Hirdetés

Brit tudósok megfejtették, miért nem emlékszel a koncertekre

Rengeteget fizetsz egy koncertjegyért, majd másnap próbálod felidézni, hogy milyen is volt, vagy mi történt, és rájössz, hogy fogalmad sincs. A felejthetetlen este, amire hónapok óta kuporgattál feledésbe merült. Persze van, akinek ezt a túlzásba vitt alkohollal sikerül elérni, na őket nem ez a tanulmány fogja átsegíteni a dolgokon, de ha előfordult veled valaha a koncertamnézia jelensége, akkor jó ha tudod, hogy nem egyedi az eset, és a kutatók tudják azt is, mi segíthet rajtad.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Taylor Swift rajongók tömegével vallották be, hogy tulajdonképpen nem sokra emlékszenek a koncertről. Sem a dalokra, sem a ruhacserékre, de még fontosabb momentumokra sem mindig. Bár csúnya sztereotípia lenne azt állítani, hogy Swift rajongóinál biztosan nem az alkohol okozott gondot, mégis kiemelnénk, hogy a beszámolóik szerint nem az alkoholban kell keresni az emlékezetkiesés okait.

Az érzelmek az okai mindennek

Pszichológusok meg is találták a választ a jelenségre. Dr Michelle Phillips a Royal Northern College of Music zenepszichológusa a BBC-nek elmondta, hogy bár az amnézia egy nagyon súlyos és komoly dolog, a koncert utáni amnéziától mégsem kell megijedni, hiszen nem az a helyzet, hogy az illető arra sem emlékszik, hogy egyáltalán ott volt a buliban, sőt valószínűleg éppen amiatt léphet fel az emlékezetkiesés, mert az a koncert annyira fontos volt nekik, hogy egész életükben emlékezni fognak arra, hogy ottvoltak.

Egyszerűen csak annyi történik, hogy az esemény nem minden aspektusát tudták kódolni

– mondja a szakember.

Túl sok az inger

Zene, hangszerek, kedvenc dalok, kedvenc előadók, vetítés, átöltözések, tánc, többi rajongó – egyszerűen annyi inger éri az agyat, hogy kénytelen válogatni. Ezért attól függetlenül, hogy az egyén mit tart fontosnak, akár tudat alatt, változó, hogy ki mire emlékszik a buliból. Valakinek fel se tűnik, hogy a gitáros leesett a színpadról, másnak fogalma sincs, hogy az énekes cserélt-e pólót, más valaki meg ha az élete múlna rajta, akkor se tudná elmondani, mi volt a negyedik dal utáni vetítésben.

Van esély emlékezni

Dr Helen Prior, a Hull Egyetem pszichológusa azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a zene nagyon jó abban, hogy visszahozzon emlékeket. Ezért van az, hogy a régi előadók dalait jobbnak találjuk, vagy hogy nagy életesmények alatt hallgatott dalok, nagy hatással vannak ránk. Vagyis a szakember azt tanácsolja, hogy aki nem emlékszik mindenre, az hallgassa újra a setlist dalait, és próbálja úgy felidézni, mi történt a koncerten.

Metál, punk, pop, bármilyen zene képes gyógyítani az embert

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk