Hirdetés
Hirdetés

Vajon vannak ukrán Dopemanek? – Néhány forradalmi zene Ukrajnából

tnmk_0.jpgMiután az ukrán kormány kihátrált az EU-s tárgyalásokból Oroszország nyomására, akkora tüntetések kezdődtek az országban, hogy az egész világ felfigyelt rá. Az ukránok az utcára mentek, napok óta tartanak a demonstráviók, többek között Vitalij Klitschko vezetésével. A főleg fiatalokból álló tüntetők nemrég egy ellenzéki koncertet is szerveztek Harkov városában. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire aktív a mostani események alatt az ukrán könnyűzene? Vajon vannak-e ottani Dopemanek, Lovasi Andrások vagy Fankadelik? Egyáltalán, mi a helyzet a könnyűzenével Ukrajnában?

A harkivi Rock a változásért koncerten olyan zenekarok léptek fel, mint a Szobaki V koszmosze, Urbanistan, Papa Karlo, Ulica Kurzu, Dosztoevszkij FM, Banderasz. Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül utánajártunk, mégis milyen zenék vannak keleti szomszédunkál, amik esetleg még a kedélyek borzolására is alkalmasak.

A harkivi eseményen fellépő zenekarok lazán elférnének bármelyik másodvonalas magyar fesztiválon, mivel pár gyors keresés után kiderült, hogy javarészt reggae, ska, folkrock és alternatív együttesekről van szó, amikből itthon is Dunát lehetne rekeszteni. 

Per pillanat a kormányellenes tüntetés kapcsán legfelkapottabb előadó a nem túl keresőbarát névvel rendelkező Artisto vagyis Rostislav Hytryak. Ahogy itt is leginkább a hiphop hajlamos felpattanni a tüntetővonatra, úgy Artisto is rapben mondja el, mi a baj az aktuális ukrán politikával. Felsorolja Viktor Janukovics elnök legnagyobb hibáit és próbálja jellemezni a mai Ukrajna helyzetét.

Egy másik, régebb óta pályán levő rapcsapatot is érdemes megemlíteni. A TNMK (Tanok na Maidani Kongo) Ukrajna első számú hiphop formációja, karrierjük még a ’90-es évek végén kezdődött Harkivban. Élőzenekari felállással játszanak hiphopot, ami annyira nem is érdekes, ellenben aktív részesei a mostani demonstrációnak. A Facebookjuk szerint az utóbbi időben többször felléptek, felszólaltak például Lvov városban, ahol szintén óriási tömeg tüntet Janukovics és a kormány ellen.

A hiphop mellett azért akad politikailag aktív gitárzene is, például az a Mandry, akik annak idején még az akkor Pepsi Sziget néven futó fesztiválra is eljutottak. A folk, blues és punk elemeket egyesítő rockzenéjükkel 2004-ben Viktor Juscsenko mellett kampányoltak egy turné keretein belül, aminek köszönhetően komolyan megnőtt a népszerűségük Ukrajnában. Tevékeny részesei voltak a narancsos forradalomnak, ők is felléptek a kijevi Szabadság téren, amivel próbálták tartani a lelket a tüntetőkben. Ezt követően készítették el a Ne spy moya ridna zemlya című dalt és klipet, amiben Ukrajna és hőseinek történetét dolgozzák fel egészen az említett forradalomig.

A narancsos forradalom másokat is megihletett, mint például a szintén harkivi Maria Burmaka énekesnő. Ő már a 2004-es zavargásokban is részt vett, ahogyan most is rendszeresen felszólal Janukovics ellen. A Facebook-profilját 13 ezren követik és több olyan dala is van, amelyekben politikai témákkal foglalkozik.A Ne bijszja  zhiti című dal hangzásra például simán lehetne a Nem tetszik a rendszer jungle-ös elődje.

Az egész kormányellenes tüntetés élén amúgy a Klitschko-testvérek haladnak. Pár napja a Szabdság téren mentek fel a színpadra Vitalij énekes feleségével, Nataliával. Utóbbi még egy ukrán népdalt is elénekelt, a két Klitschkóval az oldalán, bár ők mondjuk csak morcosan néztek. Gondoljunk csak bele mennyivel ijesztőbb lenne mondjuk egy Szolidaritás-demonstráció, ha Dopeman helyett Kunkli Tivadar rugdosná hungarocell-Orbán levágott fejét.

Az ukrán könnyűzene általános helyzetéről Anton Dehtyarov elektronikus zenei producer beszélt nekünk, aki Quarkmonk néven ambientben és downtempóban utazik, és aktív szereplője a Janukovics elleni tüntetéseknek. „Ukrajnában nagyon kevés olyan zenekar vagy előadó van, aki komoly politikai szerepet vallal. A legnépszerűbbek főleg a kijevi popénekesek és rockzenekarok, akik nem foglalkoznak az aktuális problémákkal. A tüntetést szervezők szerint arról van szó, hogy a kormány szánt szándékkal távol tartja a kritikus hangot megütő zenészeket a fontosabb rendezvényekről, illetve a tévéből és rádióból. Ezért csak feltörekvő, helyi zenekarok állnak ki a tüntetők mellett, azon pár együttesen kívül, akiknek már van akkora közönségük, hogy megérje kockáztatniuk ilyen politikai szerepvállalással. Az tüntetésen legnagyobb számban jelen levő fiatal generáció pedig keresi a néhol agresszív, rendszerkritikus ukrán zenét, csak egyszerűen nem jut el hozzájuk.” – mondja Dehtyarov – „Talán ez most a legjobb alkalom, hogy eddig csak underground hősökként kezelt előadók végre nagyobb közönség előtt, az általunk elfoglalt Szabadság téren is megmutassák magukat. Azt azért el kell mondanom, hogy Ukrajna nem egy totalitáriánus állam, viszont korrupt és az oligarchák kezében van. Azonban ez a mindennapokban nem annyira zavaró, hogy fiatalok ezrei kezdjenek rendszerkritikus dalokat írni. Talán pont ezért nincsenek olyan együtteseink, mint az orosz Leningrad vagy a Lyapis Trubetskoy Fehéroroszországból. Az említett formációk rendszeresen komoly összetűzésbe kerültek saját kormányukkal, nálunk még nincsenek ilyen elszánt zenészek.” – teszi hozzá Dehtyarov, aki egy hete minden estéjét a kijevi Szabadság téren tölti.

AZ ukrán zenekarok után való keresgélés közben azért gyorsan rájöttünk, hogy egy külföldi érdeklődő számára jóval könnyebb mondjuk magyar zenekarok után kutatni, mivel az itthoni együttesek nagy része azért figyel arra, hogy legyen róluk valami angol leírás is a Facebookjukon vagy legalább Last FM-en. Az ukránok mintha csak most kezdenének ismerkedni a dologgal, a harkivi Szobaki V koszmosze skazenekarról például csak nagyon rövid leírást találtunk Last FM-en, de például a funky, hardrockot és beatboxot ötvöző Urbanistanról sincs több egy mindössze hat lájkkal rendelkező Facebook-oldalnál.

Advertisement
38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló