Hirdetés

Metál, punk, pop, bármilyen zene képes gyógyítani az embert

Valószínűleg mindenkinek van olyan a zene az életében, amit akkor szokott hallgatni, mikor rossz kedve van, de mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a zene nem csak a mentális egészségre lehet jótékony hatással?

Budapestről New Yorkba, majd vissza – Ilyen volt a Lángoló első zenetörténeti túrája

Már időszámításunk előtt is tudták, hogy a zene gyógyít

A zene terápiás hatásával kapcsolatos első írásos emlékek a Sárga Császár (i.e. 2698–2598) korából származnak – mesélte a Lángolónak dr. Kollár János egyetemi docens. A császár klasszikus belgyógyászati tankönyve szolgált alapvető forrásként a későbbi, belgyógyászattal foglalkozó könyvek számára is. A könyv szerint a betegségeknek két fő oka lehet: a belső, amely a beteg lelki-szellemi állapotváltozásában gyökerezik, valamint a külső, amelyet a légköri és éghajlati tényezők határoznak meg. Ezen elvekre épülve olyan zeneműveket alkottak, amelyek egyrészt a test külső hatások elleni, természetes védekező mechanizmusát erősítik, másrészt a harmónia és egyensúly létrehozása révén a belső, lelki-szellemi tevékenységet szabályozta. Ahogyan arra is zenét javasoltak, ha a születendő magzat a szokásosnál izgatottabb.

A zeneterápia tudománnyá válása a XX. század első felére tehető.

Az első, majd a második világháború során és után amatőr, valamint profi zenészek egyaránt látogatták a fizikai és érzelmi traumákat szenvedett háborús veteránokat gondozó kórházakat.

A betegek igen pozitívan reagáltak a zenére, és ez arra késztette az orvosokat és nővéreket, hogy muzsikusokat is hívjanak a kórházba azzal a céllal, hogy segítsék a betegek gyógyulását. A gyógyulás természetesen nem csupán a fizikai sérülésekből való felépülést, hanem a betegek lelki-szellemi javulását, életminőségük pozitív irányú változását is jelentette. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a zenészek kórházi „fellépései” komoly előkészületeket igényeltek a muzsikusok részéről is. Így merült fel egy, a zene gyógyításban történő alkalmazásával kapcsolatos szakmai tanterv létrehozásának igénye. 1941-ben Harriet Ayer Seymour az Egyesült Államokban létrehozta az Országos Zeneterápiás Alapítványt, és ezzel elindult a modern orvostudományban is a zeneterápia alkalmazása.

A hivatalos megfogalmazás szerint „zenei eszközök, képzett zeneterapeuta által, terápiás keretek között, személyre szabott célok elérése érdekében történő, tapasztalatokon alapuló alkalmazása” a zeneterápia, vagyis nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni, és hivatalosan csak államilag elismert zeneterapeuta-képzésben képesítést nyert személyek alkalmazhatják.

Magyarországon jelenleg önálló, akkreditált posztgraduális zeneterapeuta-képzés Budapesten, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán folyik. Ezenkívül Pécsett, szintén akkreditált, komplex művészetterápiás képzés keretein belül is lehetőség nyílik a zeneterápia mélyebb megismerésére, módszereinek elsajátítására

– mesélte dr. Kollár János, aki azt is elmondta, hogy a zenei tárgyakon (elmélet, improvizáció, gyakorlati tárgyak) kívül a pszichológiai, pszichiátriai, élettani ismeretek elsajátítása is igen nagy szerepet kap a képzéseken.

Forrás: Paige Cody / Unsplash

Komolyzenével gyógyítani a punk lábtörését?

Van, aki a legdurvább grindcore zenére tud lazítani, másokat a meditációs zenével lehet kiüldözni a világból. Az emberek zenei ízlése különböző, ugyanaz a zene teljesen más reakciókat válthat ki más-más emberekből, ezért a zeneterápia mindig személyre szabott, függ a befogadó ízlésvilágától, lelkiállapotától, problémáitól.

Kutatások egybehangzóan állítják, hogy a krónikus fájdalom csillapításában jelentős szerepet kaphat a zene. A Medimusic például abban hisz, hogy a zene a penicillinhez hasonló szuperorvosság, csak még egyszerűbb hozzájutni, és nincs mellékhatása. Több olyan projektet is indítottak, ahol a zene különböző terápiás felhasználásaival kezelnék például az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket, de egyéni lejátszási listákkal segítenének a szorongásos tünetekkel küzdőknek, vagy éppen a krónikus fájdalommal élőknek.

Korábbi eredmények szerint a zene a 24 százalékkal csökkentette a gyógyszerfelhasználást. A szorongásos tünetek 44 százalékában, a fájdalomcsökkentés 28 százalékában volt hatásos.

A cég első körben demenciában szenvedő időseknél tesztelte a zene hatékonyságát, és az eredményeik alapján 22 százalékkal csökkent a betegek pulzusa. Valószínűleg sokan látták azt a megható videót, mikor egy demenciában szenvedő idős balett-táncos újra a színpadon érezhette magát, mikor meghallotta Csajkovszkijtól a Hattyúk tavát, újabb bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a zene mennyit tud javítani a demenciában szenvedők állapotán.

Az, hogy az orvosok gyógyszerek helyett inkább Spotify-előfizetést vagy a lemezgyűjtemény tanulmányozását írják fel, most még távolinak tűnik, de kiegészítő terápiaként mindenképpen fontos szerepet játszik.

Amikor a témából Németországban doktoráltam, azaz 2003-ban az ottani kórházakban már létezett az a gyakorlat, hogy bizonyos műtétek előtt egy nappal a beteg kapott egy zenei listát, amelyen különböző stílusok és előadók szerepeltek. A választásai alapján a másnapi műtétre személyre szabott zenei összeállítást készítettek neki, amelyet a műtét alatt fejhallgatón hallgathatott

– mondta dr. Kollár János, aki terápiái során gyakran alkalmaz zenét mind a szorongásos panaszok, mind a pánikbetegségek kezelésében.

Például gyakran kérem arra klienseimet, készítsenek maguknak olyan zenei összeállításokat, amelyeket szívesen hallgatnak reggel, este, akkor, amikor relaxálni szeretnének, vagy akkor, amikor éppen energetizálni szeretnék magukat.

A zeneterápiában nincs műfaji megkötés, van, hogy például egy spektrumzavarban szenvedő gyermek befogja a fülét olyan zenék hallatán, ami más gyerekeket feldob, de egy monotonabb elektronikus zene pont a monotonitása miatt megnyugtatja. Sőt az is előfordul mind autista, mind hallássérült emberek terápiája közben, hogy a zene, a hanghullámok érzése, a hangszóró magukhoz ölelése is segít. Készült olyan tanulmány is, ami igazolta, hogy vak és látássérült gyermekek fogmosási tevékenységét is tudta segíteni, ha a fogmosással kapcsolatos instrukciókat dalban kapták. De már egy szimpla vérvétel vagy fogászati beavatkozás kellemetlenségei is könnyebben viselhetőek bárki számára, ha közben a kedvenc zenéjüket hallgathatják, persze néha jobb, ha csak fejhallgatón, hiszen ahogyan ezt már fentebb írtuk, ami az egyik embert, vagyis a pácienst nyugtatja, szerencsétlen esetben az orvost az őrületbe kergeti.

Hangszeres tudás nélkül is működhet

A szakember szerint, aki képes megkülönböztetni a szülei és egy autóduda hangját, az a zeneterápián is részt tud venni, akkor is, ha zeneileg kevésbé képzett. A tapasztalatok szerint ráadásul általában az derül ki, hogy nem a hang vagy a ritmusérzék, mindössze a bátorság hiányzik a legtöbb emberből.

A ritmus és a harmónia mindenki életében jelen van, a szívverés vagy a légzés ritmusa gyakorlatilag már fel sem tűnik, egészen addig, amíg nem gyorsul, lassul vagy nem esik ki az ütemből.

A szavak segítségével történő, azaz verbális kommunikáció számos félreértést eredményezhet. Ugyanazon kifejezés többféle ember számára más-más értelemmel bírhat. Ez az úgynevezett szemantikus konfúzió jelensége

– magyarázza a szakember, miért is lehet olyan sikeres a zeneterápia. Krishnamurti szerint „attól a naptól kezdve, hogy a madár nevét megtanítod a gyereknek, a gyerek soha többé nem fogja látni a madarat”. Anthony de Mello pedig a szavak szerepéről gondolkodva így írt: „A szamár arra való, hogy hazavigyen, de nem arra, hogy belépjen a házba.” A szavak olyan dolgok kifejezői, amelyek a zenében közvetlenül jelennek meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden zene nemzetközi és kultúrafüggetlen.

Egy indiai raga nem biztos, hogy ugyanazzal a mondanivalóval bír egy európai ember és egy indiai számára. Szavak nélkül együtt érezni, gondolkodni, lélegezni másokkal hatalmas közösségépítő erőt jelent. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a zeneterápia alkalmazása során nem beszélgetünk. Nagyon fontos, hogy a felszínre kerülő érzelmeket szükség esetén szavakba is lehessen önteni. A megfelelő szavak felfedezése is a zeneterápia része.

A zene mindenkié, a zeneterápia meg főleg

Vannak, akik azt gondolják, hogy a zeneterápia a mentális betegséggel küszködő embereket segíti, pedig a zene mindenkin tud segíteni. Zeneterapeuták pedig dolgoznak a gyógyítás, egészségmegőrzés, rehabilitáció számos területén is.

Jelen vannak pszichiátriákon, rehabilitációs intézetekben, szanatóriumokban, járóbeteg-ellátásban, fogyatékossággal élő embereket gondozó intézetekben, drog- és alkoholbetegeket gondozó központokban, idősek házában, hospice intézményekben, iskolákban, és nem feltétlenül beteg emberekkel dolgoznak.

Akár a fekvőbeteg-ellátásban, a hospice intézményekben is legalább annyira segíthetnek a hozzátartozóknak, mint a betegnek, de az egészséges, fejlődésre vágyó, vagy épp egyéni problémával szembenéző emberek számára is igen hasznos lehet.

Én úgy tanultam, hogy maga a szó a bibliai gyógyító angyalok, a szeráfok nevéből származik. A zeneterapeuták igyekeznek ilyen „gyógyító angyalok” lenni az emberek számára

– foglalta össze dr. Kollár János a zeneterapeuták munkáját.

Cikkünkben felhasznált szakirodalmak: Kollár János – Zeneterápia és autizmusKollár János – A zene gyógyászati célú alkalmazása gyermekek kezelése során; Kollár János – Hattyúdal; Rosie Holden – Music: a better alternative than pain?

(x) Cikkünk megjelenését a Huawei, a Freebuds 4 gyártója támogatta

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk