Hirdetés
Hirdetés

Roger Waters teljesen belegabalyodott az Ukrajnában zajló háborúba

Ott kezdődött a dolog, hogy Roger Waters írt egy nyílt levelet Olga Zelenszkának, Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök feleségének, amiben sajnálatát fejezte ki az országába zajló háború miatt, de egyben az ukrán szélsőségeseket is hibáztatta az egész miatt. Ráadásként, vagyis korábban, a háború kitörésekor a NATO-t tett felelőssé a konfliktusért, és Joe Biden amerikai elnököt háborús bűnösnek nevezte. Persze azt is elmondta, hogy „a gengszter” Putyinnak nem kellett volna felülnie a provokációnak, és nem kellett volna támadnia. Szóval mindenki hibás volt mindenért, de leginkább a Nyugat.

Hirdetés

A fenti nyilatkozata miatt az erősen oroszellenes, ukránbarát lengyelek kiborultak, és elterjedt a hír, hogy Waterst kitiltanák azokból a lengyel városokból, ahol jövő tavasszal fellépne a búcsúturnéja keretében. Kontrakén jött egy másik hír, hogy ezt Waters nem várja meg, hanem el sem megy zenélni Lengyelországba, és lemondja a koncertjeit. Utóbbiról viszont gyorsan kiderült, hogy nem igaz, Waters nem mondott le semmiféle lengyel koncertet.

Most pedig jött egy újabb nyílt levél Waterstől, amit már egyenesen Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett. Ebben kifejti, hogy ha Putyin békét akar, akkor mondja ki, hogy elegek neki az eddig megszállt területek (Krím, Donyeck és Luhanszk orosz ajkú területei), mert ez sokat lendítene a dolgon háború befejezése felé. Viszont ha mondjuk le akarná rohanni Lengyelországot vagy a balti államokat, „akkor bassza meg”, mondja Waters Putyinnak. Ha tényleg ezt akarja, akkor rajta, robbantsa szét a világot, amiben Waters szerint remek partnerre lelne a többi nagyhatalomban.

Ő természetesen ezt nem akarja, inkább azt szeretné, ha Putyin biztosítaná a világot, hogy békét akar. Persze Waters szerint a NATO és az USA miatt ez sem lenne garancia, mert utóbbiak egy kis olaj miatt bármilyen békemegállapodást felrúgnak, de – teszi hozzá – Putyinnak ettől még nem kéne ugyanazt tennie.

Üzenete végén leírja, hogy teljesen meghatódott, hogy Olga Zelenszka válaszolt neki, és ha Putyin is ezt tenné, akkor az az első lépés lenne a béke felé.

Kérdés, hogy ezek után jövő április 23-án milyen üzeneteket fog közvetíteni a budapesti koncertjén, hiszen a fenti meglátásai közül több is egybe esik számos magyar állami vezető által képviselt állásponttal, viszont korábban erősen kritizálta a magyar kormányt, sőt, a fellépésein több más országvezető mellett Orbán Viktort is neo-fasisztaként jellemezte. Ezen a 2018-as koncertképen amúgy Putyin is szerepel, de kérdőjellel:

A Pink Floyd egykori vezére egyébként előszeretettel száll bele ilyen konfliktusokba. Korábban évekig szájkaratézott Izraellel amiatt, ahogy a palesztin kérdést kezelik. Egész konkrétan appartheid államnak nevezte Izraelt, amin természetesen az ország szépen megsértődött. De igazából a társadalmi kérdések adják az egyik alapján Waters művészetének, nem is ő lenne, ha nem csinálná.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,941KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,710FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók