Hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal több mint 210 millió forintra bírságolt öt jogkezelőt

Öt hazai jogkezelő összesen több 210 millió forintos bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), mert nem megfelelően teljesítették az üreshordozói díjak megállapításáról szóló vállalásaikat.

A GVH pénteki közleménye szerint a nemzeti versenyhatóság 2016 végén írta elő az öt hazai közös jogkezelő szervezetnek – Artisjus, Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), Filmjus, Hungart Egyesület, MAHASZ -, hogy az üreshordozói díjak, például a mobiltelefonok, memóriakártyák, merevlemezek és minden egyéb érintett termék árába beépülő jogdíjátalány meghatározásakor használjanak a korábbinál pontosabb módszertant. Az egyesületek ugyanis a dinamikusan változó piac ellenére nem követték elég szorosan a tartalomfogyasztási szokások változásait, piackutatásaik pedig több ponton aggályosak és pontatlanok voltak.

A versenyhivatal jelezte: az egyesületek vállalásuk ellenére továbbra sem térképezték fel elfogadhatóan a megváltozott felhasználási szokásokat, így hiányos és hibás elemzésekre alapozva szedtek be egy év alatt, 2018-ban mintegy 11,4 milliárd forint díjat áttételesen a fogyasztóktól.

A tájékoztatás szerint a most lezárult utóvizsgálat feltárta, hogy a közös jogkezelők nem teljesítették megfelelően az előírt kötelezettségeket az üreshordozói díjszámítás precízebb alátámasztásáról. A szervezetek által készíttetett, a díj mértékét megalapozó kutatás nem orvosolta még a versenyhatóság által korábban kifejezetten kiemelt problémákat sem. Az egyesületek a felmérés reprezentativitásának hiányosságaival nemcsak a GVH felé vállalt kötelezettségeket sértették meg, hanem a közös jogkezeléséről szóló törvényt is, amely alapján a jogkezelőknek minden évben reprezentatív, átlátható felmérést kell végezniük a magánmásolási díjak megállapításához.

A bírság meghatározásakor a GVH Versenytanácsa figyelembe vette, hogy a jogkezelők, bár nem jártak el a kellő körültekintéssel, alapvetően megkíséreltek megfelelni az előírtaknak.

Az Artisjus 167 millió, az EJI 22 millió, a MAHASZ 16 millió, a Filmjus 5 millió, a Hungart pedig 400 ezer forint bírságot kapott a jogsértésért, többségükben részletfizetési kedvezménnyel. A versenyhatóság szankciója nem a művészek és előadók által kapott jogdíjakat csökkenti, hanem a jogkezelő szervezetek saját működési költségeit terheli – emelték ki a közleményben.

A GVH Versenytanácsának döntése a hazai fogyasztókat és művészeket védi, mert az üreshordozói díjak pontosabb meghatározása alapvető érdeke minden érintett félnek, még az adathordozókat forgalomba hozó vállalkozásoknak is – hangsúlyozták.

A versenyhivatal felhívta a fogyasztók figyelmét a díjak visszaigénylésének lehetőségére is, amelyet az öt jogkezelő által 2016-ban vállalt kötelezettségek teremtettek meg, Hollandia után másodikként az Európai Unióban. A visszatérítést azok a fogyasztók igényelhetik, akik a megvásárolt, üres adathordozóra nem másolnak jogdíjjal érintett műveket, hanem kizárólag saját tartalmaikat tárolják rajtuk.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk