Hirdetés
Hirdetés

Moiras Records a digitális szférában

A főleg vinyllemezekkel foglalkozó hazai Moiras Records 2005 óta jelenteti meg a magyar rock, jazz és folk elfeledett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételeit. A jelek szerint most jött el annak az ideje, hogy az erre alkalmasak digitális formában is publikálásra kerüljenek. Első körben április 11-én öt különböző műfajú EP lát napvilágot, ezt követően pedig nagyjából havonta lehet egy-egy érdekes archív albumra számítani.

Hirdetés

A Bencsik Sándor gitáros és Cserháti István billentyűs alapította Pandora’s Box a nyolcvanas évek egyik kulcsfontosságú hazai hard rock zenekara volt, második, Kő kövön című albumukat ma is valódi klasszikusként emlegetik a rajongók. A most digitálisan megjelenő, A zöld, a bíbor és a fekete EP az együttes 1983-as Maradj a vonalban című koncertlemezét harangozza be – Vikidál Gyula volt ekkor a zenekar frontembere. Az amatőr archív felvételek korszerűsítéséről Sáfár József, a zenekar volt basszusgitárosa (manapság hangmérnök) gondoskodott.

Jekler Z. Gábor produer léptette frigyre elsőként a techno/house-t a magyar népzenével még a kilencvenes években. A népdalfeldolgozásokhoz az egri Kovács „KaGee” Gábor személyében lelt alkotótársra, aki zenei képzettsége révén alkalmasnak bizonyult az ötletek dalokba öntésére. Másfél évig dolgoztak a Vadmadarak projekten, a remixekkel együtt majd’ húsz átdolgozás készült el, kiadót azonban itthon nem találtak hozzá. Végül 1997 elején Haluska Imre DJ közvetítésével a kész anyagok egy része megjelent három olasz kiadású maxin, amelyek aztán csak helyben kerültek értékesítésre. Sajnos, az alkotók akkor nem tudtak tovább foglalkozni a felvételek sorsával, így a Vadmadarak igen hosszú pihenőre tértek, egészen mostanáig. A Székvárosi lassú című EP a Lángolón már promotált Hej, Jancsika albumot vezeti fel.

Az 1968 decemberében alakult legendás, pszichedelikus beatzenekarként is aposztrofálható Kex az egész hazai popszíntérre vitathatatlanul óriási hatást gyakorolt. Vezetője és alapítója Doleviczényi Miklós, míg frontembere és motorja Baksa-Soós János volt, a klasszikus felállásban még Bianki Iván, Imre Attila és Kisfaludy András zenélt. Produkciójukkal évekkel megelőzték korukat: szürreális vagy éppen groteszk hangvételű beat számaikat klasszikus versfeldolgozásokkal tarkították, nyúltak XX. század eleji műdalokhoz, és dolgoztak át ironikus modorban klasszikus népdalokat is, popzenekarként pedig elsők közt alkalmaztak színpadi performanszokat. Más beat előadók mellett főszerepet kaptak a Mészáros Márta rendezte Szép lányok, ne sírjatok című filmben – sajnos az ebből tervezett nagylemez csak több évtizedes késéssel jelenhetett meg. Baksa-Soós 1971 őszén kivált a bandából és az NSZK-ba távozott, ezzel le is zárult a Kex legjobb korszaka, mert bár Doleviczényi vezetésével még próbálkoztak új felállásban, funky-s megszólalással, de jelentős sikereket ezzel már nem tudtak elérni. A Tiszta szívvel című EP a Let’s Cake albumot vezeti fel.

A Metropol Erdély legnépszerűbb magyar rockzenekara volt a hetvenes-nyolcvanas években; hosszabb szünet után, a 2010-es évek elejétől ismét stabil felállásban működnek, elsősorban nagyobb erdélyi rendezvények és fesztiválok meghívottjaiként. Az Egyszerű dal EP a később megjelenő, Permanent Standby című koncertalbumuk két dalát tartalmazza. Az albumra a legnépszerűbb koncertszámok kerülnek, ezeket 2008-2018 között rögzítették, zömében Erdélyben megtartott fellépéseken, megidézve többek közt a 2008-as, negyven éves jubileumi nagyváradi koncertet, vagy éppen a Festum Varadinum rendezvénysorozatának hangulatát 2015-ből.  A dalok az eredeti, magyar nyelvű szövegeikkel szólalnak meg.

Winkelmayer József fúvós/billentyűs multi-instrumentalista 1970-ben hattagú együttest verbuvált, hogy zenei álmait megvalósíthassa, és ezzel meg is alakult az első magyar jazz-rock együttes. A saját számokat és feldolgozásokat is magas szinten megszólaltató Winkelmayer Brass volt egyben Jakab György billentyűs-zeneszerző pályájának első zenekara. Először két évig itthon, majd további három évig külföldön zenéltek, mégpedig jelentős sikerekkel. Sajnos a korabeli médiába alig jutottak be, hanglemezük akkoriban nem is készült. A Dialogue című EP az együttes életmű-válogatásának előzeteseként jelenik meg.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók