Hirdetés

Zenefelhasználás miatt újra több ezer tiltás jöhet Twitchre

A Twitch figyelmeztette a felhasználóit, hogy készüljenek fel arra, hogy több ezer videót fognak törölni jogosulatlan zenefelhasználás miatt, ugyanis figyelmeztetéseket kaptak az eredeti jogtulajdonosoktól, akik véleményük szerint elkezdték algoritmussal kiszűrni az ilyesfajta felhasználásokat. Arra kérnek mindenkit, hogy továbbra is figyeljenek oda arra, hogy ne használjanak jogvédett zenét a videókhoz, például ne hallgassanak zenét, mikor játszanak.

A legnagyobb hibás az egészben a Twitch

Nyilvánvalóan próbálja úgy beállítani a helyzetet a streamingszolgáltató, mintha nem tehetnének semmit ez ellen, és a felhasználóké a felelősség, pedig ez nem ennyire egyértelmű. A dalszerzőket minden egyes felhasználás után jogdíj illetné meg.

Ha valaki felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a számítógépet, nyilvánvaló, hogy fizet az áramszolgáltatónak. Ugyanez kellene, hogy igaz legyen a zenére is, vagyis ha zenefelhasználás történik, akkor egyértelmű kellene, hogy legyen, hogy ott fizetni kell a zene előállítóinak.

Ezt azonban sokszor még azok a cégek is elfelejtik, akik egyébként az egész működésüket a zenére alapozzák. Az ilyen platformoknál bevett gyakorlat, hogy addig próbálják megúszni a fizetést, amíg nem nőnek akkorára, hogy ők diktálhassák a feltételeket. Ráadásul a Twitchnél azt sem szabad elfelejteni, hogy az Amazon tulajdonában áll, akik hatalmas zenei katalógust tesznek elérhetővé teljesen legálisan, vagyis elviekben néhány ügyes programozóra és némi fizetési hajlandóságra lenne szükség, hogy a két rendszer összekötésével pontosan el tudjanak számolni az elhangzott dalok után, a felhasználók pedig olyan dalokat használjanak, amilyeneket csak szeretnének.

A zene pénz, de a legtöbb tech vállalat nem szeret érte fizetni

Azt már a Twitch is jelezte, hogy vélhetően ez a nagyjából ezer videó tiltására érkező kérelem nem az utolsó ilyen lesz, és hasonlóan nagy számban érkezhetnek majd további kérések. A Twitch azzal védekezik, hogy itt nem zene streameléséről van szó, hanem a háttérben szólnak ezek a dalok, ezért szerintük nem jogdíjkötelesek, ami próbálkozásnak nem rossz, de nem így működik a dolog, hiszen akár filmekben, reklámokban, játékokban szól a zene, akár egy koncerten vagy egy kocsmában a rádióból, ezek mind jogdíjköteles felhasználások.

Amit tehetnének, és amivel egy ideje próbálkoznak is, hogy létrehoznak egy olyan ingyenesen használható zenei könyvtárat, amit a felhasználók nyugodtan hallgathatnak vagy használhatnak a videóikhoz. Ehhez viszont lemezkiadókkal és szerzőkkel kellene megállapodásokat kötni, mert az egyértelművé vált, hogy a felhasználók nem dallamokat vagy zongorafutamokat szeretnének hallgatni játék vagy a felfújható medencében ücsörgés közben, hanem a kedvenc dalaikat.

A kádban bikiniben ücsörgés közvetítéséből milliókat kereső nő és a Twitch harca

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk