Hirdetés
Hirdetés

Világszerte próbálkoznak vírusbiztos fesztiválokkal, az eddigiek többsége jól ment

A fesztiváliparnak és a koncertszervezőknek kreatívnak kell lenni, hogy a szektor túl tudjon élni. Ez pedig nem a kiskapuk keresését jelenti, hanem a kreativitást, ahogyan Európában ezt több fesztiválszervező is megtette, hogy vírusbiztos fesztiválokat tudjanak rendezni. 

Az a világjárványt övező korlátozások életbe lépésének első percétől kezdve egyértelmű volt, hogy a fesztiválok világát is érintheti a helyzet, aztán a nyár közeledtével már látszott, hogy szükség van a vészforgatókönyvekre. Most, hogy vége a fesztiválszezonnak, az derült ki, hogy azok a fesztiválok nyertek, akik mertek. Nyilvánvaló, hogy egyik sem éri utol a klasszikus fesztiválhangulatot, de akik nyitottak voltak az újdonságra, azok egytől-egyig pozitívan értékelték az új próbálkozásokat. 

Itthoni koncertek közül talán a Tankcsapda autós bulija kapta a legnagyobb visszhangot, ami valószínűleg azért a legtöbb zenekarnak gazdaságilag nem fenntartható, másrészt amíg az 500 fő alatti szabadtéri koncerteket engedik itthon a jogszabályok, addig a több kisebb buli mind a közönségnek, mind a zenekaroknak jobban megtérül. 

Az országban néhány kisebb tematikus fesztivált rendeztek csak meg, így az egyik legnagyobb lett a szezonban a Fekete Zaj, ahol a szervezők a hatályos jogszabályokat betartva és a szabályozó szervekkel együttműködésben újragondolták a lehetőségeiket, és alkalmazkodtak a helyzethez. Ennek eredménye lett egy sikeres fesztivál, ahol ugyan korlátozták a résztvevők számát, és azt is, hogy egyszerre hányan lehetnek a színpad előtt, de valószínűleg kijelenthetjük, hogy hiányérzete senkinek sem volt a Fekete Zaj hétvégéje után. 

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

Piknikezés a küzdőtéren

Németországban július és augusztus között rendezett piknik koncertek összesen több mint 30 ezer nézőt vonzottak. Összesen 30 ilyen koncertet tartottak az országban, és leginkább a helyi zenekarok léptek fel, amin az utazási korlátozások miatt igazán senki sem lepődött meg. Ők a klasszikus koncertélményt gondolták újra, és piknikterületeket jelöltek ki, ahol többen ülhettek ugyan egy pléden, de ezeket egymástól biztonságos távolságban kellett leteríteni. A koncerteket kivetítőkkel tették a színpadtól távolabb piknikezőknek is élvezhetőbbé, és persze korlátozták a beengedhető emberek számát is. 

Szintén Németországban készült az a sok helyen látott kép, ahol a színpad előtt, egymástól biztos távolságra pakoltak ki strandon használatos kis alkalmatosságokat, oldalukon kézfertőtlenítővel, és hűtőládával. 

fesztivál
Strandkorb fesztivál 2020-ban. Fotó: Strandkorb Facebook

Fesztivál az alapoktól újragondolva

Szintén Németországban tartják az Electrisize fesztivált, aminek a szervezői a koronavírus-szülte szabályokat tekintették a fesztivál alapjának, és arra kezdtek el építkezni, és ötletelni. Németországban tömegeseményket nem lehetett tartani, viszont kempingezni lehetett. A végeredmény egy torta szerű elrendezés lett, ahol középen állt a 360 fokos színpad, és hat különböző színkóddal ellátott, külön bejárattal rendelkező kempinghelyszínt alakítottak ki, aminek a vége egy-egy beugró volt a színpad elé, ahol egymástól kellő távolságban lehetett a koncerteket élvezni. A kempingek között nem volt átjárás, és mindegyikben saját, folyamatosan fertőtlenített vizesblokkokat helyeztek el, a vendéglátóhelyeket pedig úgy alakították ki, hogy egyszerre két kempinget szolgáljon ki anélkül, hogy a látogatók keverednének. 

Raphael Meyesieck, a fesztivál igazgatója azt mondta, hogy végig kikérték a hatóságok segítségét, a személyzetet is felkészítették, és minden óvintézkedést betartottak. A hatóságok pedig folyamatosan ellenőrizték őket, kisebb fennakadások mégsem emiatt történtek, hanem mert rosszul mérték fel az ellátmányt. 

Electrisize fesztivál
Electrisize fesztivál 2020-ban. Fotó: Electrisize Facebook

Bár minden kemping méretét 100 férőhelyre korlátozták, de rugalmasak voltak az újabb szabályozásokat illetően, vagyis folyamatosan készen álltak arra, hogy csökkentsék vagy emeljék ezt a számot, ha változnak a törvények. A szervezők azt mondják, hogy  megérte nekik megrendezni az eseményt, amit most nem egy hétvégén, hanem a nyár alatt négyszer tartottak, a látogatók pedig már arra is elkezdtek odafigyelni, hogy a kemping színkódjához passzoló ruhákat csomagoljanak maguknak. 

Az FM rádiót senki ne hagyja otthon

Az angliai Deer Shed fesztivál is a közös kempingezésre helyezte a hangsúlyt. Ők olyan szektorokat alakítottak ki, hova befér egy autó vagy akár lakókocsi, egy sátor és minden szektor kapott saját mobilvécét. A kempinghelyeket előzetesen úgy is lehetett foglalni, hogy ismerősök egymás mellé kerüljenek. Bár voltak mozgó sörárusok, és rágcsálnivalót is árultak, mindenkit arra biztattak, hogy vigye a saját ellátmányát, hogy ezzel is elkerüljék, hogy nagyobb sorok alakuljanak ki a vendéglátóhelyek előtt. A koncerteket minden részvevő FM-rádión hallgathatta a fesztivál saját frekvenciáján, de voltak olyan közös programok is, ahol kellő távolságtartás mellett lehetett jógázni, előadásokat nézni, de még a tábortűz melletti éneklés is távolságtartással ment. 

A rádióadón is mentek előadások, stand-up, de esti mese is szólt a gyerekeknek, sőt minden nap sajtófigyelés is volt azoknak, akik nem akarnak lemaradni a hírekről. A szervezők nem állítják, hogy életük legjövedelmezőbb fesztiválja volt, de hamar elfogyott az összes jegy, és nyereséggel zártak, a bevételek pedig valamelyest enyhíteni tudták az egész szezon veszteségeit, arról nem is beszélve, hogy a résztvevők visszajelzése is pozitív volt. 

deer shed fesztivál
Deer Shed Fesztivál kempinghelyek. Fotó: Deershed Facebook

Jön a nyár Ausztráliában

Az ausztrál fesztiválszervezők most készülnek fel arra, hogy egészen biztosan le kell mondaniuk ezen a nyáron a klasszikus tömegrendezvényekről. Októberben jön az első nagyobb buli, amit a szervezők egyszerűen csak COVID-mentes fesztiválnak hirdetnek, és 5000 főt várnak. 

Itt is a színpad kerül az események középpontjába, ami ráadásul egy lemezt idéző forgószínpad lesz, a küzdőteret pedig négy részre osztották. Az egyes részekbe 1250 embert engednek be, akik egy bazi nagy területen bolyonganak majd, hogy be lehessen tartani a biztonságos távolságot, ami jelenleg az ausztrál szabályok szerint 2 méter. Úgy kell elképzelni, mintha egy nagyobb fesztivál nagyszínpada előtt a küzdőtéren csak 1250 ember lézengene. Minden szektorra külön rendezvényként tekintenek, azaz külön bejárata, vizesblokkja, vendéglátóhelyei lesznek, és persze jegyzik azt is, hogy kik voltak a fesztiválon, hogy gond esetén egyszerű és gyors legyen a kontaktkutatás. A jegyvásárlók előre jelezhetik, hogy melyik szektorba szeretnének menni, hogy a baráti társaságok és a családtagok együtt bulizhassanak, rengeteg kézfertőtlenítőt helyeznek ki, és folyamatosan tisztítják azokat a helyeket, amit többen használnak, és arra biztatnak mindenkit, hogy hozzanak pokrócot vagy kempingszéket, hogy egy biztonságos kis buborékot alakíthassanak ki maguknak. 

Hogy melyik lesz a tökéletes megoldás, azt a látogatók, a hatóságok és az idő majd eldönti, ugyanakkor abban minden fesztiválszervező egyetért, hogy minél hamarabb találnak megoldást arra, hogyan lehet megoldani a biztonságos koncertek rendezését, annál hamarabb lesz jobb mindenkinek. 

Itthon pedig a következő kihívás az lesz mind a hatóságok, mind a szervezők számára, hogyan lehet beltéren biztonságosan koncerteket tartani.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,854KedvelőTetszik
3,019KövetőKövetés
2,240FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók