Hirdetés
Hirdetés

30 évvel ezelőtti pólóminta miatt perlik a Nirvanát

Szerzői jog megsértése miatt, egy grafika jogosulatlan használata okán perelték be a Nirvanát, illetve a merch ügyleteiket bonyolító cégeket, egy 1989-es pólóminta miatt. Az illusztrátor unokája és egyedüli jogörököse szerint a zenekar még 1989-ben tette fel a pólójára C. W. Scott-Giles illusztrációját, amit Dante Pokol című művéhez készített 1949-ben.

Hirdetés

Jocelyn Susan Bundy, az illusztrátor unokája azt mondta, hogy éveken keresztül minden olyan póló, bögre, kulcstartó, pulóver vagy lemez, amin nagyapja illusztrációja szerepel a pokol első öt körével, jogtalan bevételhez juttatta a zenekart. A könyvet, amihez az illusztráció készült, 1949-ben adták ki, Bundy pedig januárban fedezte fel, hogy a Nirvana merch mintája „gyakorlatilag megegyezik” az illusztrációval.

A vád szerint a zenekar felváltva utalt arra, hogy a kérdéses pólómintát Kurt Cobain készítette, illetve hogy szabadon felhasználható minták között találták. 

Bundy azt állítja, hogy utóbbi már csak azért sem lehet igaz, mert az illusztráció szerzői jogait az Egyesült Királyságban jegyezték be, és még mindig nem járt le, így egy országban sem lehet közkincs. Az eltérő nyilatkozatok miatt pedig álláspontja szerint fel sem merülhet, hogy a zenekar jóhiszeműségből futott bele a hibába, vagyis azt hihette, hogy közkincs. Bundy többször is jelezte ezt a zenekarnak, illetve a pólókat értékesítő cégeknek, akik továbbra is úgy hirdetik a termékeket a logóval, hogy annak minden joga az övék.

Bár a jogsértés tényén nem változtat, de az ügy pikantériája, hogy az illusztráció nagyobb karriert járt be a Nirvanának köszönhetően, mint a könyv illusztrációjaként, hiszen a Walmart, H&M és a Hot Topic is felhasználta a saját termékein a Nirvana engedélyével.

Az illusztrátor örököse azt szeretné, ha azonnal felhagynának a kérdéses illusztráció használatával, és igényt tart a jogtalan felhasználásból származó nyereségre, valamint ezen felül kártérítésre is.

A Nirvana, a Silva Artist, a Live Nation Merchandise és a Merch Traffic egyelőre nem kommentálta a keresetet.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók