Hirdetés

Szomorú igazság

Justice – A Cross The Universe
(Warner)
2008

Megérkezett a jó előre beharangozott élő Justice felvétel. Afelől ugye nincsen kétség, hogy a duó tömeghisztéria volt nemrég, a 2007-es hype azonban jócskán alábbhagyott, ellenlábasaik száma követőikével veszekszik. Azt azonban nem érdemes vitatni, hogy a tavalyi debütalbum után a mainstream elektronikus popzene legtetejéről nézelődnek.

Részben persze a profi (parasztvakító…) koncepció miatt is történt mindez, de zeneileg is olyat tettek az asztalra, ami nem csak egy szűk réteg számára érdekes. A csapat – amibe most vegyük bele a kiadó Ed Bangert és a designer haverokat is – tisztességesen beletenyerelt a tutiba, a sikersztori viszont könnyen lehet, hogy a csúcsára ért, és innen nézve továbblépni az elektro-kereszteslovasság imázsból nehezebb feladatnak tűnik, mint létrehozni azt. Ez némileg magyarázza azt a meglepő döntést, hogy egy egylemezes csapat élőfelvétellel és turnéfilmmel folytassa a diszkográfiát. Egyrészt van új megjelenés, időt nyernek vele, másrészt még egyszer lehúzzák a bőrt a rókáról, aztán majd lesz, ami lesz.

Mert bár jó, sőt kurva jó album a Cross, egy teljes élő lemezt ráépíteni kockázatos vállalkozás, még akkor is, ha a remixeiről is jól ismert a produkció (vissza is tér a Viárjorfrendsz vagy száznyolcvanszor). Félreértés ne essék: a lemez igen szórakoztató tud lenni egy darabig. Felkapod a fejed a nem várt (dehogynem várt) metáldöngölésekre, a semmiből előbukkanó Franz Ferdinand-, meg Klaxons-kitekintésekre, és arra is, hogy milyen pofátlanul sütögetik a leghuszadrangúbb lakossági trance dj technikákat úgy, hogy tőlük valahogy mégis jól hangzik.

Viszont ezekkel a villogtatásokkal az a gond, hogy hamar elhasználódnak, és ami élőben nagyon hangos, sok pia mellett megismételhetetlennek tűnik (mert hát ki jár hetente Justice-ra?), lemezről hallgatva igen hamar ásítozásra buzdít. Élvezzük, amíg tart, aztán csóváljuk a fejünket, hogy akkor most merre is lehet tovább az út srácok?

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

A zenehallgatás rosszat tesz a természetnek

A vinyl lemez sem környezetkímélő, de a streaming évről-évre jobban megterheli a Földet.

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.

Koncertlemezt ad ki az Arctic Monkeys, karitatív célból

Minden bevétel a War Child UK-nek megy.

Ingyenes Spotify online workshop a Spotify embereivel

Hogyan működik a Spotify algoritmusa? Hogyan tud egy dal bekerülni egy Spotify playlistbe? Mire jó a Spotify For Artists fiók?

David Hasselhoffnak van egy metálzenekara, pénzt gyűjtenek az első klipre

Aki hallani akarja The Hoff metáldalát, adjon pénzt. Klip is lesz hozzá.