Hirdetés

Kifutók helyett már zenei videoklipekben gondolkodnak a ruhatervezők

A zeneipar mellett a divatipart is rosszul érintette a világjárvány, hiszen nincsenek divatbemutatók, és az emberek is kevesebb méregdrága ruhadarabot vesznek ahhoz, hogy otthon üljenek. Éppen ezért a divatipar számára mindennél fontosabb, hogy aki mégis elhatározza, hogy venne egy új ruhaneműt, és képes áldozni is rá, azokhoz eljussanak az új kollekciók hírei. Mivel divatbemutatót nem lehet tartani, így a tervezők videoklipekben mutatják meg a ruháikat, a közönség pedig úgy tűnik, hogy fogékony rá.

November elején Drake a Nike-val kollaborált, és bemutatta a Certified Lover Boy névre keresztelt kollekcióját, aminek a legtöbb darabja dögunalmas, mégis a legújabb videoklipje a kollekció és a Nike köré épül, Drake pedig a klipben mutatta meg a nagyvilágnak azt a rózsaszín bomberdzsekit, amit ő tervezett.

Jeff Carvalho, aki a Highsnobiety nevű streetwear divatújság egyik alapítója azt vallja, hogy a videoklip lett az új kifutó, de ez már nem feltétlenül most kezdődött, elég csak arra gondolni, hogy a Run DMC miatt hányan akartak anno Adidas Superstar cipőt, vagy Kurt Cobain miatt piros-fekete csíkos kinyúlt pulóvert. Sőt, 2016-ban a magyar Sugarbird márka egyik darabja is feltűnt Fergie videoklipjében, vagyis ez az egész már jó rég óta jelen van a piacon, de 2020-ban az irány egy kissé megváltozott.

Akkor még arról volt szó, hogy az előadók kifejezték magukat és az egyéniségüket, a rajongóik pedig ezt átvették. Most azonban tudatosan összehangolják a márkák és az előadók a legapróbb részleteket is.

Kurt Cobain pulóveréhez hasonlót abban az időben rengeteg nagymamának vagy anyukénak kellett otthon kötni, ahogyan az Adidas cipő sem került több havi átlagfizetésbe. Most ezt már nem ennyire egyértelmű.

Most hogy nincsenek divathetek, vagy legalábbis minden más, mint eddig, a zenei videók töltik be az űrt, főleg, hogy az emberek is keresik, honnan tudnának inspirálódni arról, hogy mi most a divat. A különböző divatcégek adatelemzői szerint drámaian megnövekedett az emberek képernyőideje, és pontosan látják, hogy az idei popvideók milyen ugrást hozták abban is, ahogyan az emberek elkezdtek rákeresni a ruhadarabokra, amik a videoklipekben szerepelnek.

Például rögtön az után, hogy bemutatták Cardi B és Megan Thee Stallion WAP című videóját, a leopárd, a tigris és a kígyó állatminták iránti kereslet  201 százalékkal nőtt meg.

De a sima virágos Bode márkájú ing eladásai is megnövekedtek, miután Harry Styles azt viselte a Watermelon Sugar című videoklipjében. A BTS egyik videoklipjében feltűnt az a kalap, amit itthon leginkább horgászsapkának vagy surda kalapnak szoktak hívni. A video után megsokszorozódott az ilyen kalapok eladása. A rajongókat különösebben nem érdekli, hogy ez egy egyszeri együttműködés vagy a kedvence valóban hord olyat a sima hétköznapokon is, ha a zenészen olyan van, akkor neki is kell, főleg ha az együttműködés részeként az is hangsúlyozzák, hogy az előadó bárhogyan is beleszólt, hogyan is nézzen ki a ruhadarab.

Ez sok tervező népszerűségének teljesen új löketet adhat. Mint mikor Beyoncé és táncosai Marine Serre kezeslábasát hordták, akire ez után rengetegen figyeltek fel, annak ellenére, hogy ez a kezeslábas nem éppen egy mindennapos viselet.

Sok divattervező most azt mondja, hogy azért szereti ha a ruhái inkább a videoklipekben jelennek meg, mert ott van valamilyen narratíva, ami sokkal hangsúlyosabbá teszi az egészet, és életet visz a divatba, ezért elképzelhető, hogy az ilyen jellegű együttműködések és a zenészek saját kollekciói még hangsúlyosabbak lehetnek.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk