Hirdetés
Hirdetés

10 dolog, amit talán nem tudtál Billy Idolról

Jövő vasárnap ismét Budapesten koncertezik Billy Idol, akinél nagyobb mértékben kevés előadó határozta meg a nyolcvanas éveket. Az idén novemberben már 67. születésnapját ünneplő énekes azonban továbbra is irigylésre méltó formában van, sőt, tavaly The Roadside címmel egy kitűnő négyszámos EP-t is megjelentetett, szóval minden esély megvan arra, hogy szeptember 25-én a négy évvel ezelőttihez hasonlóan maradandó élményben részesüljön a koncert közönsége. A most következő összeállításban kedvcsinálóként összeszedtünk néhány kevésbé ismert, de annál érdekesebb információt az énekessel kapcsolatban.

Hirdetés

1. Billy Idol eredeti neve William Michael Albert Broad

Az édesanyja lévén félig ír énekes 1955. november 30-án született Stanmore-ban. A kisváros Middlesex-ben található, ami Anglia egyik történelmi megyéje, de ma már a londoni agglomeráció része. Kétéves korában az egész család az Egyesült Államokba költözött, majd négy évvel később visszatértek az Egyesült Királyságba, ahol a Surrey megyei Dorkingban telepedtek le, de a rákövetkező években is sokszor költözködtek Idol édesapjának munkája miatt. Erről egy néhány évvel ezelőtti interjúban így beszélt:

„Kereskedő volt, és imádta ezt a melót, bár szerintem nem túlságosan érdekelte, mi is az, amit elad. Néha én is vele tartottam. Apám akkor élt, amikor eladott. Olyan volt neki ez, mint valami színpadi előadás, ha érted, mire gondolok. Most persze nem valami vad, vagy őrült produkcióról beszélek. Egy időben, még a hatvanas években orvosi műszereket árult, például ezeket a korai összecsukható ágyakat. Bizonyos értelemben én is kereskedő vagyok, csak én a saját termékem adom el.”

2. Fiatalon a Bromley Kontingens tagja volt

Az úgynevezett Bromley Kontingens egy fanatikus Sex Pistols-rajongókból álló csoportosulás volt, akik mindenhová követték a zenekart. Idolon kívül olyan ismertebb nevek voltak a tagjai, mint Siouxsie Sioux és Steven Severin, a nem sokkal később megalakuló Siouxsie and the Banshees tagjai, vagy Philip Sallon, aki többek között rendezvényszervezőként és ruhatervezőként a brit punk, majd az újromantikus színtér egyik vezéralakja lett. Jellemző ugyanakkor, hogy magát az elnevezést a Melody Maker újságírója, bizonyos Caroline Coon találta ki, maga Siouxsie később úgy nyilatkozott, hogy ők biztosan soha nem nevezték magukat. Az viszont biztos, hogy ebből a társaságból indult Billy Idol későbbi zenekara is, a Generation X.

3. Zenészi karrierjét gitárosként kezdte

Idol rövid ideig a Siouxsie and the Banshees tagja is volt, majd 1976 végén gitárosként beszállt a Chelsea nevű, ma is létező angol punkzenekarba. Ugyanakkor mindössze három koncert után le is lépett a basszusgitáros Tony James és a dobos John Towe társaságában, akikkel aztán az év novemberében megalakította a Generation X-et, ahol a gitáros az akkor 17 éves Bob „Derwood” Andrews lett, így Idol átvehette az énekesi teendőket.

A zenekar összesen négy albumot – Generation X (1977), Valley of the Dolls (1979), Kiss Me Deadly (1981, már Gen X néven), illetve K.M.D – Sweet Revenge (1998, eredetileg ez lett volna a harmadik album, de a zenekar a felvételek közben a belső feszültségek és az egyre komolyabb gondokat okozó droghasználat miatt egy időre feloszlott, így a lemezanyag csak húsz évvel később került nyilvánosságra) – jelentetett meg. Az 1981 januárjában megjelent Kiss Me Deadly nyitódala a Dancing With Myself, ami végül ugyanazon év novemberében Idol bemutatkozó, Don’t Stop című EP-jén is helyet kapott, és amelyben a Sex Pistols-os Steve Jones is gitározik.

4. A Billy Idol művésznév közvetett módon egy kémiatanárnak és a Monty Python egyik tagjának köszönhető

Az énekes a Bromley Kontingens tagjaként nyilatkozott a már említett Caroline Coonnak, és amikor az újságírónő a nevét kérdezte, Billy Idle-ként mutatkozott be. A név egy korábbi tanárának volt köszönhető, aki annak idejeként jellemzésként azt írta róla nagybetűkkel az iskolai értékelőlapra, hogy „WILLIAM IS IDLE”, azaz „William lusta”. Idol elmondása szerint ez az emlék azért is maradt meg benne, mert az apja iszonyú dühös volt, amikor elolvasta. Később viszont megváltoztatta a művésznevét a hasonló hangzású, de egészen mást jelentő Billy Idolra, mivel rájött, hogy az eredeti változat túlságosan emlékeztetni fogja a közönséget Eric Idle nevére. Idle az azokban az időkben pályafutásának talán legnépszerűbb időszakát élő Monty Python-csoport tagja volt – ha valaki nem tudná, melyikükről van szó a hatból, csak annyit mondunk, hogy Sir Robin, „Nagyorrú”, és persze Always Look On The Bright Side Of Life.

5. Egy évig angol irodalmat tanult a Sussexi Egyetemen

A művésznév eredete és az Idolra mindvégig jellemző punk attitűd alapján talán nem gondolnánk, de az énekes járt egyetemre, igaz, csak egy évet fejezett be a Dél-Angliai Sussexi Egyetemen, ahol angol irodalmat tanult.

6. Az énekes édesapja „némileg” ellenezte a zenészi pályát

Ez önmagában persze nem az év meglepetése, hiszen számtalan zenésznek kellett megküzdenie ezzel. Idol elmondása szerint viszont apja körülbelül két éven át nem állt vele szóba, mikor kiderült, hogy a fia rockénekesként képzeli el a jövőt.

„Elküldött a pokolba, amiért egy rock ’n roll zenekarban akartam játszani. Én meg úgy voltam vele, hogy ezt kapja majd vissza azért, amiért nem hitt bennem. Úgy döntött, hogy két évig nem áll velem szóba, csak mert hosszú hajam volt. Mikor? Talán a hatvanas vagy hetvenes években, még David Bowie előtt. Az én válaszom az volt, hogy a hatvanadik születésnapjára az amerikai platinalemezemet adtam neki ajándékba. BUMM! Tessék apa! Egymillió amerikai vette meg a lemezemet. Ötszázezren Kanadában, sokezren Ausztráliában. És te azt mondtad, bolond vagyok. Az öregem akkor már hatvanéves volt, de meg akartam mutatni neki, hogy igazam volt. Tettem valami többet nála, azzal, hogy azt csináltam, amit akartam. És mindehhez a rock ’n rollt használtam fegyverként…”

7. A védjegyszerű hidrogénszőke haj a véletlen műve

Az énekes eredetileg kék árnyalatokat akart festeni a hajába. Ehhez egy barátnője segítségét kérte, aki viszont vásárlás közben pont a kék hajfestékről feledkezett meg. A hidrogénezés már megtörtént, amikor kiderült, hogy nem minden alakult a terv szerint, így csak a rákövetkező héten tudták volna befejezni a műveletet. Idol viszont a tükörbe nézve úgy találta, nem is olyan rossz ez így, sőt, a kissé narancssárgában játszó árnyalat még pont eléggé punkosnak is tűnt.

8. A Dancing With Myself klipjét Tobe Hooper rendezte

Ahogy erről már volt szó, Idol debütáló Don’t Stop című EP-jén helyet kapott a Dancing With Myself, ami így szólókarrierjének első nagyobb dobása lett. A dalhoz videóklip is készült, amit előszeretettel játszott a szintén 1981-ben indult MTV, és aminek rendezője Tobe Hooper volt, akit a hazai közönség a Texasi Láncfűrészes Mészárlás, illetve többek között a Poltergeist – Kopogó Szellem és a Mángorló direktori székéből ismerhet leginkább.

A Dancing With Myself klipjét Az omega ember című 1971-es amerikai sci-fi inspirálta, melynek főszereplője Charlton Heston volt, és amely Richard Mateson 1954-es Legenda vagyok című regénye alapján készült, akárcsak a 2007-ben bemutatott, hasonló című film Will Smith főszereplésével. Ez utóbbi egyébként már a könyv harmadik mozgóképes adaptációja volt: a könyvből az első film 1964-ben készült Az utolsó ember a földön címmel.

9. A White Weddingnek valójában két része van

Idol 1982-ben megjelent első teljes lemezének vitathatatlan húzótétele a White Wedding, ami egyben – egy bizonyos Rebel Yell mellett – az énekes talán legismertebb száma, megjelenése óta egy rakás filmben és videójátékban is szerepelt betétdalként. A figyelmes zenehallgatók viszont már megjelenésekor kiszúrhatták a „Part 1” kiegészítést a dal címének végén. A második rész a kislemezváltozat B-oldalaként jelent meg, az eredetihez képest is jóval billentyű- és effektcentrikusabb, voltaképpen felfogható egy Club Mix változatnak is. A két dalt egy egybefűzött, közel nyolc és fél perces változatban is piacra dobták egy 12 inches kislemez formájában.

10. A Rebel Yell egy whiskymárkáról kapta a címét

Idol holtversenyben „másik legismertebb dala” egy 1936 óta forgalmazott, Magyarországon kevésbé ismert Kentucky Bourbon whisky-ről kapta a címét. Az énekes visszaemlékezése szerint a dal írásának időszakában a Rolling Stones egyik partiján Keith Richards – aki közismerten nagy kedvelője volt az italnak – , Mick Jagger és Ron Wood társaságában épp Rebel Yellt iszogattak, amikor beugrott neki, hogy milyen jó dalcím lenne ez a név. Visszaemlékezései alapján meg is kérdezte a Stones tagjait, hogy nem bánnák-e, ha lenyúlná a saját dalához. Mint kitalálható, nem bánták.

De ezzel még természetesen nem értünk a lista végére. Hamarosan jövünk a következő résszel, melyben olyan érdekes dolgokról lesz szó, mint mimetikus polialoid, a popzene történetének egyik első e-mail címe, és egy kis híján végzetes motorbaleset.

Billy Idol szeptember 25-én lép fel a Budapest Parkban. A koncerttel kapcsolatban további információk a Park honlapján, és a kapcsolódó Facebook-eseményen!  

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók