Hirdetés
Hirdetés

Uncertain – Premieren a HERSELF új videója

Az elektronikus színezetű ‘shoegaze pop’-ot játszó HERSELF első, névadó EP-je 2019 decemberében jelent meg, amelynek bemutatóját 2020 januárjában még meg tudták tartani a TRIP Hajón, a tavaszra tervezett országos turné állomásai viszont a koronavírus-járvány miatt kivétel nélkül elmaradtak. A pandémiás időszak alatt felkérést kaptak a TRIP Első Magyar Karantén-Színháztól a szájmaszk design-versenyükhöz készült videó zenéjének elkészítésére. Júniusban megnyerték a Petőfi Rádió ’Saját zenéd’ versenyét, és 2020 őszén bejutottak a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjébe – amin viszont betegség miatt nem tudtak részt venni. A nyári nyitás után a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeiként ősszel pótolni tudtak néhány tavaszi turnéállomást az újabb kijárási korlátozások bevezetése előtt.

A Szőke Abigél és Krasznai Vilmos főszereplésével készült Lucky You c. daluk klipje novemberben debütált a Lángolón. A történet egy mindennapi szituációt jár körül: két embernek összeér a tekintete, tetszenek egymásnak, és arra gondolnak, hogy vajon a másik is arra gondol-e, amire ők. Februárban megjelent a Masks című daluk, ami az 1 éve tartó karanténhelyzetre reflektál, ahogyan tehetetlenül figyeljük a körülöttünk kialakult káoszt. A klip alapja az 1904-ben (!!) készült ’The Impossible Voyage’ című klasszikus Mélies-film, amelyben a szereplők és a jelenetek is elég szürreálisak.

Most bemutatkozó legújabb klipjükben egy szerelmi háromszög történetét idézik meg. A főszerepben ismét három fiatal színész, Ascher Károly, Szőke Abigél és Vetlényi Lili látható. A klip az ’Ez is Terézváros!’ pályázat keretein belül valósult meg, a történet végig a VI. kerületben játszódik. Szeleczki Rozália rendező és M. Deák Kristóf operatőr gyönyörű látványvilágot varázsolt, amely egyszerre jelenít meg egy erős hangulatot a húszas éveiben járó generáció és a városrész kapcsolatáról, valamint bemutatja annak csodálatos építészeti megoldásait. A vizuális koncepcióhoz az egyik fő inspirációt Stalter György józsefvárosi fotói adták: a szereplőket leválasztja a színes, vaku-hatású világítás, amelynek változásai folyamatosan reagálnak a szereplők érzelmeinek változására.

Bakos Attila énekes a dalról:

“Az Uncertain című számunk szövege arról a jelenségről szól, amikor az ember bizonytalansága, folytonos elégedetlenség-érzése miatt akarva-akaratlanul falakat húz maga köré. A sokszor csak átvitt értelemben vett távolságtartás gyanakvást és bizonytalanságot teremt a körülöttünk lévőkben, és könnyen előfordulhat, hogy ez a lelkiállapot csorbát ejt az emberi kapcsolatainkon: barátságok mehetnek tönkre, szerelmek múlhatnak el. Ilyenkor gyakran önzővé válik az ember, saját boldogságát helyezi előtérbe, és megbánt másokat. A dal és a klip egysége arra keresi a választ, vajon vannak-e válaszok az ilyenkor felmerülő morális kérdésekre. Lehet-e hibáztatni azt, aki nem akar fenntartani egy nyomasztó helyzetet, és megpróbál másik utat keresni? Lehet-e azt, aki nem próbál? Meddig kell mások elvárásai szerint működnünk, ha az boldogtalanná tesz minket? Mit lehet tenni, ha a vágyaink erősebbek a józan belátásnál? Ha olyat szeretnénk, amit nem szabad? A gyönyörű képek mellett azért szeretem nagyon ezt a klipet, mert több értelmezésnek is teret ad: ha megnézed, igazából semmi nem derül ki pontosan. Az sem egyértelmű, hogy a különböző jelenetek milyen sorrendben történhettek meg, ráadásul a szimbólumoknak megvan az a sajátos tulajdonságuk, hogy mindenki a saját élményei alapján értelmezi őket, ami sok megfejtésnek helyet ad. Eddig a szoros baráti körben nagyon izgalmas verziókkal találkoztunk, írjátok meg ti is!”

Bakos Zita billentyűs a dalról:

“Vannak dalok, amik egyszerűen csak kiugranak az ember fejéből. Hát az Uncertain nem ilyen volt: rengeteg hangulat, dallam és sok akkord jellemezte az elején. Ez is még abból a korszakból származik, amikor tesómmal, Atival még csak a zongora mellett ücsörögtünk, és különösebb cél nélkül játszogattunk magunknak olyan dallamokat, amiket szépnek éreztünk. Később zenekari formába öntve viszont nem igazán működött a sokféle téma. Nem erőltethetsz rá egy dalra akármilyen ötletet vagy formát. Eddig is éreztük ezt, de az Uncertain végleg bebizonyította, hogy a daloknak néha igazán makacs természetük van. Először Kiss Benji barátunk (Paperdeer, Belau) gondolta tovább a dolgot: elkészítette az elektronikus alapokat, majd a zenekarral hétről hétre forgattuk, alakítottuk, hogy végül Kirschner Péter (Bródy János zenekara, AndFriends, Ónodi Eszter&the Open Pub) stúdiójában minden a helyére kerüljön. Nagyon izgalmas folyamat volt az egész, és mi nagyon szeretjük, amit kiadott magából a dal. Személyes kedvencem a középrész: tök dark az egész, fura hangok szólalnak meg mindenfelől, búg a mély, és közben felcsendül egy ’ezerszólamú’ éteri angyalkórus. Nagyon szeretem a többszólamú éneklést, és különösen értékesnek találom a zenekarban, hogy négyen is tudunk szép tisztán énekelni, ami az Uncertainben kicsit hangsúlyosabban meg tud jelenni, mint az eddigiekben – eleve acapella kezdődik. Örülnék, ha egyszer majd lenne lehetőségünk igazi kórussal is előadni.”

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,334KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk