Hirdetés

Nagyon felpörgött a használt könyvek piaca a lezárások miatt

Olcsón tudják megvenni, és sokan házhoz vagy csomagpontra rendelik a használt könyveket, amikből a járvány miatt bevezetett korlátozások óta sokkal több fogy – derül ki a Vatera sajtóközleményéből.

Az adataik szerint 2020 májusa óta minden egyes hónapban mintegy 20-40 százalékkal több könyvet vásároltak a Vaterán, mint a járvány előtti hónapokban. A tankönyvek és a szótárak nem túl népszerűek, kevesebb, mint két százaléka ilyen típusú könyv. Túlnyomó többségben olvasnivalót keresnek maguknak az emberek, főként regényeket, történelmi, társadalomtudományi témájú műveket, illetve gyermek- és ifjúsági irodalmat. Az eladott könyvek 85 százaléka használt, amiket, ha nem ritkaságról van szó, jóval olcsóbban be lehet szerezni, mint újonnan, ráadásul lehetőség van arra, hogy ezeket is házhoz szállítással vagy csomagpontra történő kézbesítéssel kérje az ember.

A kínálatban nemcsak a klasszikusok, de általában Háy János, Krasznahorkai László, Esterházy, Szabó Magda, Vámos Miklós, Kepes András és gyakorlatilag az összes kortárs író művei is folyamatosan megtalálhatóak. Népszerűek a Delfin-könyvek, és rengeteg könyvcsomagot is kínálnak a hirdetők – néhány ezer forintért hozzá lehet jutni például sci-fi, horror vagy éppen romantikus tematikájú gyűjteményekhez. Mivel sok antikvárium is árulja termékeit az online piactéren, elérhetők teljes életművek, akár több száz kötetes, hagyatékból megmaradt gyűjtemények is vannak az oldalon.

Ritkaságokba és képregényekbe is bele lehet futni

A regények közül a nyolcvankötetes Jules Verne-kollekciókat vették meg a legdrágábban (250 ezer, illetve 200 ezer forintos áron), 150 ezer forintért talált gazdára Rejtő Jenő Albatrosz-kiadású köteteinek gyűjteménye. Egy kicsivel olcsóbban, 120-130 ezer forintért vették meg a Jókai-összest, illetve két sci-fi kollekciót, amelyek a Star Wars, illetve a Dűne világában játszódó köteteket tartalmaztak.

Képregények közül főként a húsz-harminc évvel ezelőtti kiadványok keresettek: ötvenezer forintért akár a nyolcvanas évek népszerű Kockás füzeteinek teljes kollekcióját is meg lehet venni. A gyermekkönyvek közül a Klasszikus Walt Disney mesék sorozatában kiadott Merida, a bátor kötet a rekorder, ezért 186 ezer forintot fizettek ki, de a Szörny Egyetem történetét tartalmazó könyvért is kiadtak 144 ezer forintot.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés