Hirdetés

Újra megjelent és ingyen letölthető a Mennyek kapui

Valamivel több, mint nyolc évvel ezelőtt megjelent egy könyv, Mennyek kapui – az elektronikus zene évtizede címmel. A szerzők a téma hazai meghatározó figurái voltak, Pánczél Gábor, a magyar dance-kultúra egykor legfontosabb sajtóorgánumának számító Freee Magazin valamikori főszerkesztője (Dj Boolek néven egyébként ismert budapesti lemezlovas), a Re:Creation alapítója, valamint Kömlődi Ferenc, akit igen nehéz lenne egyetlen szóval jellemezni: hajdanán esztéta-kritikus-író-ujságíró-technódoktor, az Index munkatársa, jelenleg leginkább talán jövőképkészítőként definiálná önmagát, az Aitia munkatársa, az Agent Portál rovatvezetője. Szóval írtak ők egy hiánypótló könyvet, hiszen ez volt az első összegző jellegű munka magyar nyelven az elektronikus zenéről, az elektronikus zenének köszönhetően megszülető új ifjúsági kultúrákról, jelentős előadókról, stílusokról, szociokulturális jelenségekről. Most pedig, majdnem egy teljes évtizeddel a Mennyek kapui után, a könyvet újra kiadták, kizárólag ebook formájában, némileg átdolgozva, javítva, kiegészítve, ráadásul teljesen ingyen letölthető a Re:Creation oldaláról, konkrétan innen.

A szerzők egykor így nyilatkoztak munkájukról:

"Könyvünkben a nyolcvanas évek második felében kibontakozó, majd a kilencvenes évek kultúráját meghatározó elektronikus zenei (úgynevezett "techno") mozgásokat, illetve e trendek szélesebb szociokulturális vonatkozásait igyekszünk bemutatni.

Célunk nemcsak a témában már tájékozottak, hanem a kívülállók, a tágabb értelemben vett nagyközönség számára is hasznos információkkal szolgálni. Munkánk négy szerkezeti részre osztható: az elsőben az elektronikus zene általános történetét vázoljuk fel, a történelmi előzményektől a jelenig, a másodikban a nemzetközi "szín" jeles képviselőinek és kiadóinak portréit rajzoljuk meg, a harmadikban a hazai paletta kiemelkedő egyéniségeit mutatjuk be, míg a negyedikben az alirányzatok dzsungelében történő eligazodást megkönnyítő függeléket adunk.

Tudomásunk szerint ez az első és mindmáig egyetlen, a modern elektronikus zenékről szóló magyar nyelvű munka."

A jelenlegi ebookról pedig most azt mondják, hogy:

"A Mennyek Kapui 2001-es kiadásából néhány anyagunk helyhiány miatt kimaradt, ezek most az eredeti elképzeléseinknek megfelelően, a digitális változatban mind benne vannak. Jelentősen átdolgoztuk, kibővítettük továbbá könyvünk első, az elektronikus zene történetét feldolgozó részét. Ugyancsak tartalmaz a most letölthető ebook pár újabb írást, valamint kijavítottunk néhány hibát – bizony, velünk is előfordul az ilyesmi -, melyet a nyolc évvel ezelőtti kiadásban ejtettünk."

Mi pedig erősen javasoljuk a könyv letöltését!

Még több Popcorn

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

Onnan indultak, hogy volt egy tévé képernyőjéről kamerával felvett fekete-fehér felvételük.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Aranyéletes dalához forgatott videót a SONYA Terézvárosban

A Hunyadi téri vásárcsarnok évtizedek óta lakatlan fejépületében zajlott a munka.

Nem olcsó, de nagyon erős az új Huawei Mate-széria

Bemutatkozott az új EMUI kezelőfelület, és egy rakás kiegészítő is érkezett.

Жълтото Момиче – Premier a Meszencsinkából is ismerős Biljarszki Emiltől

Ambient hangzású dal debütál a Lángolón, klippel együtt.

Budapesttől is elbúcsúzik Ozzy Osbourne

Az eredeti turnéban nem volt benne Budapest, a most lefoglalt dátumokban már igen.

Tiktokos hülyeség miatt került vissza a Fleetwood Mac a slágerlistákra

Egy veszélyes kihívás miatt éli újabb fénykorát a zenekar. A gördeszkázás közbeni áfonyalé szürcsölgetésbe a zenekar is beszállt.