Hirdetés
Hirdetés

Videós katasztrófahumor és kapitalista síkosító – James Ferraro Budapesten

ferraro.jpg

Szórakoztatóan hideg-rideg okosságok esnek le sorban az álnév-fetisiszta troll, James Ferraro munkapadjáról, közben meg fellépései is élményszámba mennek. Szombaton a Trafo Electrify vol. 15. rendezvényén ejt majd ámulatba metálost, dubbert és klasszikuszene-kedvelőt egyaránt. Alig bírjuk kivárni.

Amikor Ferraro kísérletezik, akkor az félelmetes, vicces és elbűvölő egyszerre. Azoknak is bejön a zenéje, akik szeretnek borzongani, politikai üzenetektől megijedni, összeesküvéselméleteket nézni és hallgatni, azokat elhinni és azokban kételkedni, és persze mindezen hangosan röhögni. Zajos kortárszenei aláfestéssel még szexibb mindez.

Az hogy holnap este ez az ember a Trafóban játszik, valóban unikális, egy ideje melóznak ezen a szervezők, most végre sikerült elcsábítani Budapestre ezt a művelt vadállatot, aki a globalizált kommunikáció, a trumpista téveszmés nemzeti öntudat vagy a folyamatosan áruba bocsátott művészet mágikus szavaiból és hangjaiból csinál hol nevetség tárgyát, hol megható kollázst. Azt mondja, hogy a zörejei „a kapitalista tranzakciók síkosítói”. Hoppá. Ferraro valójában egy zenei Chomsky, nagypofájú, eszes és ravasz. Nem tudni, mikor ijeszt rád a következő utcasarkon, ahol először egy éles csengőbe oltott szirénával basz nyakon, utána meg elmerít a liftzenék unalmában, majd amikor éppen távoznál, rád küld egy horror-GPS-t. A NY-i szomszédsrác kedvenc altatózenéje a 92-es Los Angeles-i zavargások utcazajából és ATM-ek hangjainak keveredéséből áll össze, mondom, nyughatatlan és lenyűgöző katasztrófahumorista. Álomszerű, filozófikus, mindehhez kalapáccsal vágott video-hatás dukál.

A szombati rendezvényen nemcsak Ferraro hozza ránk a frászt, hanem Lolina is, aki egyébként maga Alina Astrova, aki anno összehozta a csodás Hype Williamst. „Jellegzetes énekbeszéde, punk megközelítése, disszonáns hangulatai és leginkább a dubbal és az ambienttel rokonítható zenéje egy nehezen körülhatárolható világot írnak le, amiben zavarba ejtően keveredik a játékosság és a keménység, illetve az egyén és a társadalom egészét érintő problémák” – hangoztatják okkal a szervezők.

Az este harmadik fellépője a Phase Alternating Line nevű formáció, ami Kitzinger Gábor médiaművész és S Olbricht zenész különös kollaborációja. A zaj és az absztrakció témáját körbejáró improvizációs live actben a Farbwechsel alapítójának analóg elektronikus zenéje hangreaktív 3d-animációkkal találkozik. S Olbricht borongós house és techno zenéje amúgy is biztosíték lenne egy jó estére, de Kitzingerrel való közös duója meg talán a legjobb, amit idáig csinált, itt az egyik bizonyíték.

Advertisement
39,011KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,320FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló