd szépen visszavezet az ösvényre, és utunkra enged. Nagyon örülök, hogy egy igazi világzenei alkotás született ebből a dalból, nagy élmény volt Oscarral közösen dolgozni, és nem titok, hogy szövegileg is inspirált, nem csak zeneileg. Mikor elkészültünk a háttér munkákkal is, alig bírtam abbahagyni, ha jól emlékszem hatszor hallgattam meg egymás után, remélem, másnak is ekkora élményt okoz a Világ Muzsikása!”

Ha pedig a zenészlétről van szó, nem lehet elfelejteni a kezdeteket sem, azokat az embereket, akik sokak előtt már kitaposták az utakat. Rigó Márton, a zenekar hegedűse gyerekkori emlékei az otthoni lemezpolchoz vezetnek vissza, ahol a Queen, Bartók Béla, Cseh Tamás és Hobo lemezei mellett a Muzsikás albumai is előkelő helyet foglaltak el, édesanyja ugyanis „keményvonalas táncházmozgalmistaként” megszállottan gyűjtötte a népzenei bakeliteket, ezzel kapcsolatban így idézte fel emlékeit:

„Könyveket írhatnék arról, hogy hogyan formáltak engem ezek a felvételek és mennyi tudást és szépséget szívhattam magamba gyermekként ezeket a lemezeket hallgatva, és milyen erőt, ihletet és inspirációt tudott adni később felnőtt muzsikusként, amikor egy-egy gyerekkor homályába veszett dallam hirtelen előtört. Bátran jelenthetem ki, nem lennék az a zenész, aki most vagyok, ha nem hallgattuk volna otthon anno szanaszét a Muzsikás lemezeket. Azt a szemléletmódot is megadta, hogy bátran foglalkozzak és törődjek a népzene feldolgozásával is, és azt a fajta utat, amit a Muzsikás az első “világzenei” feldolgozásaival kijelölt, azt én is járhatom és járnom is kell az autentikus népzene művelése mellett. Azóta a világ és a szakma is sokat változott, de benne én, és az egész Góbé büszkén igyekszik vinni ezen az ösvényen a fáklyát, és ahogy a Muzsikás is tette anno, úgy mi is keressük azokat a művészeket, akik világszerte elhivatottak a népek zenéi és táncai felé, és akik hisznek abban, hogy a kultúra a válasz az emberiség sebeire és ellentéteire. Oscar Beerten barátunk is pontosan ilyen, akivel tavaly ittjártakor írtuk meg A Világ Muzsikását”

Nem ez az első együttműködés Oscar Beerten és a Góbé között, ugyanis a belga hegedűssel jegyzik a tavaly megjelent Rebeka című dalt is. Oscart a zenekar egy Ethno Hungary táborban ismerte meg, ahol minden évben 10-15 különböző ország muzsikusai jönnek össze, hogy egyedülálló hangszereléssel, direkt a táborra írt népzenei alapú dalokkal mutassák be saját zenekultúrájukat mindössze egy hét alatt. A tábori együtt zenélés pedig annyira jól sikerült, hogy Oscar ismét Magyarországra látogatott, mert érdeklődött a magyar népzene iránt is. A közös zenélés eredménye lett a Világ Muzsikása, amelyhez Oscar ír népzenei gyökerű hegedűtémájával járult hozzá. Egervári Mátyás, a csapat cimbalmosa így idézte fel a közös dalírást:

„A világ muzsikása valóban tükrözi számomra, amiről a szöveg szól, azt a fajta hídépítést, kapcsolódást a zenén keresztül, amit mindannyian megélünk és képviselünk a csapatban; tényleg sikerült valami egyedit és jelentőset alkotni, így a dal lehetne egy ars poetica is. Ezáltal nem csak mi kapcsolódhatunk más kultúrákhoz, hanem a sajátunk is újabb lehetőségeket kap arra, hogy mások megismerhessék és felfedezhessék. Ez az egyik legörömtelibb következménye ennek a dalnak (és kollaborációnak) számomra.”

„A szám már szinte készen volt, azonban közben meghalt Éri Péter. Az az ember, aki Martin György unokájaként és elkötelezett beat és blues rajongóként, és a bolygó gyakorlatilag minden létező nagyszínpadát megjárt művészeként tényleg a Világ Muzsikása volt, és példát mutatott mindannyiunknak. Letaglózott minket a hír, és mivel az arca a lemezborítókon, koncerteken és tánchàzakban egész életemet végigkísérte, és a gyermekeivel is jó barátságot ápolok, ezért a gyászt én is a lelkemben viselem. Szeretnénk ezt a számot utólag is neki és az ő emlékének ajánlani és reméljük, hogy föntről is méltónak talál minket arra, hogy folytassuk és csináljuk, amit elkezdett, és amiben egész életében hitt.”

– folytatja Marci.

A Világ muzsikásához klip is készült, amelyet a Miért kell? videójához hasonlóan, Nyitrai Balázs rendezett. A klip egy meghallgatást mutat be, a produkcióba megidézve a művészet sokszínűségét, szabadságát és nehézségét is.

Oscar így idézte fel a dal megszületésének körülményeit:

„Ez a második kislemez a Góbéval való együttműködésünk eredményeként. A közös munka során végig elvarázsolt és kihívást jelentett számomra, hogy együtt alkossuk meg ezt a dalt. Egy újabb közös dal, melynek egyik alkotóeleme egy saját szerzeményem, amit hegedűzeneként lehetne jellemezni, és ami erős hatásokat hordoz különböző régiókból, mint Skandinávia és az Egyesült Királyság, ezt ötvöztük a kortárs vagy városi magyar népzenével a Góbé stílusában! A kislemez felvétele előtt elküldtem az egyik dallamomat a Góbé zenészeinek, kíváncsi voltam, hogyan interpretálja majd a Góbé a “Foghorn reel” című szerzeményt, és ezen túlmenően, hogy van-e valamilyen hasonlóság a magyar népzenével.

Rendkívül izgalmas volt számomra e két népzenei stílus vizsgálata és felfedezése, valamint az, hogy rezonanciát találjak a kompozícióm és az új magyar népzene között! Ezáltal jobban megközelítettem és megértettem a saját zenei identitásomat, és megtanultam, hogyan fordítsam le a saját zenémet más zenei és etnikai háttérrel rendelkező zenészek számára. A Góbé megismertetette velem a magyarországi tradicionális népzenét, amit aztán intergrálunk a Világ Muzsikása című dalba. Ezek az új zenei benyomások csak tovább fokozták a magyar zene iránti rajongásomat és szeretetemet, és új fényt adtak a Góbéval közös, csodálatos kollaborációnak!”

A Góbé új dala az Akvárium Klubban lesz először élőben hallható május 17-én. A bemelegítésről az idei Ethno Hungary tábor zenészei gondoskodnak majd az ott készített dalokkal.

További információk az Akvárium honlapján és a koncert Facebook-eseményén! 

Fotó: Komróczki Dia

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk