Hirdetés

Zenei tartalmakra is tökéletes – Kipróbáltuk a Samsung idei Neo QLED tévéjét

Ha már annyit írtunk a virtuális és az online koncertekről, akkor arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen lehet az a tévé, ami ugyan nem belépő szint, de már tökéletes lehet akár arra is, hogy kifejezetten szórakoztató-központként működjön, legyen szó filmnézésről, játékról vagy éppen edzésről. A Samsung 2021-es Neo QLED termékei közül nálunk járt teszten az a tévé, ami nem a legolcsóbb, de kategóriájában nem is a legdrágább darab, viszont tudásában nem jelent olyan hatalmas lemondásokat a drágább verziókkal szemben. Jó, le kell mondani a 8K-ról és be kell érni a 4K-val, ami azért olyan szintű lemondást jelent, mintha a 150 ezer forintos bor helyet szégyenszemre 40 ezer forintosat kellene inni. Nem biztos, hogy sokan meg fogják jegyezni a nem éppen egyszerű nevet, de a QN85A tévéről beszélünk.

Vékony, nagy és szép

A 138 centis képátmérő már nem az a kategória, ami bárhova jó lehet, cserébe viszont nem is kelti azt az érzetet, hogy az igazi élvezhetőséghez a következő befektetés egy kastély, de minimum egy csarnok kellene, hogy legyen. Egy olyan szobába valószínűleg nagy, ami éppen hogy megfelel a szoba alapterületére vonatkozó kritériumoknak, de a nappalik többségében nagyon hamar hozzá lehet szokni, pár nap múlva pedig már teljességgel érthetetlen, hogy eddig miért kínozta az ember a szemét egy jóval kisebb képernyővel. Akinek azonban ennek ellenére is nagynak tűnik, annak azért jó hír, hogy nemcsak 85 hüvelykes verzióban, de 55, 65 és 75-ös méretben is elérhető.

Ami egyébként a dobozból kivéve, és már a kivétel közben is látványos, az az, hogy mennyire vékony, és milyen kicsi a kávája, vagyis gyakorlatilag az egész kijelző a tévé, ami a dobozból kivételnél és az összeszerelésnél elég ijesztő tud lenni. Aztán jöhet a saját preferenciára hangolás, ami a mai világban már nem azt jelenti, hogy kinek a fotója és milyen terítő legyen a tévé tetején, hanem jelen esetben az, hogy milyen festmény vagy tájkép, esetleg családi fotó legyen látható akár kikapcsolt állapotban is, hogy a nappalit ne egy nagy fekete képernyő díszítse, de lehetőség van arra is, hogy a fal színével megegyező legyen a képernyő színe, hogy tulajdonképpen beleolvadjon a környezetbe.

Játék

A másik nagy előnye, ami már a kibontás után is látható, hogy nem csillan, vagyis nem kell besötétíteni a szobát ahhoz, hogy visszatükröződés nélkül lehessen tévézni, este pedig a lámpa sem látszódik a képernyőn.

A 2021-es modellekhez a környezettudatosság jegyében napelemes távirányító jár, aminél elsőre nehéz megszokni, hogy napközben úgy hagyjuk ott, hogy töltődni is tudjon, mivel a napelem a hátán található. Ha mégis lemerülne, akkor viszont sima USB-C kábellel, vagyis a telefon töltőjével is életet lehet lehelni belé.

Mi az a Neo QLED?

Nem állítjuk, hogy egyszerű képben maradni a tévék különböző kijelzőtípusaival, és hogy mi mit jelent. Ennél a tévénél azt a szókapcsolatot kell ízlelgetni, hogy Neo QLED Quantum Mátrix Technológia, és a hozzá kapcsolódó Neo Quantum Processzor. De vegyük sorra, mit is jelent ez. Nem összekeverendő a sima QLED és a Micro LED technológiákkal, de van bennük közös pont. Aki most úgy érzi, hogy ez eddig egyre csak bonyolódik, és igazából neki pont elég annyi infó, hogy jó-e a kép, azt megértjük, és egyébként jó.

De visszatérve arra, hogy mi is a Neo QLED, a lényeg az, hogy van a Neo Quantum Processzor, és vannak a Quantum mini LED-ek. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos LED-eknél jóval kisebb, és nagyon pontos világítást tesz lehetővé, ami leginkább olyan helyzetekben látványos, ahol egymás mellett nagyon sötét és nagyon világos részletek találhatóak. Mint mondjuk egy koncerten a hátsó molinó vagy sötét háttér és mellette a koncertfények. Eddig ez élesben eléggé elmosódott, és a sötét nem volt teljesen sötét, hanem inkább szürke és foltos. De két szín között is sokkal élesebbé és kontrasztosabbá válik a kép.

A tévé és a soundbar

A processzor pedig arra segít rá, hogy a színek sokkal pontosabbak és élénkebbek legyenek, a képeken megjelennek olyan részletek, amik eddig fel sem tűntek, legyen szó a tapéta mintájáról vagy ellenfényben a ruha részleteiről, vagy hogy játék közben a képfrissítés megfelelő és gördülékeny legyen, ja és mélytanulásra is képes. Az adaptív technológiáknak köszönhetően a tévé valóban alkalmazkodik ahhoz, hogy a szobában éppen világos vagy sötét van. A hangnál sincs az a zavaró közjáték, mikor a beszélgetések túl halkak, de a lövöldözések még a szomszédnál is hangosak, és ahhoz is tud alkalmazkodni, ha a másik szobában például valaki vad porszívózásba kezd.

Zenei tartalmakra is tökéletes

Azt kicsit túlzás lenne állítani, hogy olyan, mintha egy koncert lenne a nappaliban, az viszont egyértelmű, hogy itt már arra nem lehet panasz, hogy saját rendszere miatt nem élvezhetett valaki egy koncertvideót vagy egy élő közvetítést. A tévéhez a teszt során csatlakoztattunk egy Samsung soundbart is, hogy élesben is ki lehessen próbálni a Q-Symphony funkciót. A legtöbb soundbar esetében a tévé hangja helyett a soundbar lesz a kimeneti hangforrás, vagyis a tévéből nem jön ki hang. Na, ezt gondolta tovább úgy a Samsung, hogy ha van egy olyan tévé, aminél eleve nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy hogyan szóljon, akkor hülyeség lenne ezt nem kihasználni. Így a kompatibilis soundbarok összedolgoznak a készülékkel, és ettől tényleg olyan lesz a hangélmény, mintha az események sűrűjében ülne a tévénéző.

Arról már írtunk, hogy reagál a környező zajokra, de az ígéretek szerint alkalmazkodik a szobához is, vagyis elemzi a környezetet, és ennek megfelelően kalibrálja a hangzást. Őszinte leszek, csak amiatt nem tologattuk a szekrénysort a teszt alatt, hogy kiderüljön, valóban változik-e valami, de tény, hogy a szoba egészében jól szólt.

Koncert otthon

A tévézés már nem csak a műsorokról szól

Itt látszik és hallatszik igazán, hogy az élvezethez nagyon nem mindegy az sem, hogy a produkció milyen tartalmat állít össze. A gyenge képi és hangfelvételeken nincs az a felskálázás, ami érdemben javítana, a nagy képernyő pedig csak látványosabbá teszi a felvétel hibáit.

Ellenben azt is bebizonyítja, hogy azok a produkciók, akik értik, hogy itt nem feltétlenül ugyanarra van szükség, mint egy élő koncerten, hogy nem működik az, ha egy kameraállásból nézhetjük végig az egész koncertet, azok, akik tévés szemmel is megtervezik a produkciót, pontosan azt tudják igazolni, hogy az online koncertek igenis egy teljesen új szórakozási formát jelenthetnek.

A gyártók pedig bebizonyították, hogy a tévé nemcsak egy újabb vagy egy nagyobb képernyő a lakásban, hanem továbbra is a legfőbb szórakoztató készülék lehet. Mindegy, hogy milyen filmről vagy sorozatról, játékról vagy éppen koncertről van szó, ezekkel mind jól boldogul az eszköz. De a sport módnak köszönhetően akár arra is alkalmas, hogy a nappaliból edzőtermet csináljon, és egyszerre lehessen nyomon követni a videót mondjuk a Youtube-ról, plusz nézni a tévén az osztott képernyőn saját magunkat a telefonnal rögzítve, hogy jól csináljuk-e a gyakorlatot.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,329KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk