Hirdetés

Meglepetés, csak máshogy – Ilyenek a Samsung új csúcskészülékei

Kipróbáltuk a Samsung Galaxy S24-széria készülékeit, hogy kiderüljön igaza volt-e a vállalatnak, amikor a mesterséges intelligencia felé fordultak teljes erővel ahelyett, hogy hangzatos hardveres újításokkal, vagy távcsőnek, profi gépnek, és még ki tudja minek megfelelő kamerarendszerrel támadna. 

Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, egy ideje tényleg mosolyogva nézem, hogyan próbálnak a cégek még egy újabb funkciót, vagy még jobb dolgokat beleerőltetni, egy lehetőleg még kisebb, és még vékonyabb készülékbe. Félreértés ne essék, tudok lelkesedni azért, hogy egy telefon már csak mellékesen telefon, és inkább számítógép, kistévé, meg profi kamera- persze videó és fényképezőgép egyben. De közben azért a lelkem mélyén saját magamon is röhögök, amikor távcsőnek használom a telefonom, hogy lássam a menetrendet, és a bejelentéseken is titkon arra várok, hogy az ötödik kameráról kiderül majd, hogy röntgenfelvételeket készít, a videó egyben CT-re is alkalmas, a hardver pedig kvantumszámítógép, a bemutatott videókban pedig valamilyen erőművet működtetnek majd egy telefonról. 

Meglepetés, csak máshogy

Éppen ezért ért meglepetésként, amikor látszólag a Samsung megrázta magát, és azt mondta, hogy ebből elég, elvégezzük a szokásos fejlesztéseket a hardveren, de most nézzük már meg azt is, hogy mi a helyzet azzal, ami valóban segíti az emberek mindennapi dolgait. Jó, lehet, hogy nem pont így fogalmaztak, de használat közben arra jöttem rá, hogy sokkal jobban tudok lelkesedni a látszólag vagy elsőre nem feltétlenül agyeldobós újításoktól, mint eddig. 

De mire fel a lelkesedés? 

A digitális asszisztens elsőre még idegennek hathat, hiszen felmerül a kérdés, hogy mégis minek, de aztán ahogy az S24 Ultra nyomogatásába és mindennapi használatába belemerültem, egyre több olyan élethelyzet adódott, amiből kiderült, hogy a mesterséges intelligencia tényleg képes segíteni, olyan dolgokban, ami felett eddig lehet, hogy elsiklottam, de egészen egyszerűen elkönyveltem kínszenvedésnek, miközben van rá megoldás. Oké, ez most elsőre nem túl konkrét, de menjünk végig a funkciókon, és azon, hogy milyen élethelyzetben jöttem rá, hogy ez fényévekkel jobb, mint +25 megapixel a kamerába. 

Bábel tornya

Megvan az a fajta biztonságérzet az emberben, hogy azt képzeli, hogy ha angolul képes magát megértetni, akkor bárhol a világban elboldogul. Nos, hogy ez az elmélet megdőljön, elég Európán belül utazgatni. Mikor először találja magát szemben valaki az szicíliai Airbnb-ben egy egyébként nagyon cuki nénivel, aki azon kívül, hogy “hello” semmit nem beszél angolul, de nagyon el szeretné mondani, hogy hova vigyük a szemetet, és hogy mire kell figyelni, akkor azért megizzad az ember. Persze eddig is volt Google Translate, ami segített, itt viszont azonnal fordít a Samsung telefon úgy, hogy közben mindkét fél látja szövegként is a másik mondanivalóját. Oké, egyelőre a magyar nyelv nem megy neki, de angollal tényleg jól működik. Már akkor is, mikor fel kell hívni telefonon, hogy pontosan hol is van a lakás, és hogy jó épület előtt ácsorgunk-e. És hogy mire lehet ez jó? Külföldön asztalt foglalni egy étterembe telefonon, útbaigazítást kérni bárkitől, vagy éppen értelmezni, hogy jön-e egyáltalán valaha a busz, vagy éppen arról van szó a hangosbemondóban, hogy felejtsük el az egészet. 

Kifinomult beszélgetések

Ki ne járt már volna úgy, hogy szeretett volna tökéletes válaszokat adni egy-két üzenetre. Vagy azért, hogy professzionálisabbnak, vagy szimpatikusabbnak tűnjön. Hányszor volt már olyan, hogy másokat is bevonva fogalmaztad meg a választ, vagy hogy a tökéletesnek gondolt üzeneteden a másik fél azonnal megsértődött? Na ebben is segít a mesterséges intelligencia, aki nem csak szövegezésben, de akár idegen nyelvű kifinomult kommunikációban is segít, pont úgy, ahogy szeretnéd. Lehet laza, vicces, távolságtartó, professzionális vagy akár irodalmi is. 

Nincs többé jegyzetelés

Hányszor gondoltam arra, hogy milyen jó lenne, ha az interjúkat nem nekem kellene bepötyögnöm, hanem azonnal megkapnám beszélgetés leírt változatát, hogy már csak azon kelljen dolgozni. És hányszor vágytam arra is, hogy egy-egy megbeszélésen vagy éppen előadáson más jegyzeteljen, hogy végig oda tudjak figyelni. Na a mesterséges intelligencia mostmár ezt is megcsinálja, és itt vissza is kanyaroshatunk oda, hogy ez a személyi virtuális asszisztens dolog mennyire túlmutat azon, hogy értesítést küld a naptár tíz perccel a megbeszélés előtt, vagy szól a Google, hogy ideje elindulnom a találkozóra, mert nem jár a villamos, kerülőúton kell mennem. Vagy hogy ha tetszik valami, amit meglátok valahol az interneten, akkor egy karikázással meg tudom kérni, hogy keresse meg nekem, hogy az a hely hol van, vagy olyan cipőt hol lehet vásárolni. 

Jobb fotók, de máshogy

Vannak olyan hibák, amin az ezer megapixel sem segít. Most már tényleg szinte mindent megkomponál helyettem a mesterséges intelligencia, hogy olyan fényképet készítsek, mintha értenék hozzá, de vannak olyan bénázások, amiken eddig még ő sem tudott segíteni. Mondjuk ha az a vágya a csapatnak, hogy tengerparton felugrálós képeket készítsenek, egészen biztosan nem készült olyan fotó, amikor mindenki a levegőben van. De még egy koncerten is hányszor előfordult, hogy a 150 képből egy sem készült pont jókor. Most ezt gyorsan meg lehet oldani, a mesterséges intelligencia szempillantás alatt tüntet el mindent, ami felesleges a képen, legyen szó egy rossz helyre eső árnyékról vagy éppen emberekről, akik véletlenül belesétáltak életed fotójába. Ha pedig az időzítés rossz, akkor szintén egy szempillantás alatt odébb pakolhatsz embereket vagy tárgyakat a fotón, vagyis mindenki egyszerre ugrik majd, ráadásul olyan magasra, ahogy csak szeretnéd, vagy ami még hihető.

Mégis érezhető a változás

Bár a bemutatón inkább a mesterséges intelligenciával megtámogatott funkciókról esett szó, azért érdemes látni, hogy messze nem arról van szó, hogy a készülékek ne fejlődtek volna. Három telefonról beszélünk, az S24 Ultra egyrészt sokkal kényelmesebbé vált, hogy elhagyták a lekerekített kijelzőt, és már tényleg csak minimális a káva. Hogy méretben kinek mi a kényelmes, az persze egyéni preferencia, az egészen biztos, hogy az S24 Ultra a tökéletes választás azoknak, akik szeretik sokat nyomkodni a telefont, akik munkára is használják, és akik sorozatot néznek vagy játszanak is a készüléken. Az Ultra tökéletes azoknak, akiknek az a vágya, hogy legyen egy eszközük, ami tényleg mindent tud, ami elvárható. Ha kell szórakoztat, ha kell profi tartalomelőállító, ha kell munkaeszköz, ha kell játékkonzol. A toll olyan eszköz hozzá, amire ha egyszer ráérez az ember, akkor azt mondják, hogy teljes mértékben függővé válik, a Galaxy S24 Ultra pedig az a telefon, amit tényleg azoknak találtak ki, akik egészen egyszerűen azt szeretnék, ami jelenleg tudásban a csúcs a piacon, minden tekintetben. 

Az S24+. Na itt most átadom a szót Dankó Gábor kollégának, aki frissiben, még kint Amerikában, a San José-i bemutató napján megrendelte a telefont:

“Gyakorlatilag mikor megtudtam, hogy a S24+ megkapja az Ultra képernyőfelbontását, megkapja a 12 giga RAM-ot, nagyobb lett az akkumulátor, rendeltem is elő a telefont. Ahogy azt tavaly leírtam az S23-nál, a Plus volt mindig a kedvencem, de elképzelhetőnek tartottam, hogy esetleg később váltok kisebbre. Nos, nem így lett. Eddig a Plus inkább tuningolt alapkiadás volt, most fakszni nélküli Ultra lett. Fakszni alatt a tollat, meg a hiperszuper kamerát értem, mert ezek például nekem nem kellenek. Kicsit olyan, mintha a Plus most került volna a helyére, és nem csak számomra. Ugyanis közben kijött az a hír, miszerint az S24 széria eladási többletét a Plus hozta, és soha nem ment ilyen jól a középső készülék. Teljesen érthető. És hogy milyen a készülék? Az eddigi legjobb Samsung telefonom, mindent tud ez is, ami itt fentebb le van írva, és a lecserélt S22 Plushoz képest a gyorsaság és az akkumulátor is príma. Soha rosszabb frissítést.”

Az S24 pedig a kézbe illő, legkisebb testvér. Azoknak tökéletes választás, akik csúcsszériát szeretnének, de kedvezőbb áron, vagy akik egészen egyszerűen nem akarnak nagy telefont. Kézre áll, sem fotózásban, sem tudásban nem érezhető semmifajta hiány. Aki nem a telefonját használja multimédia tartalmak fogyasztására, de egy olyan készüléket szeretne, amit nem egy évre szán, hanem akár 4-5-re. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,932KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,660FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk