Hirdetés

Vikidál Gyulának köszönhetően akadályozott meg VHK-koncertet a rendőrség 1984-ben

11010974_848118375258514_8024095192223935966_n.jpg

Hirdetés

Legalábbis ez van abban a nyilvánosságra került jelentésben, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé a Facebook-oldalán, és amit a 444 vett észre. Vikidál annak idején Dalos fedőnéven jelentett zenésztársairól, ezért 2004-ben bocsánatot kért. Itt a jelentés:

BRFK ÁLLAMBIZTONSÁGI SZERV
III/A./ÉTNY/ ALOSZTÁLY

NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
Budapest, 1985. június 24.
1./
HK
1985. június 19-én az ORIN keresztül a tudomásunkra jutott:

A Magyar Rádióban 1985. június 17-én hangzott el Göczei [helyesen Göczey] Zsuzsa szerkesztésében a “Rock-újság” című műsor. A műsorban Rangos Katalin riporter a Vágtázó Halott Kém együttessel kapcsolatos körülményekről interjút készített az együttes vezetőjével, DR. GRANDPIERRE ATTILA-val, CSANÁDI LAJOS-sal /az ORI igazgatási Osztály vezetője/ és NAGY GYULA-val, a Ganz Mávag Művelődési Ház népművelőjével.

CS.L. elmondta, hogy a rádióban elhangzott riportokat Rangos Katalin állította össze. A riportokban nem hangzott el, hogy a VHK együttes fellépéseit a BM nem engedélyezi. Rangos Katalin provokatív kérdéseket tett fel.
A Magyar Rádió és a Ganz Mávag Művelődési Ház fel akarja karolni a VHK együttest és az IRI-t [helyesen ORI – Országos Rendező Iroda] kényszeríteni akarják a működési engedély megadására.
Nagy Gyula, a Ganz Mávag Művelődési Ház népművelője VHK klubot létesített a Ganz Mávag Művelődési Ház klubjában. Az első klub-foglalkozást ezév június 24-én tartják, koncerttel egybekötve. Véleménye szerint a fiatalok igénylik a VHK együttes fellépését, amely anyagilag is komoly bevételt jelent a Művelődési Ház részére.

Megjegyzés:
A VHK együttes tevékenységéről az 1984-es évben összefoglaló jelentés készült a miniszterhelyettes elvtárs részére, aki utasítást adott az együttes fellépésének akadályozására, korlátozására. A VHK együttes vezetőjét és tagjait Szervünk “F”-dosszié keretében ellenőrzi. Dr. Grandpierre Attila szerepel az 1984.XII.18-i 182 számú jelentésben.

Intézkedés:
Tájékoztatjuk a BM III/III-5. Osztályt. A Ganz Mávag Művelődési Ház vezetősége felé szóbeli szignalizációval élünk.
Az ORI-ban lévő hivatalos kapcsolatainkat felkérjük, hogy a VHK együttes vizsgajelentkezését kísérjék figyelemmel és jelentkezésük esetén értesítsék szervünket.
BRFK [pecsét]
Horváth Zoltán r.szds.
alosztályvezető h.
Láttam:
Récsey Róbert r. ezds.
főkapitányhelyettes
ÁBTl – 2.7.1. – NOIJ BRFK- 75/1985. június 24.

A BRFK ezen jelentését felterjesztették Harangozó Szilveszterhez, a BM III/III. Csoportfőnökség vezetőjéhez is, aki tollal ráírta: A Művelődési Ház üzembentartójának szignalizáljanak, a M. Ház vezetőjével pedig beszéljünk.

A hivatkozott előző évi, 1984. december 18-i jelentésben az szerepel, hogy Gyarmathy Lívia játékfilmjében – Egy kicsit én, egy kicsit te (1984) – szerepelteti a VHK együttest. Egy még korábbi, 1984. októberi jelentés szerint, amelynek forrása “Dalos” fedőnevű ügynök, a VHK már akkor is koncertezni akart a Ganz Mávag Művelődési Házban, de “hála” a lelkiismeretesen jelentő ügynöknek, a BRFK állambiztonsági szerve még időben értesült a tervezett koncertről, így azt megakadályozhatták.

Grandpierre Attila és a VHK együttes állambiztonsági megfigyeléséről részletesen ír Szőnyei Tamás: Nyilván tartottak. Titkos szolgák a magyar rock körül 1960-1990 című könyvében (Magyar Narancs – Tihanyi Rév Kiadó 2005). Interneten is elérhető forrás a VHK-ról az artpool oldalán.

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
827FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló