Hirdetés

Zene szerelmi bánathoz

Editors – In This Light and on This Evening 
(Columbia) 

Az utóbbi időben (menő zenekartól) példátlan módon kétszer is hazánkba látogató Editors eddig is simán szerethető zenekar volt. Sok egyedi hangot nem vonultatott fel, de Joy Divisiont rosszul lopni nehezen lehet, ehhez hozzátéve egy kis pózolást, meg R.E.M.-et már első hallásra is jó ötlet. Eddigi két lemezük ráadásul tele volt jobbnál jobb slágerekkel, amik jellemzően ugyanarra a remekül kitalált sablonra épültek. Az In This Light and on This Evening előtt azonban ment a fogadkozás, hogy itt bizony váltás lesz, mert megunták a kiszámítható gitározgatós közönségénekeltetős szenvedést, ezért most jóval elektronikusabb hangvételben akarják ugyanezt csinálni.

És nem hazudtak, a harmadik Editors-lemez tényleg eltávolodott az eddigi iránytól, de ezt úgy tette, hogy azért a korszellemhez igazodjon. 2009-ben már rég nem számít olyan baromi menő dolognak a Interpol farvizén felúszni, idén már a jó ideig elfeledni próbált, majd az utóbbi időben szép eredménnyel rehabilitált szintipoppal lehet befutni. Ami azonnal feltűnik a hallgatónak, hogy a koncertekhez képest is plasztikusabban szól a lemez. Meg lehet szokni könnyedén, de első hallásra furcsa, hogy milyen csendes lett a csapat. A gitárok, ha vannak, akkor is inkább mellékszerepet játszanak, bizonyítván a feltételezést, miszerint ez itt Tom Smith zenekara. A frontember baritonja természetesen most is képes lesz benedvesíteni rajongólányok ezreinek alsóneműjét, de ami mégfontosabb, hogy a dalírási képessége is megmaradt. A In This Light and on This Evening kilenc szerzeményéből végre egy sem töltelék, hanem egységes atmoszférával rendelkező kollekció. Ebbe a kollekcióba szerencsére beleférnek az olyan csúcspontok, mint a már klipes Papillon, vagy a Eat Raw Meat = Blood Drool. Az előbbi erősen Depeche Mode-os, csak Gahanéknek 1993 óta nem sikerült egy ilyen kaliberű dalt sem írni, utóbbin pedig meglepődnék, ha nem kapna kisvideót a háta mögé.

Nagy előny, hogy a komoly stúdiómunka mellet sokkal kevésbé tűnik patikamérlegen előállított terméknek a zenekar. Lett egyénisége, nem tűnik teljesen értelmetlennek az „editorsos” szó. A 43 perc mindegyike szinte követeli az újrahallgatást, van az esély, hogy a négyes a második/harmadik ligából egyenesen az NB1-be lépjen fel. Ők mindent megtettek érte. Én pedig lehetnék szemét, és felhozhatnám, hogy az Editors most épp hol és kire hajaz, de inkább örülök neki, hogy van háromnegyed órányi kurvajó dalom, amik hozzámnőttek, és a kora reggeli buszozáshoz ugyanolyan jó hátteret adnak, mint a szerelmi bánaton való kesergéshez. Ilyen feltételek mellett meg minek fanyalogjak? 

Kommentek

Teljes bizonytalanságban tart, majd letaglóz – Ilyen volt a Tudhattad volna sorozat

Az HBO minisorozata tele van fordulatokkal, és végre egy olyan krimi, amiben a a legvégéig lehet találgatni, hogy ki tette. De nem biztos, hogy ez az előnyére válik.

Wanted Podcast #21 // Isten keze – Szily Lászlóval Maradonáról

Itt még csak az argentin zseni, minden idők egyik legnagyobb labdarúgójának hatvanadik születésnapja alkalmából ültek le beszélgetni.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
705FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.

What’s Mine Is Mine – Premieren a The Anahit új dala

Dal a test és a lélek szabadságáról.

Az idő drog – Premieren a colorStar új videója

A colorStar tavaly megjelent új lemeze, a Time is The Drug címadó dala kapott ezúttal látványos szöveges videót.

Érzelmek és küzdelmek – Premieren Debby May bemutatkozó dala

Debby May bemutatkozó dala, a Tell me Vroom Vroom, egy többéves alkotófolyamat első gyümölcse.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Az élet kiteljesedése – Meghallgattuk a Makám, a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Guessous Mesi új albumát

Olyan lemezekkel rukkoltak elő, amik önnön létükkel húzzák alá, hogy az élet a költészet tükrében tud igazán kiteljesedni.
02:26:53

Így játszik Alice In Chainst a Metallica, a Korn, a Mastodon, Corey Taylor, a Soundgarden tagjai meg még egy rakás zenész

Idén lett 20 éves a seattle-i Museum Of Pop Culture, illetve idén lett 30 az Alice In Chains első nagylemeze. Nem emiatt, de ilyen...

A Spotifyon hamarosan kiderül, hogy melyik dal honnan nyúlta a témáit

Mesterséges intelligencia mondja majd meg, hogy nem is olyan egyedi az a dal, ahogyan azt a szerzője gondolta.