Hirdetés
Hirdetés

Virális táncból Oscar-díj: Mi is ez a Naatu Naatu?

Az idei Oscar-díj legnagyobb nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor című film volt, de meglepetésekben sem volt hiány. A legjobb dalnak járó díj pont ilyen volt, ugyanis arra senki nem számított, hogy Lady Gaga, Rihanna és a gyakorlatilag örökös jelölt Diane Warren elől az RRR Natu Natu című dala hozta el a díjat. Ezzel pedig ez lett az első indiai dal, ami Oscart érdemelt.

Hirdetés

Mi a siker titka?

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy ez a dal nyer, hiszen ilyen mezőnyben a legtöbben biztosra vették, hogy valamelyik világsztár viszi el a szobrot. A Naatu naatu dalszerzői, M.M. Keeravani és Chandrabose vették át a díjat, de több szerző működött közre. Kiemelték a dalra táncoló sztárokat, az előadó énekeseket (Rahul Sipligunj és Kaala Bhairava) valamint a koreográfus, Prem Rakshith munkáját is, aki segített abban, hogy virális tartalom legyen a dalból, azaz a közösségi oldalakon mindenki erre táncoljon. A többi jelölttel ellentétben ez a dal központi szerepet tölt be az RRR című filmben, a főszereplők valamint brit gyarmatosítók egy csoportja közötti táncpárbajban.

Mi 2023 Oscar-nyertes dalának a titka? Fotó: RRR

Mi ez a tánc?

A Bollywood-filmek egyik közös jellemzője a tánc. Drámai arckifejezések, kézmozdulatok, lábmozdulatok eleinte azt segítették, hogy a néző akár táncrajongó, akár nem, követni tudja a történetet. Az egész klasszikus táncformákból ered, és a Bharatnatyam és a Kathak, valamint a néptáncoknak, mint például a Bhangra a szimbólumrendszerét használja, mikor a modern táncokat létrehozzák. A kézmozdulatok is ebből a szimbólumrendszerből származnak, nagyjából 108 darab van belőle, és a sikeres táncosok és koreaográfusok az összeset ismerik.

Nyers és rusztikus

A film az 1920-as években játszódik, így csak olyan szavakat használhattak, mint akkor. Mikor még nem volt meg a szöveg vagy a dallam, már akkor előálltak naatu naatu sorral, ami telugu nyelven azt jelenti, hogy nyers és rusztikus. A dal nagy része két nap alatt készült el, a többi viszont 19 hónapba telt, és a koreaográfia tette fel a koronát az egészre. 95 lépésből áll a tánc, és figyelt a koreográfus arra is, hogy olyan lépéseket találjon ki, ami minden színészhez passzol. Összesen harminc különböző koreográfiát készített, a rajongók pedig azóta is próbálják leutánozni a mozdulatokat.

A klipet 15 napon keresztül forgatták, napi 12 órát dolgozva, 150 táncossal és kétszáz fős csapattal. 

A legtöbben nem ismerik, a szakma esélyenek tartotta

A nevezettek között ott volt még Lady Gaga ás a Top Gun: Maverickben felcsendülő Hold My Hand, Rihanna és a Fekete Párduc 2 Lift Me Up-ja, Sofia Carson és az Applause, ami a Tell It Like a Woemben hallható, Son Lux, David Byrne és Mitski This is Life című dala pedig a Minden, mindehol, mindenkor filmből. A szakértők szerint nagy esélyes volt a Naatu Naatu, pontosan amiatt, mert virálissá vált, és ezzel el is jutottunk addig a kérdésig, hogy a közösségi oldalak, élükön a TikTokkal olyan entitássá nőtték ki magukat, amelyek már beleszólnak egy Oscar-díjba is. Dian Warren pedig tizennegyedik alkalommal csúszott le az Oscarról.

Aki pedig lemaradt, annak mutatjuk, mi is ez a Naatu Naatu:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók