Hirdetés
Hirdetés

„Mindenkiben ott él egy kicsi hős” – Jön Guessous Mesi új lemeze, itt egy dal róla

Lángoló Premier

Guessous Majda Mária, azaz Mesi, a FolkBeats tehetségkutatót nyert, Junior Príma Díjas énekesnő november végén hozza ki jelenkori zenekarával új, 13 dalt tartalmazó albumát, az Átváltozás – Sorsok & Dalok (Tom Tom Records) címűt. Mesi és zenésztársai igaz történeteket, valós emberi sorsokat szólaltatnak meg dalaikban, amelyek az énekesnő által diktafonnal felvett, több héten át tartó beszélgetésfolyamatokból formálódtak ki. A zeneműfaji alapok részben eddig is adottak voltak Mesi eddig életművéből következően: népzenék, jazz, pop, kortárs törekvések olvadnak eggyé a sokféle stílusban jártas magyar, török és marokkói művészek által. Ez az életutakat, kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló anyag kivételes pillanatnak ígérkezik a hazai világzenei színtéren. (Mesi korábbi lemezeiről itt és itt írtunk.)

Mindenkiben ott él egy kicsi hős, aki „megmozgat száz hegyet”, aki átváltozik pillangóvá, vagy Vasemberré, vagy csak egyszerűen képes a buktatókon önmagát és másokat is átsegíteni a Fennvalóba vetett bizalommal. Egy olyan „fényes szikra”, ami „nem parancsol és nem panaszol” és igazán szeret. Ez a „fényes szikra” ott lakozik mindannyiunkban.

Hirdetés

Az Embertárs című premierdal keletkezéséről:

Niki szülei az alkohol fogságában élték életüket sok-sok évig, ami teljesen beárnyékolta Niki gyermekkorát. Egy idő után nem bírta tovább nézni szülei italozó életét, ezért 2013-ban úgy döntött, hajléktalanszállóra megy. Ezt követően az önromboló életmód összecsapott szülei feje felett, mely emberáldozatot követelt. Tragikus körülmények között elvesztette édesanyját. Niki alól minden kicsúszott, lelki és fizikai szinten is. Ez az enyhén értelmileg sérült lány eldöntötte, hogy ő más lesz, mint a szülei. Egy csepp alkoholt nem iszik, és minden nehézsége ellenére hihetetlen erővel és hittel éli mindennapjait.

A dal az albumon található Embertárs dalfüzér utolsó (negyedik) darabja, amelynek nagy része az énekesnő és zenésztársai szerzeménye, refrénjének dallama pedig egy török népdal dallama. A dalegységek mind a Nikivel történt beszélgetések köré épülnek. Az interjúkat komoly utómunka követte. Mesi feldolgozta, átszűrte magán a diktafonra felvett beszélgetéseket és olyan dalokat alkotott meg együtt zenésztársaival, amik nem csak Nikiről, vagy a hajléktalanságról szólnak, hanem mindannyiunkról: az ember alapvető szükségletéről, az igaz emberi kapcsolódás fontosságáról.

Zenészek: Arif Erdem Ocak (gitár, ének), Barvich Iván (tamburabrácsa, ének), Guessous Mesi (ének, bağlama), Kertész Ákos (dob), Ölvedi Gábor (frame drum, tapan, ének).

Partnerintézmény: Magyar Máltai Szeretetszolgálat (Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ).

Interjúalany: Puchreiner Nikolett (33 év).

Fotó: Raffay Zsófia.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók