Hirdetés

Mostantól itthon is elérhető a Google konzol nélküli konzoljátékos élménye, a Stadia

Remek időzítéssel karácsony előtt elérhetővé vált a magyar felhasználók számára is a Stadia, ami gyakorlatilag egy kontrollerrel ad hasonló élményt, mint a konzoljátékok, sőt akár kontroller nélkül is élvezhető.

A Stadia a Google felhő alapú játékplatformja, amivel nem kell új eszközt beszerezni, ahogyan nem kell letölteni, installálni vagy folyton frissítgetni a játékokat sem, és lehetőség van arra, hogy ugyanazt a játékot, amit egyébként a számítógépre vagy a tévére kötve szokott valaki játszani, azt a telefonján folytassa, vagy gyakorlatilag bárhol, ahol be tud lépni a Google-fiókjába.

Az egész ingyenes, bár a játékok pénzbe kerülnek, viszont a Stadia Pro előfizetéssel egy rakás játékhoz ingyen is hozzá lehet jutni.

A Stadia azért tökéletes karácsony előtt, mert nem kell költségekbe vernie magát az embernek, hogy kiderüljön, hogy egyáltalán érdemes-e beruházni egy legújabb generációs konzolba, és hozzá néhány játékba.

A jó hír az, hogy egy hónapig a Stadia PRO-t is ingyen lehet kipróbálni, de az ingyenes Stadia opcióhoz is jár a Destiny2: New Light grátiszba. Természetesen az ingyenes verzió is menti a játékok állását, és ez is képes az 1080p/60 fps felbontásra és a sztereó hangra.

A Stadia Pro pedig az első ingyenes hónap után 2990 forint/hó áron fizethető elő, és minden hónapban egyre bővül majd az ingyenesen elérhető játékok listája. A játékokhoz az ingyenes hozzáférés addig biztosított, amíg a felhasználónak aktív a Stadia Pro előfizetése. A Pro felhasználók 4K minőségben is élvezhetik a játékokat, ráadásul sok olyat is elég nagy kedvezménnyel lehet megvásárolni, amik egyébként nincsenek benne az ingyenes pakkban.

Konzol nélküli konzoljáték

Egy percig nincs olyan érzése az embernek, hogy ez a megoldás lenne a szegény ember Xbox vagy PS5 helyettesítője. Sőt, mivel Xbox, PlayStation vagy éppen Switch Pro kontrollerekkel is lehet irányítani (a teljes lista innen érhető el) és egérrel és billentyűzettel is lehet játszani, meg a kompatibilis telefonokkal is, így hozzá sem kell szokni egy új eszközhöz. A Stadia saját kontrollere egyelőre nem érhető el még Magyarországon, de az én PlayStation kiosztáshoz szokott kezemnek ahhoz sem volt nehéz hozzászokni.

Amiben viszont sokkal másabb az élmény, hogy konzoljátékozni általában egyfajta szertartás. Ahogyan az ember leül a TV elé, és halálra idegesíti a vele egy háztartásban élőket, hogy már órák óta nem kelt fel onnan, az kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan azzal is halálra lehet idegesíteni bárkit, hogy a gépe elől nem kel fel az, aki PC-n játszik. Na itt minden gond nélkül át lehet menni egyik eszközről a másikra, és ha minden kötél szakad, akkor a telefonon vagy tableten lehet folytatni, ugyanúgy a kontrollerrel.

A Stadia kontroller esetében a leggördülékenyebb ha valaki a számítógépével köti össze, ekkor csak meg kell nyitni a Chrome böngészőt, hátra kell dőlni és játszani. Egy fokkal nehezebb, de még mindig baromi kényelmes a telefonhoz vagy a tablethez vezetékkel hozzákapcsolt kontroller (az ígéretek szerint hamarosan ez is menni fog vezeték nélkül) és kicsit bonyolultabb, vagy legalábbis be kell szerezni egy Chromecast ultrát azoknak, aki TV-vel kötnék össze.

Ami viszont nagy előnye a konzolokkal vagy a PC-játékokkal szemben az az, hogy nem kell várni se a letöltésre, se a telepítésre, ha kitalálom, hogy melyik játékkal szeretnék játszani, akkor azonnal neki is kezdhetek anélkül, hogy az új játékom bármennyi helyet foglalna a gépen.

Infografika: Stadia

Elég menő játékokat lehet ingyen vagy kedvezményesen beszerezni

Az ingyenes játékok között is vannak elég jók, amiket érdekes kipróbálni, most például a Hitman 2, a Sniper Elite 4, PUBG Highland Edition vagy a Lara Croft and the Temple of Osiris is az ingyenes játékok között szerepel a Pro előfizetőknek, de az Embr early access verziójához is hozzá lehet már férni, sőt vannak kifejezetten stadiás játékok, mint a Crayta, a Get Packed vagy a Gylt. A legfrissebb közönségsikereket pedig kifejezetten nagy kedvezménnyel lehet megvenni azoknak, akik előfizettek a Pro verzióra. Az NBA2K21 például 18 490 forint helyett 3328 forint, a Tom Clancy Ghost Recon Breakpoint 22 990 forint helyett 3218 forint. De teljes áron elérhető az Avengers, a Doom Eternal meg a Red Dead Redemption 2 is. Nyilvánvalóan az, hogy milyen stúdiók játékait tudják megszerezni, az a stúdiókon is múlik, de már most elég erős a felhozatal. Ráadásul baromi gyorsan bővül, a Google kerekasztalbeszélgetésén például teljesen jogosan vetették fel az újságírók, hogy nagyon hiányzik a keresőmotor, és elég furcsa, hogy pont egy Google termékben nincs keresősáv, mire az volt a hivatalos válasz, hogy tudják, csak eddig nem volt szükség rá, aztán olyan hirtelen kezdtek el jönni a játékok, hogy hirtelen fájó lett a hiánya, de rajta vannak az ügyön.

A Stadiát mindenképpen érdemes kipróbálni azoknak, akik szoktak játszani, vagy akik életük első konzoljáték beszerzése előtt állnak. Merthogy egy tökéletes teszt arra vonatkozóan, hogy egyáltalán kell-e eszközt vásárolni, vagy elég inkább mindössze egy kontroller a fa alá, ami nyilvánvalóan kisebb anyagi terhet jelent, mintha a gyerek két hét múlva megunná az egészet, vagy ha rájön a felhasználó, hogy olyan túl sok ideje nincs is játszani. Nem foglalja a helyet, nem kell egy újabb eszköznek konnektort keresni a TV mögött. Az egyetlen hátulütője, hogy továbbra sem átjárhatóak a platformok, vagyis továbbra sem játszhat együtt xboxos, playstationös és stadiás ember. Viszont ha valaki a közös játékélményét keresi, akkor talán egyszerűbb lesz meggyőzni a többieket, hogy a Stadiát próbálják ki első körben, minthogy befektessenek egy konzolba.

Itt ugyanúgy együtt játszhatnak az ismerősök, meg lehet osztani valós időben a képernyőt a többiekkel, vagy egy linkkel azonnal meg lehet őket hívni a játékba. Sőt várható volt az olyan interaktív élmény is, amikor a felhasználó ki tudja lőni Youtube-ra a játékmenetet, és a nézők segíthetnek döntések meghozatalában olyan játékoknál, mint a Baldur’s Gate 3 Early Access és a Dead by Daylight.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk