Hirdetés
Hirdetés

Újra betiltják a zenét Afganisztánban

Bár az 1996–2001-ig tartó uralmuknál jóval liberálisabb kormányzást ígértek az Afganisztánban a hatalmat most megszerző tálibok, egyre inkább tér vissza az középkorra emlékeztető uralkodás, ami az akkori öt év alatt volt. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid a New York Timesnak mondta el, mivel az iszlámban tilos a zene, így Afganisztánban is újra az lesz. Mudzsáhid elmondta azt is, hogy remélik, meg tudják győzni az embereket, hogy ne hallgassanak ilyesmit, ahelyett, hogy nyomást kéne gyakorolniuk rájuk.

A húsz évvel ezelőtt véget ért tálib uralom alatt tilos volt zene, a televízió és nagyrészt a mozi, aki pedig megszegte a szabályokat, az súlyos következményekkel számolhatott. A talibán hatalom megdöntése után viszont virágzott a zene az országban, voltak koncertek, fesztiválok, és megalakult az Afgán Nemzeti Zeneintézet is, akik nemcsak otthon, hanem külföldön is koncerteztek.

De könnyűzene is volt az országban:

Afganisztánban jelenleg a tálibok által nemrég megdöntött kormánnyal vagy a NATO-szövetségesekkel valamilyen módon együtt dolgozó emberek és családjuk kimenekítése zajlik. A tálibok ugyan azt ígérték, hogy nem tér vissza az a kegyetlen uralkodás, ami 20 évvel ezelőtt volt, a nők is szabadon élhetnek, de a beszámolók szerint már most folyamatosan atrocitások érik őket, sőt most már a tálib vezetés is azt javasolja (igaz, ideiglenesen), hogy inkább ki se lépjenek az utcára, mert a harcosaikat nem a nők tiszteletére nevelték.

(via)

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,333KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk