Hirdetés
Hirdetés

Utólag színezett – Dalról dalra a Kacaj új lemeze

Utólag színezett címmel megjelent a Kacaj első nagylemeze. A pécsi zenekar jelenlegi formájában három éve létezik, de a ’60-as években így hívták Katona Bálint (ének, hegedű) nagypapájának a csapatát, mondhatni tőlük örökölték ezt a nevet, ráadásul az alapvető zenei koncepció is megegyezik: népzenei dalok feldolgozása a korszakra jellemző műfaji elemekkel.

Hirdetés

Alább meghallgatható a teljes nagylemez, még lentebb pedig minden dalhoz kapunk gondolatokat a zenekartól.

Muzsika:szó

Szerettük volna megalapozni az egész album hangulatát egy verses intróval, de hiába keresgéltünk, nem találtuk meg azokat a sorokat, amire azt mondtuk volna, hogy „igen, ez az”… Aztán egy hétköznap délután a próbatermünk kertjében olyan idilli beszélgetésbe elegyedtem Bódibával, hogy megvilágosodtam és kidobtam a verses intró ötletet. Bódibá engedelmével előkaptam a telefonomat és rögzítettem a kb. 1 órás beszélgetésünket, majd ebből vágtuk össze a legszebb és számunkra legkedvesebb gondolatokat. Az atmoszférában hallható zene pedig szintén a kis csodakertünk szüleménye, egy spontán megörökített muzsikálásnak köszönhető.

Árgyélus

Munkacímén: Intró. Amint elkezdtünk koncertezni, írtunk magunknak egy nyitányt, amivel úgy istenesen be lehet rúgni minden színpadon az ajtót. Mikor már majdnem felkerült minden sáv és hallgattam a nyerseket a stúdiónkba, egy kis hiányérzetem támadt. Neki ültem újra gondolkodni, hogy lehetne még színesebb, erre egyszer csak megszólalt egy hang az udvarról. Szasza épp az újonnan készített didgeridoo-ját próbálgatta, én pedig rögtön letámadtam, hogy: „Szasza! Nem akarod ugyanezt a mikrofon előtt folytatni?”

Regrutas

Az első számunk. Az egyszerű, de nagyszerű elv alapján. Hova nyúlna vissza az ember, ha nem a gyökereihez? Így történt ez ennél a számnál, mikor a 3 kedvenc hosszúhetényi katonadalomat elővettem a fiókból. Ez amolyan stílusgyakorlatként szolgált a kezdetekben, ezzel érett össze a zenekar és az a műfaj, amiben a mai napig alkotunk. Mindig nosztalgikus hallgatni, az első próbák jutnak róla eszembe. Sok változáson ment keresztül, mire elérte érdemi fejleszthetőségének határát és eljutott a mai formájához.

Holdvilág

Nehéz sorsú trekk, egyszer már kukázva lett! Aztán valahogy mégis sikerült életet lehelni bele és így vált az egyik legzúzdább, legbólogatósabb zenénkké. Talán ez volt az első olyan dal, amiben nem csak csavartunk egyet az adott népdal szövegén, hanem egy egész új részt írtunk hozzá. Kezdetben sokkal lötyögősebb hangvétele volt az egész dalnak, valahogy nem klappolt a verze és a refrén. Majd egy jammelés során megszültük Kozmával a gitárriffet, ami elvitte egy új irányba a dalt és az egy éve tartó nyögvenyelős szülésből szempillantás alatt elkészült.

Szelidecske

Az egyetlen dúros és igazán vidám szám a lemezről, ami a mindenkori tagbemutatós dal a koncertjeinken. Hiszitek vagy sem, ez a dal visszafele íródott. Először az outróban hallható mahala őrületet álmodtuk meg, majd ehhez kerestünk pár szép népdalt, hogy meglegyen a balansz. Az első demóját Tisza parton vettem fel egy tamburán és azt küldtem át a srácoknak.

Panaszos

A rap szokatlan mifelénk, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk. Ádi az, aki mindig mindenbe is rakna egy rap verzét. Ez volt az első, amiben ez a műfaj teret kapott. Keko és Bandi súlyos beatje, na meg Palatka haragja és szenvedélye végül összegyúrta az ötleteinket, ami annyira magával ragadta a társaságot, hogy rögtön egy több mint 5 perces trekk született. Később félbe vágtunk, mert rájöttünk, hogy külön-külön is megállja a helyét. Az első fele került a lemezre, a másodikat még csak a koncertjeinket hallhatjátok.

Zongorás

Ez a tél senkinek sem volt egyszerű, lelkileg és szellemileg is kimerültünk. A hullámvölgy aljában találkoztam a fejemben már egy ideje mozgolódó ötlettel, miszerint szerettem volna egy megnyugvást a lemez közepére. Ádival épp ürítettük egymásnak lelki szemeteseinket mikor bevillant a semmiből ez a nóta, majd fél óra múlva már ott ült a zongoránál Csongor barátunk… A népdal 24 versszakából mindenki kiválasztotta azt, amivel a leginkább tud azonosulni, majd felvettük, javarészt 1-2 take-ből az egészet. Puritán hangszerelés, puritán énekek, kocsmafüstös hangulat. Embert próbáló volt felénekelni és visszahallgatni is az.

Kék ibolya

Az első megjelent dalunk, de még mindig imádjuk. Csendes felvezetés a végén katarzissal, gépinépi és mezőségi csűrdöngölés. Erről a dalról mindig az a történet jut eszembe, amikor az énekeket vettük fel… Épp én nyomtam a gombot, instruáltam Ádit, ő meg énekelt:

Baka: Ádi, az nem két szivárvány, hanem kék!

Ádi: Miii? Te láttál már kék szivárványt?!

Baka: Hú basszus, tényleg…

Kavalkád

Egy instrumentális agymenés, a hangszerek minden előnyével és az ének minden hátránya nélkül. Talán a legszélsőségesebb számunk. Autentikus indítás, az egyetlen egybejátszós jelenettel, ami a lemezen hallható, majd egy iszonyat folkdiszkó, természetesen herflivel. Köszi Schmidt, egy állat vagy!

Ez a világ

A covid első hullámában pár hónapig nem találkoztunk, haragudtunk a világra, hogy nem muzsikálhatunk együtt. Ebből született meg a dal, dühből, bánatból és egy kis elkeseredettségből. Mindezek az érzések olyan mély nyomot hagytak bennünk, hogy szinte rögtön a végleges formájában született meg ez a dal, mondhatni hiperventilláltuk A-Z ig.

Árva

Mélyre megy és mélyről is jött. Az árvaságot boncolgatjuk 4 percben, ami nem feltétlenül olyan, amilyennek elképzeljük. Ádi szavai segítenek átélni az érzéseket, klasszikus gitárszólóval és a már tőlünk megszokott vonatos-madaras motívumokkal. Ettől a daltól féltem a legjobban, hogy milyen végleges formát ölt. Mert az úgy történt, hogy a stúdiózás kellős közepén Ligeti Gyuri segítségével újraértelmeztük a refrénjét. Szóval kell majd egy kis idő, mire megtanuljuk… hogy is volt?

Fecskés

Lassan felépülő vár, amely széki lassúval díszítve próbálja átadni a folk-rock esszenciáját. Mindannyiunk szívében fontos helyet foglal el. Többünk kedvence maga a népdal, illetve az idő és a szerelem múlását megszemélyesítő fecske motívuma, ami már-már visszatérő elem az albumon.

Berek

Egy őszinte mosoly az érzelmi hullámvasút végén. Keretes lezárás, boldog befejezés, gyermeki történetek és játszi, könnyed visszaemlékezés Bódibá szájából. Nosztalgia, ami visszarepít minket abba a korba, ahol szívesebben élnénk.

A nyár folyamán több lehetőség is adódik a Kacajt élőben is megnézni, például a Bagossy Brothers Company vendégeként a Budapest Parkban, a VéNégy Fesztiválon, a Fishing on Orfűn vagy a Művészetek Völgyében.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók