Hirdetés
Hirdetés

Fonal a zene útvesztőjében – Zeneimenedzsment-képzés Magyarországon

Angliában egyetemen és akkreditált szakokon tanulhatják a diákok a zenei menedzsmentet. Hazánkban is van lehetőség iskolai keretek között foglalkozni különböző könnyűzenei képzésekkel, de ezek általában fizetősek és egy- két hónapos, maximum fél éves tanfolyamok formájában indulnak. (A képen: Majdnem Híres hétköznapok, Tövisházi Ambrus előadása)

Elsőként a legnépszerűbbről ejtsünk pár szót. A Majdnem Híres Rocksuli akkreditált könnyűzenei menedzsmentképzésként hirdeti magát. A hallgatók 60 órában 2 félév alatt sajátíthatják el elméleti és gyakorlati órákon, vendégelőadók segítségével a szakma csínját-bínját. Tanulnak poptörténelmet, hangszerismeretet és a nagyjából mindenbe belekóstolnak, aki köthető a zenei szakmákhoz. Mindezért persze fizetni is kell, de cserében olyan zenészek és szakemberek előadásait hallgathatjuk, mint György Péter az EMI Pubishingtől, Sallai Zsuzsa MTV Hungary Networktől, Gerdesits Ferenc a Quimby dobosa, Kevin, aki dj Fine Cut Bodiesban, Horváth Máté a Skalar Music Hungarytől, Bóna Márk a Sziget Fesztiváliroda programszervezője, vagy éppen Tövisházi Ambrus az Erik Sumo Band, Péterfy Bori Love Band zenei producere. 

A Jam Popiskola már kevésbé fekszik rá konkrétan a zenei menedzsment kérdéskörére, sokkal inkább popénekeseket, dalszövegírókat és zeneszerzőket képeznek. A zenei menedzsment egy külön képzés, de kimondottan a popzenei érdeklődésű hallgatókat igyekeznek megcélozni. Itt is tanulhatunk menedzsmenti- és zenei alapismereteket, valamint koncertszervezést. Ezen kívül az órák segítenek eligazodni a közösségi média és vírusmarketing területén is. Ez a képzés nem kecsegtet underground sztároktatókkal ellenben olyan tévés személyiségektől kapták ajánlóikat, mint Bereczki Zoltán, Caramel, Ruzsa Magdi vagy Éder Krisztián. 

Az Org4Org és a Zeneipari Hivatal közösen szervezett tanfolyama már tematikusabb vizekre evezett. Az Access All Areas néven indult egyedülálló tanfolyam célja, hogy a zenei menedzsmentben használatos angol szavakkal és kifejezésekkel megismertesse az érdeklődőket. A hallgatók többek között a nemzetközi konferenciák, koncertszervező irodák és online zenei platformok szókincsét is megismerhetik és szakmai irányelvek szerint zenei marketing és PR anyagokat kell készíteniük, illetve zeneipari anyagokat feldolgozniuk. Itt is megismerkedhetünk a különböző zeneipari modellekkel, riderekkel és tanulmányokkal. 

A Werk Akadémia is előállt a maga zeneimenedzsment- képzésével, ami 2013-ban indul először. Ars poetikájuk szerint ezt a szakmát nem lehet teremben ülve elsajátítatni, így nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre. A hallgatók az alapok elsajátítása után többek között olyan monstre produkciók körüli tevékenységekbe láthatnak be, mint Ákos, valamint olyan szakemberektől és zenészektől tanulhatnak, mint Jamie Winchester, Tóth Vera, Kiss Tibi, a Quimby énekese, Muraközy Péter az Akvárium Klubtól, Borbély Lajos Papp László Budapest Sportaréna vezetéséből, vagy éppen Pierrot. A képzés körüljárja úgy a tehetségkutatókat, a koncert és turnészervezést, mint a fesztiválszervezést vagy éppen a technikai részleteket. Ennek keretében az ország egyik leghíresebb stúdiójába, a Tom- Tomba is ellátogatnak a diákok. Mindezeken túl a tanulók betekintést nyerhetnek a klasszikus és komolyzenei produkciók világába is többek között az Opera vagy a Művészetek Palotája meglátogatásával. 

Az imPro School leginkább a producerképzésre fekteti a hangsúlyt. Különböző „csomagok” közül választhatnak a diákok aszerint, hogy milyen mélységig akarnak elmerülni a tananyagban. Az oktatás során az elektronikus zene áll a központban és inkább gyakorlati képzésről van szó, mint az elméletek elsajátításáról. Az iskola elmondása szerint a diákok az órák után tudni fogják, mihez kezdjenek, ha a készülő zenében szeretnének hallani mondjuk egy vonósnégyest, meg tudják majd ítélni, hogy adott esetben indokolt-e külső stúdió igénybevétele, és ha igen, hogyan és hol találjanak hangszeres zenészeket a projekthez. Ismerni fogják a self-management modern módszereit, meg fogják tudni keresni a számukra érdekes kiadókat, és azok profiljának elemzésével tudni fogják, célzottan milyen zenét készítsenek ahhoz, hogy érdeklődést keltsenek. Oktatóként többek között Jávor Márkot, azaz Dj Mangot, Kovács Krisztiánt, azaz Chris.su-t, Zságer Balázst vagy Palotai Zsoltot sorakoztatták fel. 

Utolsóként pedig térjünk vissza az egyetemi képzésekhez. Hazánkban konkrét többéves könnyűzenei menedzsmentképzés nincs. A Budapesti Corvinus Egyetemen azonban felfedezte a hiányt és bevezetett a gazdálkodástudományi kar mesterkurzusain egy zeneimenedzsment- és marketingképzést. A kurzust egy szemeszter hosszúságú és a magasnak számító 5 kreditet lehet teljesíteni vele. Ezen a képzésen is belátást kapunk a zenei ipar szinte minden ágazatába annak ellenére, hogy kimondottan menedzsment a tárgy címe. A különböző területeket az adott szakma szakemberei oktatják így például a fesztiválszervezésről Lobenwein Norbert Volt fesztivál és Szép Fruzsina Sziget fesztivál nevében tartanak előadást, a produceri szakmáról Takács Zoltán Jappán, vagy a zenei újságírásról Bihari Balázs – Németh Róbert páros. Ez a képzés a többivel ellentétben ingyenes, feltéve, ha a tanuló erre az egyetemre jár, és nem bukik meg a tárgyból a szemeszter végén.

Advertisement
39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló