Hirdetés
Hirdetés

Szomjas György emlékének ajánlva – Vittorio Bianco: Hat pej csikó

Lángoló Premier

Egy még el nem készült magyar westernfilmhez írt főcímzenét Fehér Viktor, a Kerekes dobosa, avagy Vittorio Bianco. Az Amott legel című palóc népdalt Sohajda Péterrel közösen dolgozták fel Szomjas György emlékének ajánlva.

“Mindig vonzott a magyar betyárvilág romantikája, amiről persze gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb mozgatórugói vannak, mint a puszta szabadságvágy: kilátástalanság, árulás, kényszerpályák, örökölt sorsok. A legtöbb betyár élete megérne egy filmet, de sajnos még várat magára, hogy 21. századi narratívából is valaki elmesélje ezeket. Addig is ott vannak nekünk Szomjas György filmjei: a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek. Valójában ez a dal egy el nem készült film főcímzenéje, aminek jelenleg a forgatókönyvén dolgozom. A dal írása közben ‘A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford’ című pszicho-western lebegett a szemem előtt, amelynek komor, baljós hangulata ott lebeg a puszták felett. Szerettem volna egy olyan magyar népdalt választani, ami kellően borongós hangulatú. Mind a dalválasztás, mind a borító, mind a dallam lüktetése a borongós magyar western koncepciót erősíti” – meséli Fehér Viktor, aki még nagyapjától hallotta az Amott legel című palóc népdalt, aminek az átiratát Sohajda Péterrel közösen készítették el.

A dalban Szlama László koboz- és citeraművész játssza a citeraszólamot. A citera hangzása az egyik legismertebb népi hangszín, de könnyűzenei közegben még nagyon kevesen használták. A countryzenékben hallható slide gitár méltó párja, mégis egy sajátosan magyar, egyedi hangzást ad a dalnak. A Hat pej csikó keverése a Standing Waves Studióban készült, a mastering pedig a világhírű Abbey Road Stúdióban, Alex Gordon keze által. A dalból remixek is készülnek, többek között Gianni Durrente italo-disco feldolgozása.

És hogy honnan a Vittorio Bianco név? Egy olasz turnén a Kerekes vezetője, Fehér Zsombor így konferálta fel Viktort a színpadon a helyiek legnagyobb örömére. Azóta használja ezt a nevet mint alteregót. Ebbe a projektbe különösen illett a spagetti-westernes hatás miatt, kikacsintás Sergio Leone munkássága felé.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk