Hirdetés

Újra emelkedni kezdett az illegális letöltések száma

Mikor már mindenki azt hitte, hogy a zenei streaming megöli a kalózkodást, 2021-ben újra emelkedni kezdett az illegális letöltések száma.

A MUSO kutatása szerint bár való igaz, hogy a streaming alapjaiban változtatta meg a zeneipart, és az is igaz, hogy az az előfizetések száma növekszik, 2021-re azt a trendet is meg lehet figyelni, hogy a kalózkodás újra népszerűvé válik.

A zenei kalózkodás 2017 januárjától 2020 második feléig folyamatosan csökkent évről évre, de 2021-ben fokozatosan növekedni kezdett. 

Azért annyira még nem rossz a helyzet, a számokban azt jeleni, hogy 2021-ben 2017-es adatokhoz képest még 65 százalékkal csökkent a kalózkodás, de az is egyértelműen látszik, hogy 2021-ben 2,18 százalékos növekedés volt tapasztalható 2020-hoz képest, 2021 negyedik negyedévében pedig 18,6 százalékos növekedés 2020 utolsó negyedévéhez képest.

Mi áll a jelenség mögött?

A streaming szolgáltatók megjelenésével a legtöbb embernek kényelmesebb lett előfizetni, mint hogy mindenhonnan vadászgassa a ki tudja milyen minőségű, és ki tudja hány vírussal fertőzött letöltéseket, amiket sem tárolni, sem egyik eszközről a másikra átpakolni nem olyan egyszerű, mint bármelyik streaming szolgáltató felületére bejelentkezni, és hallgatni a zenéinket vagy a lejátszási listákat. Ráadásul az új zenék felfedezését is nehézkesebbé teszi.

A MUSO szerint a kalózkodás jelentős részét az olyan szolgáltatások adják, amelyekkel hangsávokat lehet lelopni. Mondjuk egy Youtube videóból le lehet tölteni a zenét. Ez 2020-ban a zenei kalózkodás 33,9 százalékát tette ki, míg 2021-re 39,2 százalékra emelkedett. Erre egyébként tökéletes megoldás előfizetni a Youtube Premiumra. Már csak azért is, mert az ilyen megoldásokat kínáló cégeket előszeretettel kapcsolják le, múlt hónapban például két ilyen vállalkozást is több mint 80 millió dollár kártérítésre köteleztek.

A másik nagy merítés egészen pontosan a 2021-es év zenei kalózkodásának 31,5 százaléka illegális streaming oldalakhoz, 24,3 százaléka illegális letöltőoldalakhoz köthető, míg 5 százalékot a privát és nyilvános torrentek tettek ki.

Hol divat ez?

Jó hír, hogy Magyarország nincs benne a legtöbbet kalózkodó 15-ös listában, aminek az élén India, Irán, az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna állnak. Az viszont kiderült, hogy nálunk is leginkább az audiósávok lelopkodása a divat.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk