Hirdetés
Hirdetés

Vallási érzelmek megsértése miatt bíróságon ítélték el a Behemoth énekesét

A lengyel bíróság első fokon 15,000 zlotyira ítélte Nergalt (polgári nevén Adam Michał Darskit), mert vallási érzelmeket sértett azzal, hogy egy Szűz Mária-festményen taposott. A Behemoth frontemberének ezen kívül a plusz 3500 zlotyi bírósági költséget is meg kell térítenie. (Összesen ez majdnem másfél millió forint.) Nergal fellebbezett az ítélet ellen, de ha másodfokon is bűnösnek találják, akár két év szabadságvesztést is kaphat.

Hirdetés

A zenész saját bevallása szerint nem csinált semmit, a kép teljesen rendben van, de a kifejezetten vallásos Lengyelországban a katolikus közösségek árgus szemekkel nézik minden mozdulatát, mivel már nem először vádolják meg a vallási érzelmek megsértésével. Plusz azért is van rajta nagyobb fókusz, mert régebben elvállalta a lengyel Voice egyik zsűritagjának szerepét (ami amúgy meglehetősen szokatlan a black metal színtéren), és emiatt amolyan celebritás is arrafelé.

Nergalt egyébként konkrétan négy ember vallási érzelmeinek megsértése miatt perelték be, akik közül az egyik a jelenleg Lengyelországot kormányzó konzervatív koalíció egyik politikusa.

Az ügyészek még vallásszakértők véleményét is kikérték, akik elmondták a bíróságon, hogy a Szűz Mária-képre cipővel taposás egyértelműen sértheti egyesek vallási érzelmeit, márpedig a lengyel törvények értelmében aki ilyet csinál, az pénzbüntetésre és elzárásra ítélhető.

2007-ben szintén bíróságon kötött ki a Behemoth frontembere, mert a színpadon széttépett egy Bibliát, de végül felmentették, illetve 2018-ban is akadt egy balhéja amiatt, hogy a Behemoth turnéját a „Republic of the Unfaithful” néven hirdette meg, és ezzel nemzeti érzelmeket sértett. Nemrég pedig középkori módszerekre célozgatott, mikor a lengyel kormány bevezette a rendkívül szigorú abortusztörvényt az országban.

Mindezek örömére a Nuclear Blast kiadó bejelentette, hogy szerződést hosszabbítottak a zenekarral, és ősszel jöhet az új nagylemez.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók