Hirdetés
Hirdetés

Yozsefváros 2012 – klipmegosztás

LGklipszemle.jpgAhogy ígértük, következzen a hétvégi kliprovat magyar kiadása, ahol megnézzük milyen hazai videók jelentek meg az utóbbi hetekben. Elkészítette első klipjét Mongoose, aki Mirával állt össze közös munkára. A Supernem most az egyszerűségre ment rá, a Soerii & Poolek pedig még mindig nagyon vicces, vagy nem. A Mayberian Sanskülotts magasan a legjobb videót hozta össze a mostani válogatásban, miközben a régi Fekete Vonatos Beat mesél arról, milyen is a nyócker 2012-ben. A Till We Drop metálosította Adele-t, a One Night Stand megpróbál slágert írni, miközben az Egy Másik Zenekar három városban is járt a videójukhoz, Kis Channak hála pedig röhöghetünk egy rakás ázsiai sztereotípián.

Mongoose feat. Mira – Comin’ Alive

Mongoose egy fiatal magyar glitch-hop producer, aki többek között Dub FX Convoy Unlimited kiadójánál is jelentetett meg dalokat. Most elkészült első videoklipje is, amelynek munkálataiért Birinyi Tamás felelt. A Comin’ Alive-ban Mongoose mellett a vokált éneklő Mira is feltűnik a plasticheavenből és mindketten a városban sétálnak, ameddig fel nem robbannak egy metróaluljáróban. A történetet homály fedi, viszont a megvalósítás kifejezetten ügyesre sikeredett, az apró kis képhibáktól kezdve a szándékosan félrekomponált képekig, na meg persze a szereplők darabokra hullása is abszolút pofás lett.

Supernem – Elvileg

A Supernem most nem bonyolította túl a videózást és egy Zöld Pardonban tartott koncert után kapták el a zenekart köztük Papp Szabi frontembert, aki láthatóan hulla fáradtan (vagy készen?) jön le a színpadról, miközben az Elvileg szövegét énekli. Két perces, inkább werk-szerű videó, aminek díjazzuk az ötletét, talán a kivitelezésre lehetett volna kicsit több energiát fordítani.

Mayberian Sanskülotts – Nagyon szőke lány

Igaz, a Nagyon szőke lány videóját már három hete feltöltötték, mégis hiba lenne, ha nem szerepelne a klipmegosztásban. Rengetegszer hiányoljuk az eredetiséget és a kreativitást a hazai klipekből, ezt viszont most nem mondhatjuk el a Mayberian Sanskülotts videójáról. Egy pofon egyszerű ötlet maximálisan kihasználva, amikor a különböző hátterekre felragasztott matricák (rajzok?) egymásutánjából egy folyamatos mozgás fejlődik ki, amely alkalmazkodik a dal szövegéhez. Pár percig kifejezetten szórakoztató azt játszani, hogy véletlenszerűen leállítjuk a felvételt és megnézzük éppen milyen falfelületre kerül fel a rajzábra. Remek kis videó, szeretnénk még több ilyet látni.

Till We Drop – Someone Like You (Adele-feldolgozás)

Popdalok metálosítása azok az olcsó trükkök közé tartozik, amivel egy kevésbé ismert előadó vagy zenekar hamar több tízezres (vagy akár milliós) nézettséget tud generálni, ezzel felkeltve az érdeklődést a zenéjük iránt. Nem tisztünk megítélni, hogy ez jó-e vagy rossz, a Till We Drop metalcore csapat mindenesetre egy Adele-számot választott legújabb videójához. A zenekar a Gellért-hegy egyik kilátójában rugózik terpeszállásban, miközben a frontember egyszer a víz alatt, majd egy hegy tetején találja magát. Jól összerakott klip, amely a négy és fél perces játékidő végéig leköti a néző figyelmét köszönhetően a feszes vágásnak, az ügyes operatőri munkának és az átgondolt dramaturgiának.

Soerii & Poolek – Brutális nyár

Nem tisztünk megfejteni Soerii & Poolek sikerének okait, mindenesetre a páros futószalagon ontja magából a videókat, és egy akkora ziccert, mint a nyár, ők sem hagyhattak ki. A Brutális nyár akár egy 2012-es Soho Party-videó is lehetne, ha a páros megpróbálná komolyan venni magát, aminek az esélye hál’ istennek nem áll fent. A klip egy profi felszereléssel forgatott nyári home video, ahol a szokásos ökörködés mellett igazából semmi említésre méltó nem történik.

Beat – 8zsefváros

Emlékszik még valaki a Fekete Vonatra? És az Animal Cannibals Yozsefváros című számára? A Fekete Vonat rappere volt Beat, aki újragondolta 2012-ben a Yozsefvárost és elkészítette saját verzióját róla. Érdekes összehasonlítani az eredeti képi világát a mostanival, hogy mennyit változott a nyolcadik kerület az Animal Cannibals videója óta. Az alkotás egyébként teljesen rendben van, tipikus urbánus klip, ahol egyszerre tűnik fel a városrész szebb és csúnyábbik oldala is. Egy-két üresjáratot azért lehet találni a vágóképeknél, de összességében egy klassz hiphop-videó, Beat újbóli feltűnése pedig kellemes meglepetés a hazai rapvilágban.

Egy Másik Zenekar – Jó reggelt, Élet!

Az Egy Másik Zenekar videóját három különböző városban forgatták, Budapesten kívül a svédországi Malmöben és a dán fővárosban, Koppenhágában. A klip képminősége és színvilága abszolút megfelel a mai trendnek, igaz kissé ingerszegény több mint három percig vízparton zenélő embereket nézni még akkor is, ha az énekes hölgy kifejezetten kellemes látványt nyújt. A főszereplő férfi a nagybetűs Életet hivatott megtestesíteni a videó leírása alapján, bár nekünk nem igazán sikerült rájönni arra, pontosan milyen célból is kapta ezt a nemes feladatot. Kellemes, látványos történet híján mégis kissé középszerű videó, amelynek a technikai hátterét mindenképpen dicséret illeti.

One Night Stand – Sláger

A Sláger egyértelműen egy MR2-kompatibilis poprock-alkotásnak készült, amelynek sikerességéről majd a kedves olvasók döntenek. A videóban a zenekar tagjait láthatjuk diszkógömbből fabrikált fejhallgatókban, miközben a történetet három különböző személy szemszögéből láthatjuk. Nem tudjuk, hogy szándékosan, de mindhárom karakter képi világa különbözik egymástól és ezt inkább a felvétel minőségére értjük, mintsem a színvilágra. A metróban tartózkodó férfi például kifejezetten profin lett felvéve, de a lány részei olyanok kicsit, mintha kézi kamerával rögzítették volna. Elég felemás alkotás, amin a házfalra animált, kissé gagyi kivetítő sem segít nagyon.

Kis Chan – A piaci sárkány

Kelemen Kabátban, Johnny Gold és társaik megmutatták, hogy Magyarországon a viccesnek szánt szarból várárkos palotát lehet építeni. Kis Chant igazából ezt a vonalat viszi tovább, mégis képtelenség fejhangon röhögés nélkül végignézni. Az ázsiai sztereotípiákra épülő szöveghez kapunk egy mókás kínai srácot, aki a piacon kívül néha egy pelenkában rohan végig a Deák téren. Ideje volt már, hogy a hazai ázsiai kisebbség is megmutassa magát a tehetségkutatós vonalon kívül, pláne ha ezt ekkora iróniával teszik.

Advertisement
39,008KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló