Hirdetés

A Youtube, Spotify és Apple Music is szerepelni fog az Artisjus felosztásaiban

A Music Hungary Konferencia előtt világítottunk rá arra a problémára, hogy mit is jelenthet az a zenekaroknak, ha a jogdíjfelosztás nem követi az aktuális zenehallgatási szokások megismerését, vagyis ha az élet elhúz a felosztási szabályzatok mellett. Abban a cikkben hívtuk fel a figyelmet arra is, hogy az Artisjus felosztási szabályzata a letöltéses platformokat vette eddig figyelembe, vagyis az olyan streamingszolgáltatók, mint a Youtube, a Spotify vagy az Apple Music és a többiek, kimaradtak az online felosztásból, és ezzel együtt a ráosztásos jogdíjnemek felosztásából is.

Cikkünk megjelenése után az Artisjus a Music Hungary Konferencián egy panelbeszélgetésen említette, hogy ez a helyzet 2021 utolsó negyedévében változik, ezzel kapcsolatban pedig kérdéseket küldtünk az Artisjusnak a részletekkel kapcsolatban.

A Lángoló megkeresésére Dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója azt válaszolta, hogy  az utolsó negyedévben

YouTube (2019. Q2), Spotify (2019. Q2, Q3, Q4) és Apple Music (2020. Q1, Q2, Q3) szolgáltatások egyes időszakait fogják felosztani. 

A válaszból kiderült az is, hogy tulajdonképpen mostanra értek be a több éve zajló informatikai fejlesztések, amiknek köszönhetően sikerül megoldani az adatfeldolgozást.

Az adatfeldolgozási munka méretét úgy lehet érzékeltetni, hogy míg egy rádiócsatorna egy negyedéves műsora kb. 30 ezer elhangzási sort jelent, addig egyetlen negyedévnyi YouTube adat 9,5 milliárd elhangzási sor – tehát olyan, mintha 320 ezer rádiócsatorna adatait dolgoznánk fel

– érzékeltette az Artisjus a feldolgozásra váró adatok mennyiségét. A francia jogvédő SACEM az IBM-el kötött egyébként együttműködést, ők 2016-ban 982,5 milliárd stream- és letöltéstranzakciót dolgoztak fel, jól mutatja a piac növekedését, hogy ez a szám majdnem kétszerese a 2015-ös adatoknak, azóta pedig még tovább emelkedett.

Válaszukban a korábbi időszakokról azt írták, hogy a szerzőknek nincs plusz dolguk,  automatikusan meg fogják kapni visszamenőlegesen a pénzt a szóban forgó időszakokra. 2022 során folyamatosan feldolgozzák a szolgáltatók múltbéli időszakainak adatait, és ezzel párhuzamosan az aktuális negyedéveket is beszedik és felosztják. A válaszból az nem derült ki, hogy ez a fentebb említett 2019. Q2 előtti adatokat is jelenti-e.

A problémás művek fennakadást okoznak

A fő nehézség az, hogy – a hagyományos jogkezelési működési területekhez viszonyítva, például koncert vagy rádió – eltérő az egész repertoárképviseleti rendszer, ami felváltotta a területi jogosítást. Míg egy rádiós játszás során képviseljük a teljes világrepertoárt a régi magyar daloktól a legfrissebb nemzetközi slágerekig, addig a nemzetközi online zeneszolgáltatások esetén a legértékesebb nemzetközi repertoárt kivonták a helyi jogkezelők képviseletéből. Így tehát szinte kizárólag a magyar műveket képviseljük

– ismertette a problémát az Artisjus.

Az ISRC, vagyis a hangfelvétel-azonosító kód adatai nagy segítséget jelenthetnek a feldolgozás során. Az Artisjus adatbázisában lévő magyar művek 30 százaléka rendelkezik ilyen azonosítóval, kérdés persze, hogy ez az aktív művek hány százalékát jelenti, de a jogvédő folyamatosan arra kéri a szerzőket, hogy a dalok regisztrálásánál vagy később adják meg ezt az adatot is, sőt 2014 óta ezt egyébként be is kéri az Artisjus a lemezkiadásoknál.

Jövőre változhat a felosztási szabályzat is

A szabályzatról a könnyű- és komolyzenei szerzőkből, írókból és zeneműkiadókból álló Küldöttgyűlés dönt az Artisjusnál, rákérdeztünk arra is, hogy az a fejlesztés, amivel a streamingszolgáltatók adatainak feldolgozása megoldódott, a szabályzat változásával is jár-e.

Az előzetes informális beszélgetések alapján 2022-ben ez biztosan téma lesz a szerzők között, egyelőre csak ennyit lehet biztosan állítani. Széles dalszerzői körök beszélgetései, vitái, megfontolásai alapján fog kialakulni a mindenki számára elfogadható megoldás

– ígérte az Artisjus.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk