Hirdetés

Váltságdíjat kér és zsarolja a tulajdonosát a meghekkelt okos kávéfőző

Az IoT, azaz az Internet of Things, minden okos háztartás alapja. Mikor már a vízforraló é a villanykörték is rácsatlakoznak az internetre, akkor a szakértők szerint olyan, mintha az egész lakást felpakolnánk a világhálóra, amivel összességében semmi baj nincs, egészen addig, amíg az egész otthoni ökoszisztémát biztonságban tudhatjuk. Most azonban bebizonyították, hogy ez sokkal nehezebb, mint ahogyan eddig hitték.

Arról már rengetegen beszéltek, hogy bár elsőre nem tűnik olyan nagy kalandnak, ha kiberbűnözők átveszik az irányítást egy okos mikró vagy akár egy internetre csatakoztatott szexjáték felett, azért mégis jóval több van mögötte, mint hogy simán csak bosszantó. Főleg utóbbi adataival lehet könnyen zsarolni a felhasználókat, de azt is egyszerű elképzelni, milyen jól jöhet a betörőknek, ha a hozzáférnek az okos roborporszívó adataiból a lakás alaprajzához, és sok esetben még a kamerafelvételekhez is.

Martin Hron az Avast mérnöke azt bizonyította be, hogy minden rendszer csak annyira erős, mint a leggyengébb pontja. Illetve azt a közkeletű tévhitet szerette volna eloszlatni, hogy egy jól védett router az egész rendszert védi.

Egy IoT eszköz védelme is sérülékeny és hozzá lehet idegeneknek férni úgy, hogy a  router vagy a hálózat védelmét megkerüljük

– mondta Hron, aki egy 250 dolláros, azaz olyan 80 ezer forintos okoskávéfőzőt hekkelt meg. Egy hét bütykölés után, aminek részleteiről itt olvashat többet az, akit jobban érdekelnek a kávéhekkelés részletei, megváltoztatta a kijelző szövegét, és teljesen átvette a hatalmat a gép felett.

Mikor a felhasználó az otthoni hálózathoz szerette volna kapcsolni a gépet, akkor az bekapcsolt, folyatta a forró vizet, megállás nélkül őrölte a kávét, hangosan sípolt, a kijelzőn pedig zsaroló üzenet jelent meg. A felhasználó semmi mást nem tudott tenni, mint kihúzni a gépet a konnektorból.

Nem csak annyi ezzel a probléma, hogy egy 80 ezer forintos kávéfőző lesz használhatatlan, hanem az is, hogy a könnyen hozzáférhető eszközöket kihasználva már sokkal egyszerűbb az egész, egyébként jól védett hálózathoz vagy rendszerhez is hozzáférni. Ezért tartja fontosnak Hron, hogy a gyártók is legyenek tisztában azzal, hogy a felelősségük nagy, és bár elsőre jól hangzik, hogy piacra tudnak dobni egy olyan eszközt, ami az internetről is elérhető, ugyanakkor fontos lenne szem előtt tartani, a felhasználók biztonságát. Főleg, hogy a kis háztartási gépek vagy akár az okos termosztátok gyártói általában nem az IT-világából érkeznek, ezért nem is sejtik, hogy az okos sütő teljesítményét sokan például kriptovaluta-bányászatra szeretnék használni, Hron pedig ebben a kísérletben bebizonyította azt is, hogy ez is lehetséges, csak a kávégép teljesítménye nem elég ahhoz, hogy megérje a fáradtságot.

KOMMENT

Rögtön két játékban indul a magyar e-sport csapat

Ilyenre még világszinten sem volt példa.

A zenehallgatás rosszat tesz a természetnek

A vinyl lemez sem környezetkímélő, de a streaming évről-évre jobban megterheli a Földet.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
691FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

Leteszteltük a Huawei Freebuds Pro-t, ami zajszűrésben nagy, egy májkrémes kenyér viszont rávilágít az Achilles-sarkára.

70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Jól el lehet szórakozni a Samsung Galaxy Buds Live fülhallgatójával, és nem csak azért, mert remek rajta a zene.

Szép is, okos is – Kipróbáltuk a Huawei Watch GT 2 Pro okosórát

A Huawei új órája rettenetesen szép, és nekünk pont elég okos is.

Már nem aktivitásmérő, még nem teljesen okosóra, ez az új Huawei Watch Fit

Többet tud mint egy sima Huawei Band, de azért tudásban elmarad mondjuk az új Huawei watch GT 2 Pro okosórától a Huawei Watch Fit....

Egy vékony kis toll a Samsung Note lényege, mégsem tudja senki utánuk csinálni

A Samsung a Note-szériájával egy olyan kategóriát hozott létre, amire ha egyszer rákap valaki, akkor a rajongójává válik. A titka egyébként a több funkciós...
Audiópartnerünk

“A depresszió nem divat, hanem betegség” – Premieren az ICENAP új videója

A Dispirit a legelső dal volt, melyen a zenekar dolgozni kezdett a tavalyi megalakulás után.

Színtiszta művészet – Meghallgattuk az új Enslaved-lemezt

Minden Enslaved lemez a legnemesebb értelemben vett művészetről szól, ez is.

Rögtön két játékban indul a magyar e-sport csapat

Ilyenre még világszinten sem volt példa.

David Guetta a Széchenyi fürdőből csapatja majd az MTV EMA-en

Palvin Barbara és Guetta közösen fogja elkalauzolni a nézőket a főváros és Magyarország legszebb pontjaira, mondja a közlemény.

Fehér babák – Premieren a Folkfonics Cseh Tamás-feldolgozása

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalszerző páros nagyjából hasonló korban alkotta meg a Fehér babákat, mint amilyen idősek a Folkfonics zenekar alapítótagjai voltak a...