Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Wanted Podcast #29 // Kettősügynök a pácban: John Le Carré élete és hagyatéka

Tavaly december 13-án távozott e világból John Le Carré, a kémregény királya. Bár lehet, hogy nem is a kémregényről van szó, hiszen általános vélekedés szerint a David Cornwell néven született egykori angol hírszerző művei messze túlnőttek bármiféle zsánerirodalmon, Philip Roth például egyenesen a II. világháború utáni angol irodalom legjobb regényének minősítette az A tökéletes kém című alkotást. Egykori munkaadóival az élen sokan, sokat vitatkoztak rajta, hogy regényeiben hol végződik a valóság és hol kezdődik a kitaláció, mint ahogy tiszteletadásunk kapcsán is nehéz eldönteni, vajon tényleg egy guantanamói vallatócellában, valamint egy sugárhajtású bombázó motorterében készültek-e az itt hallható felvételek. Ami biztos: a két elszánt Le Carré-rajongó, Ipacs Tibor és Tompos Ádám segítségével bepillanthatunk az emberi gyávaság és hiúság aktáiba, elmerenghetünk a szélhámos apa figuráján és latolgathatjuk: visszahűl-e a klíma újra a hidegháború dermesztő hőfokára? Olvassatok John Le Carrét!

Hirdetés

A műsort az alábbi platformokon tudjátok elérni: anchor.fm

Az 1995-ben indult és egészen 2002 májusáig üzemelő Wanted magazin a magyar könnyűzenetörténet sok szempontból formabontó médiaterméke. A maga idejében kicsit ki is lógott a sorból, mind megjelenésével, mind zenei-kulturális tartalmával. A lap idén lenne 25 éves, ez alkalomból a volt szerkesztőségi tagok több eseményt is terveznek: ennek első ünnepi etapja, hogy a lap néhány egykori szerzője podcast-sorozatot indított.

Bemutatkozó epizódjukban Lovasi Andrással beszélgettek a zeneipar válságáról, aztán Turán Eszterrel filmrendezővel tekintették át a Beastie Boys pályafutását a nemrég bemutatott dokumentumfilm tükrében, a Black Lives Matter mozgalom popkulturális vonatkozásait elemezték Csepelyi Adrienn társaságában, majd Najmányi Lászlóra emlékeztek egy rendkívüli Wanted-értekezlet keretében, Uj Péter és Vályi Gábor közreműködésével. Aztán Demeter Szilárddal interjúztak a hazai zeneipar válságáról és a bevezetésre váró zeneipari programról, Dávid Kornél kosárlabdázóval a The Last Dance című Michael Jordan-dokumentumfilmet értelmezték, majd Pritz Péter volt a Wanted Podcast vendége, akivel Bukowski-fordításairól és legutóbbi munkájáról, az LSD gyerekeknek című Flea-önéletrajzról dumáltak. Beszélgettek Lobenwein Norberttel a kormány zeneipar-támogató csomagjáról és a raktárkoncertekről, majd Vigh Annával és Erdős Vikkivel az elmúlt húsz év női popsztárjairól, különös tekintettel Britney Spearsre. Vendégük volt Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa, akivel a Bulinegyed-kérdést járták körbe, Gerendai Károly, akivel születésnapi életútinterjút készítettek, valamint a Dalfutár alkotói Hajós András és Jeli András. Dénes Ferenc sportközgazdásszal a modern foci színéről és visszájáról beszélgettek, a stand-upos Janklovics Péterrel eddigi pályáját tekintették át, Szabó Benedekkel pedig többek közt a Galaxisok új lemezéről beszélgettek. A Holy Duck-blog alapítójával, Mengyán Eszterrel a slow fashiont és az ökodivatot fejtették meg, Lakner Zoltánnal az amerikai választásokat vezették fel Prieger Zsolttal pedig a Clashtől a pápig íveltek. Varró Attilával Sean Connery életművét tekintették át, Dezső Andrással a szerző Magyar kóla című könyvéről beszélgették, Szily Lászlóval pedig megünnepelték Maradona 60. születésnapját (ám mire az adás megjelent, a műsor szomorú apropót kapott). Nyáry Krisztiánnal mindenről beszélgettek, ami irodalom, majd Henri Gonzóval és Fekete Giorgio-val társalogtak a fiatal hazai zenészek életéről. Karácsony előtt Szőnyei Tamással járták körbe David Byrne és a Talking Heads életművét, az évet pedig a Korai Öröm-könyvvel zárták, Kilián Zoltán és a szerző, Járó György társaságában. A Kovács Gellért Filmszerész társaságában a mozi múltját, jelenét és jövőjét taglaló beszélgetés után Kovács László és Pápai Sándor segítségével a vinyl reneszánsza került terítékre, a Szennyhullám: Magyar punkmozaik ’78-’84 című doku alkotóival, Laki Gergely rendezővel és Horváth Dani szerkesztő-kutatóval a honi punk gyökereiről és ezek kutatásáról cseréltek eszmét.

Kommentek

35,678KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
737FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés