Hirdetés
Hirdetés

Változó változatlanság – Meghallgattuk az új Kreator-lemezt

A Kreator sosem volt egy rutinból dolgozó zenekar, illetve Mille Petrozza, aki a mindenkori tagság totális főnöke, dalszerzője, arca, mindene. Talán mondhatjuk, hogy vannak rutinból megírt dalai, de mindig van egy kis íz, kis színes a zenében, ami nem feltétlenül megszokott tőle. Volt persze ennél nagyobb változás is a zenekar életében (Endorama), de az utóbbi évtizedekben nagyjából hasonló ívású lemezeket készítenek. Ez pedig a kommersznek nevezhető, dallamos, csordavokálos thrash metal.

A Hate Über Alles nagy része ilyen, hol jó, hol kiugró minőségben. Érdemesebb hát inkább azokról a dalokról beszélni, ahol egyáltalán nem tipikus, vagy inkább rájuk nem igazán jellemző dolgokat csinálnak. A Crush the Tyrants egy primitív, középtempós, már-már Manowar-szintű true metal dal, amit persze hallhatóan a Kreator játszik. De a Become Immortal is meglepő, mert ez meg egy egyenesebb vonalú Iron Maiden-dal millésítve. Olyan, mint egy szerelmesdal a Maidenhez. Itt tulajdonképpen már csak Dickinson hiányzik, hogy ne Kreator legyen, a hangszeres részek annyira másolatok, szólóstul, riffestül. A Conquer And Destroy is ikergitárokkal kezdődik, amiből átcsapnak fullos thrash-be, hogy aztán jöjjön az ikergitárra pakolt refrén, aminek aztán egy német énekes, Drangsal énekli a dallamos verzióját. Érezni, hogy ezt hatásosnak szánták, de maga a dallam olyan egyszerű és vékony, hogy kissé elveszti a komolyságát a zene. Hasonlóan testidegen elem a Midnight Sunban a női ének, ami amolyan gót-thrash mixet eredményez (megidézve amúgy az Endorama világát is), de az előző dalnál jobban sikerült belesimítani a zenébe, holott első hallásra itt sem eldönthető, hogy ez jó-e, avagy sem. Mindenesetre ezzel pár rajongót sikerült kiborítani. A lemez zárása (Dying Planet) ami még kevésbé tipikus dal, a monumentális hangulatával és vánszorgó tempójával.

A lemez hangzása nyilván egyéni preferencia, de valahogy tompa, karcok nélküli az összkép. Minden hallatszik, nincs ezzel baj, de mégsem mellbevágó. Ebben is szeret újítani Petrozza, és tegye is, de ez most éppen kevésbé működik.

Hogy aztán van-e értelme új Kreator-dalokat hallgatni 2022-ben, azt mindenki döntse el maga. A Hate Über Alles nem rossz lemez, de nem is kiemelkedő, viszont tartalmaz annyi szokatlanabb elemet, amitől izgalmassá is válhat. A zenekar élőben továbbra is tarol, és ott ezek a dalok éppúgy működni fognak, mint az aranykorszak számai.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk