Hirdetés

Virtuális zenészekkel és influenszerekkel jönnek a cégek

Véget ért a 2021-es Consumer Electronic Show, ami annak ellenére is szórakoztató volt a maga szürreális módján, hogy idén először csak virtuális formában rendezték meg egy olyan év után, ami nem csak az emberek, de a cégek életében sem volt egyszerű. Ennek ellenére vagy éppen ezért a furcsaságok és az előadások mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit jelentett az egész a zenei újítások vonatkozásában.

Virtuális világban virtuális zenészek

A Sony egy teljesen új divíziót hozott létre, ami a virtuális világról szól majd, és például a virtuális sztároknak nyithat új lehetőségeket. Merthogy hol van már az az idő, mikor a Gorillaz vagy a Deathklok különlegesnek számított azzal, hogy tulajdonképpen virtuális együttesként zenélnek. Ma már az influenszerek is virtuálisak, sőt a hús-vér előadóknak is lehet virtuális megfelelője, aki a virtuális térben adhat elő, ahogyan tette ezt Madison Beer is, a Sonyhoz tulajdonában lévő Epic kiadó egyik felfedezettje. Beer egyébként a második lemezén nem valamilyen TV-csatornán premierezteti majd, nem is egy zenei oldalon vagy éppen a saját közösségi oldalán, hanem az Oculus VR és a PlayStation VR felületein.

Az LG a bemutatóját is egy teljesen virtuális műsorvezetőre bízta, aki egyben influenszer is, és persze DJ. A virtuális influenszerek sem számítanak új jelenségnek, viszont egyre több olyan együttműködés születik, aminek keretein belül azok az avatarok, akiket teljes egészében számítógép teremtett, popkarrierbe fognak, és kiterjedt birodalmat építenek. A virtuális influenszereknél és rocksztároknál nem kell attól félni, hogy összevesznek a menedzserükkel, rászoknak a drogokra és az alkoholra, vagy akkora hülyeséget írnak ki a közösségi oldalukra, ami miatt bukják a szponzori szerződést, és naponta akár 15 koncertet is adnak egymás után. A recept pedig működik, annak ellenére válnak egyre megszokottabbá például a K-POP zenekarok körében a virtuális előadók, vagy éppen az influenszerek, hogy pszichológusok szerint nem biztos, hogy jót tesz a fiataloknak, ha egy virtuális, ki tudja kik által, milyen értékek mentén irányított figurát tart majd a példaképének.

Arról, hogy a Harman az autós és virtuális koncertélmények interakcióját sürgette, már írtunk, de izgalmas lesz megnézni, hogy a TCL nagyon könnyű szemüvege mennyire tud majd újat hozni például a koncertvideók világába. A gyártó full HD OLED kijelzőt kínál, és 140 fokos szögben lehet majd látni a tartalmat a kijelzőjén. Mivel csak egy apró, a kijelzőt működtető chip található benne, és egyébként a telefonnal összekötve működik, így nincs benne akkumulátor, aminek köszönhetően nagyon könnyű, és kényelmesebb mint sok hasonló okosszemüveg. És persze külön szót ejthetnénk az összes új tévéről és soundbarról, amiket egyszerűbb kezelni, és jobban szólnak mint eddig, de hasonló a helyzet a vezeték nélküli hangszórókkal is, amikben talán már tényleg nem lehet újat mutatni, ha csak azt nem, hogy már a Wifi 6 router is tud zenélni.

A TCL szemüvege. Fotó: TCL

Azt hihetnénk, hogy a vezeték nélküli fülhallgatók témájában már nem sok újdonságot lehet mutatni, pedig még hivatalosan el se jutottunk a fogcsikorgatással léptetésig. Az Earin A-3 fülhallgatója amellett, hogy nagyon pici, olyan a kialakítása, hogy nincs balos és jobbos változata, és a környezeti zajokat sem szűri ki teljesen, viszont algoritmusokkal folyamatosan monitorozza a háttérzajokat, hogy például szélviharban is lehessen telefonálni. A Jabra termékeit egy ideje már a legtöbben a nagyon jó ár/érték aránnyal kötik össze. legújabb, Elite 85t vezeték nélküli fülhallgatójuk aktív zajszűrő chippel jött ki, és teljesen személyre lehet szabni, hogy mennyire engedje be a külvilág zajait. De egyénre szabható a hangzása is, ugyanis lehetőség van az applikációjukon belül lefuttatni egy hallástesztet, hogy annak megfelelően állítsa be a tökéletes hangzást. A JBL Club Pro+ vezeték nélküli fülhallgatójával szintén a felhasználó döntheti el, hogy mennyire szűri a környezet zaját. Aki ennél többre vágyna, annak ott a Timekettle vezeték nélküli fülhallgatója, ami szinkontolmácsként is működik, miközben telefonálni, és zenét hallgatni is lehet vele, ráadásul magyarul is tud.

Fotó: Jabra

Zenetanuláshoz is érkeztek újdonságok, a Lumi, amivel a zongoratanulás lesz egyszerűbb. Vagy legalábbis egyszerűbb egy ilyet tenni a gyerek elé, hogy mennyire lelkesedik a könnyű, és sikerélmény garantált zongorázásért, mielőtt az egész család egy nagyobb lakásba költözik, hogy beférjen a zongora is. Aki pedig a podcastek világába kóstolna bele, annak pedig mutatunk egy hordozható podcast-stúdiót a Maonocastert, ami megkönnyíti a technika beszerzését, a kezelést, ráadásul bárhol el tudja vele kezdeni az ember a podcast műsorok gyártását. A Roland pedig bemutatta a fúvós hangszer szintetizátorát az Aerophone Pro-t, ami lehet szaxofon, vagy éppen furulya.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
913FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk