Hirdetés
Hirdetés

Újjászületett klasszikusok – Április 8-án Samara Joy a Bartók Tavaszon

Április 8.-án, hétfőn különleges jazzkoncerttel várja a műfaj rajongóit a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a MOMkult Színháztermében. Samara Joy személyében egy olyan énekesnő látogat most először hazánkba, aki annak ellenére, hogy alig múlt 24 éves, máris többszörös Grammy-díjas előadó, és szakmai vélemények szerint olyan legendák nyomdokaiba léphet, mint Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald vagy Billie Holiday.

Hirdetés

Samara Joy egyedülálló jelenség, hiszen fiatal kora ellenére meglepően érett énekhangja hallatán a műfaj legnagyobbjainak emléke sejlik fel a hallgató előtt. Ugyanakkor a New York-i énekesnő, és ebben semmi túlzás nincs, épp egy új generáció számára hozza testközelbe a jazz klasszikusait, akkor is, amikor közismert sztenderdeket énekel, amikor vocalese stílusban énekszólammal egészít ki és értelmez újra eredeti változatukban instrumentális darabokat, vagy épp több mint hatszázötvenezer követővel bíró TikTok-csatornáján énekel, akár mindenféle zenei aláfestés nélkül.

Samara 1999-ben született New York Bronx kerületének Castle Hill negyedében, többgenerációs zenészcsaládban. Apai nagyszülei, Elder Goldwire és Ruth McLendon a philadelphiai The Savettes gospelegyüttes alapítói voltak, édesapja, Tony McLendon szintén elismert énekes és basszusgitáros, aki olyan énekesekkel zenélt pályafutása során, mint Donna, Summer, James Ingram, Martha Munizzi, Tata Vega, Gladys Knight, vagy André Crouch, az amerikai gospel és R&B egyik legnagyobb alakja. Nem csoda, hogy Samara már nagyon fiatalon megismerkedett a gospel nagyjaival, a soul és Motown zenével.

Karrierjét a bronxi Fordham Művészeti Középiskola jazz zenekarában kezdte, majd megnyerte a legjobb énekesnek járó díjat a Jazz at Lincoln Center fiatal zenekarok számára meghirdetett Essentially Ellington fesztiválján. Később a New York-i SUNY Purchase College jazz tanszakának ének szakos hallgatója és Ella Fitzgerald-ösztöndíjasa lett. Az iskolai évekre egy korábbi interjúban így emlékezett vissza:

„Amikor a Purchase hallgatója lettem, fogalmam sem volt még a dolgokról, de mire eljutottam a diplomáig, nemcsak zenészként lettem sokkal érettebb, de pótolhatatlan ismeretségekre is szert tettem, mind a tanári karból, mind az ott megismert barátok képében. Ezek, azt hiszem, örökre megmaradnak. Összességében ez a közösség volt a legnagyobb ajándék számomra.”

Karrierjét illetően igazi fordulópontot jelentett, amikor 2019-ben megnyerte a Sarah Vaughan Nemzetközi Jazzénekversenyt, amit 2012 óta évente hirdetnek meg lemezszerződéssel nem rendelkező előadók számára, és amelynek zsűrije olyan kritériumok alapján rangsorolja a versenyzőket, mint az énekhang minősége, egyénisége, az intonáció és az improvizációs képességek. Innen egyenes út vezetett a közös munkához olyan ismert jazzistákkal, mint Christian McBride vagy Bill Charlap.

„Utána kicsit felgyorsultak a dolgok, főleg, ami a lehetőségeket illeti. Persze kicsit mindent visszavetett a néhány hónappal később ránk törő világjárvány, de úgy gondolom, összességében minden jól alakult, és nagyon hálás vagyok az élményért, hogy jelentkeztem az egyik legnagyobb példaképemről elnevezett megmérettetésre, és végül meg is nyertem azt.”

Első, nemes egyszerűséggel Samara Joy című szólóalbuma, melynek készítésekor még a SUNY Purchase hallgatója volt, 2021-ben jelent meg, néhány hónappal később meg is kapta érte az év legjobb debütáló művészének járó díjat a stílus meghatározó szakmai orgánuma, a Jazz Times kritikusaitól. Az album felvételeiről később a következőket mondta:

„Eleinte idegtépő volt. Emlékszem, amikor a legelső teljes zenekari próbára érkeztem, annyira ideges voltam, hogy legszívesebben azonnal visszaültem volna a vonatra, hogy hazamenjek. De végül minden simán ment, nagyon élveztem a munka minden egyes pillanatát, a próbáktól a stúdiófelvételig.”

Második albuma Linger Awhile címmel jelent meg 2022. szeptember 16-án a Verve Records gondozásában. A lemez producere a debütalbum munkálatait is vezető Matt Pierson volt, aki a műfaj olyan kiválóságaival dolgozott, mint Pat Metheny, Joshua Readman, Brad Mehldau, Bob James, Kirk Whalum, vagy Jane Monheit. Samarát az albumon olyan veterán zenészek kísérik, mint egykori professzorai, Pasquale Grasso gitáros és Kenny Washington dobos, illetve David Wong basszusgitáros és Ben Paterson zongoraművész.

A lemezen hallható dalok a jazz, a popular jazz és a gospel klasszikusai, többek között Murray Grand, Fats Navarro, Thelonius Monk és George Gershwin darabjai, melyeket Samara és alkotótársai úgy tudtak mai köntösbe öltöztetni, adott esetben újragondolni, hogy közben maximálisan tiszteletben tartják az eredeti változatokat. Az albumot 2023-ban a legjobb vokális jazzlemeznek választották a Grammy-díjkiosztón, emellett ugyanebben az évben a legjobb fiatal előadó díját is neki ítélték. Mindezeken felül idén legújabb, Tight című dalával elhozta a legjobb jazzelőadásnak járó Grammyt is, de előtte még arra is maradt ideje, hogy 2023 végére megjelentessen egy karácsonyi dalokat tartalmazó, a jazz és a gospel területén egyaránt kalandozó hatszámos EP-t A Joyful Holiday címmel.

Samara az elmúlt években olyan jelentős eseményeken lépett fel, mint a Monterey Jazz Fesztivál, a Lincoln Center Summer For The City’s Jazz Underground, a Winter Jazzfest, vagy a Newport Jazz Festival. Önálló turnéi rendszeresen telt házasak az Egyesült Államokban éppúgy, mint Európában, hiszen nagy sikerrel koncertezett már többek között Olaszországban és Ausztriában is. Április második hétfőjén, pályafutása során most először Magyarországon üdvözölhetjük, előadása pedig garantáltan emlékezetes élmény lesz azoknak, akik egyaránt rajongói a kortalan jazz klasszikusoknak, a gospelnek, és a kiemelkedő énekesi produkcióknak. A MOMkult színpadán Cameron Campbell (zongora), Felix Moseholm (nagybőgő) és Evan Sherman (dob) kísérik majd az énekesnőt, akinek saját bevallása szerint néha még mindig megdöbbentő, mekkora érdeklődés övezi fellépéseit. Ő maga így beszélt erről:

„Annak ellenére, hogy már lediplomáztam, sok tekintetben még mindig tanulok. Szóval ez még csak a kezdet… még sok-sok minden vár rám.”

A koncert a Bartók Tavasz keretében, a MÜPA szervezésében valósul meg.

Jegyek és további információk a Bartók Tavasz felületein, valamint a koncert Facebook-eseményének oldalán

Források: SamaraJoy.com, Sussex Jazz Magazine, All About Jazz, Wikipedia.org

Fotó: Meredith Truax

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,937KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,680FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók