Hirdetés
Hirdetés

Visszatért a Kispál és a Borz, és ennek csak örülni lehet

Duplakoncerttel tért vissza a színpadra a Kispál és a Borz a hétvégén. A rajongóknak egy szavuk sem lehet, a két estén összesen nagyjából ötven dalt játszottak el négy óra alatt, és adtak egy remekül sikerült, illetve egy kicsit túlgondolt, de azért szintén jó koncertet a fellépéseik köré szervezett Kispál on Orfű fesztiválon. A zenekar bebizonyította, hogy még 12 évvel a búcsúkoncertje után is van benne kraft és van rá érdeklődés, a kérdés pedig az, hogy ennek tudatában hogyan folytatódik majd a Kispál története.

Hirdetés

A csikket a városra pöccintjük, szól a színpadról, pár sorral előttem apuka ugrálva énekel, nyakában a gyerek, ő is tudja nagyjából a szöveget. Jobbra tőlem két negyvenes nő táncol, balra egy nagymamakorú néni áll mozdulatlanul, szépen beszárított ősz hajjal. Aztán egyszer csak Lovasi András már nem látszik a színpadon, Dióssy D. Ákos idegesen hívja a mentőket, akik nemsokára jönnek is, majd kiderül, hogy nem mentők ők, hanem színészek, és Lovasinak sincs semmi baja igazából. Pedig már elhittem.

Koncert volt ez a szombat esti Kispál és a Borz-visszatérés, meg nem is. Legalábbis időnként egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek a koncert intézményét ismeri az ember. Elsősorban persze azért, mert ennek a koncertnek rendezője is volt, Bodó Viktor, és a műsorba csempészett gegekkel együtt az összhatás sokszor inkább egy részletesen kidolgozott előadásra hasonlított, mint egy ösztönös rockkoncertre. A gegek között egyébként voltak jobbak is, rosszabbak is: a fellépést Bödőcs Tibor zeneipari főispánként előadott standupja nyitotta meg, a zenekar tagjai egy Barkasszal érkeztek meg a színpadhoz, ami jópofa volt, a műrosszullét viszont szerintem már nem kellett volna.

Sőt, igazából nekem erre az egész körítésre nem volt szükségem. A nagy felhajtás azt sugallta, hogy a Kispál és a Borz bizony egy borzasztóan fontos kulturális intézménye Magyarországnak, ami persze igaz is, de bőven elég lett volna, ha ezt csupán annyival erősítik meg ismét, hogy felállnak a színpadra, és zenélnek.

Persze azért volt ebből is bőven, a majdnem két és fél órás koncerten a zenekar szinte az összes nagy slágerét eljátszotta, és voltak olyan kellemes meglepetések is, mint például a Jövőből jövő lövő. A közönség pedig láthatóan nagyon örült neki, hogy újra élőben látja a kedvenceit, rengetegen énekelték a szövegeket, és azt hiszem, az este végére emberek ezrei gazdagodtak egy igazán emlékezetes közösségi élménnyel.

Na de mi lesz a következő lépés?

A kérdés persze most az, hogy hogyan tovább. A Kispál és a Borz a tervek szerint kihoz majd egy új lemezt, erről két számot már be is mutattak, és el is játszottak a koncerten. Lovasi egyébként szinte szabadkozott a színpadon ezért, meg is jegyezte a Rózsaszín előtt, hogy itt az idő elmenni fröccsért.

Aztán, ha tényleg megjelenik a lemez, lesz majd turnéja? Vagy lesz legalább néhány koncert? Fellépnek majd jövőre a Fishingen? Vagy esetleg ismét szerveznek egy külön fesztivált a Kispál-koncert köré, mint most?

Ez utóbbi opcióhoz amúgy minden adott lenne, úgyhogy nem lennék meglepődve azon, ha ez lenne az irány. A mostani Kispál on Orfű legalábbis megmutatta, hogy abszolút van létjogosultsága a hazai fesztiválpalettán, hiába van ugyanott és szól részben ugyanannak a közönségnek, mint a két hónappal korábbi Fishing on Orfű. Telt házas is lett az elmúlt évek Fishingjeihez hasonlóan, de azt mondjuk egyáltalán nem értem, hogy hogyan lehetett teltházas a péntek és a szombat is, amikor pénteken egyértelműen sokkal kevesebben voltak.

MidiFishing

A Fishingnél egyébként jóval szellősebb volt a fesztivál, és nem csak azért, mert kevesebb embert engedtek be, bár annál azért jóval többet, mint tavaly, a MiniFishingen. A szokásos második és harmadik számú színpadot ezúttal egyáltalán nem állították fel, kajapult is kevesebb volt, és az anyajegyszűrős-társasozós civil részleg teljesen hiányzott. Így pedig sokkal több füves mező maradt szabadon, ahová le lehetett táborozni két koncert között. A Fishing amúgy is elég jól állt ezen a téren, így pedig már gyakorlatilag több chilles rész volt a fesztiválon, mint helyszín.

A kisebb tömeg az infrastruktúrát is jóval kevésbé terhelte le, a vécékben mindig volt szappan, ami nagyon jó, és egyszer olyan meleg volt a víz a zuhanyzóban, hogy alig bírtam aláállni. Szombatra a sorok azért ismét óriásiak lettek a pultoknál, de hát ezen már meg se lepődtem, ez mindig így szokott lenni. Na de erről elég is ennyi, hiszen még egy fontos dologról nem írtam: Kispál-koncert pénteken is volt, ráadásul még jobb is, mint a szombati.

Kispál-koncert szaxofonnal

A pénteki koncert igazi fan service volt a Kispál és a Borz-rajongóknak, mármint a szombatival ellentétben nem abban az értelemben, hogy eljátszották a zenekar legnagyobb slágereit. Hanem pont, hogy nem játszották el mindet, a kimaradók helyén viszont olyan klasszikusok voltak, amiket régen is nagyon ritkán lehetett hallani élőben.

Kezdésként például két kevésbé ismert számot játszottak, A rétek halványak után a Rajtakaptál jött, és nagyon jó volt ez így. Ez a két dal arra is tökéletes volt, hogy néhány év kihagyás után újra az arcunkba tolja, hogy mennyire egyedi gitáros Kispál András, és hogy mennyire karakteres basszustémákat írt Lovasi András a szövegei mellé.

Rajtuk kívül G. Szabó Hunor dobos és Babcsán Bence fúvós volt még a színpadon, utóbbi játszotta el például szaxofonon a Rezervátom gitártémáját is, de volt, hogy egymásra felelgettek Kispállal, ha jól emlékszem, az Előre, illériben. Az új számok eljátszása itt fel sem merült, sőt, a setlist magját a kilencvenes évek első felének lemezei adták. Egy idő után pedig feltűnt Németh Juci is, aki pont jókor hozott lendületet a koncertbe, és persze a végén eljátszották vele a De szeretnéket is, amire nagyon vártam, és nagyon jó is volt.

Meg a Követező buszon, a Földtörténet és a Meghatás is, meg még vagy egy tucat dal. Sallangmentesebb, gördülékenyebb volt ez a fellépés, mint a szombati, és úgy érzem, hogy ha csak ez az egy Kispál-koncert lett volna a hétvégén, már azért is bőven megérte volna leutazni Orfűre.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók