Hirdetés

Újabb tanulmányok igazolják, hogy a zene hat a személyiségre és az agyra

Két most megjelent tanulmány is azt kutatja, amit már ez előtt jó sokan, vagyis, hogy milyen hatással van a zene az emberiség elméjére, hogyan kapcsolódik a zene az emlékékhez és a személyiséghez, és ez az egész hogyan teheti jobbá az életünk.

A zenerajongók hasonló gondolkodásúak

Több mint 350 ezer résztvevővel, hat kontinensen zajlott kutatás eredményei alapján a személyiségtípusok és bizonyos zenei preferenciák között összefüggés van. A vizsgálat meglehetősen egyszerű volt, az emberek elmondták, milyen stílusú zenéket hallgatnak, és kitöltöttek egy személyiségtesztet is. A vizsgálat második szakaszában 16 különböző stílusú zenét hallgattak meg, majd rangsorolták őket. A zene öt fő stíluskategóriába tartozott. A „Lágy” a lágy rockhoz, az R&B-hez és pophoz volt köthető, beleértve a romantikus szövegeket és lassú ütemeket, míg az „intenzív” a hangosabb, agresszívebb zenéhez, mint a punk, a klasszikus rock, a heavy metal és a power pop. A további kategóriák között szerepelt a „kortárs” (vidám elektronika, rap, latin és europop), a „kifinomult” (klasszikus, opera, jazz) és az „egyszerű” (relaxációs vagy country zenei műfajok).

Az eredmények szerint kapcsolat van az extrovertáltság és a kortárs zene között, lelkiismeretesség és az egyszerű zene között, a kellemesség, a másokkal való jó kapcsolat és a lágy zene szeretete között. A nyíltság pedig az intenzívebb zenét hallgatókra jellemző személyiségvonás. Ezek a tulajdonságok pedig nem térnek el országonként, vagyis egyetemesek.

Meglepődtünk, hogy a zene és a személyiség közötti minták mennyire egyetemesek. Lehet, hogy az embereket megosztja a földrajz, a nyelv, a kultúra, de ha egy introvertált a világ egyik pontján ugyanazt a zenét hallgatja, mint egy introvertált a világ másik végén, akkor látszik, hogy a zene milyen erős híd az emberek között

– mondta David Greenberg, a tanulmány szerzője, a Cambridge-i Egyetem tiszteletbeli kutatója és a Bar-Ilan Egyetem posztdoktori kutatója, aki azt szeretné, hogy minél több ember számára kiderüljön, hogy a tanulmány alapot adhat arra, hogy megérstük, hogyan képes a zene átlépni a társadalmi megosztottságon, és hogyan hozhatja össze az embereket.

A zene és az emlékek edzik az agyat

Biztos, hogy mindenkivel előfordult már, hogy egy dal hallatán azonnal beugrottak emlékek, és ilyenkor olyan részletek is gyakran eszükbe jutnak az érintetteknek, amelyeket irányítottan nem tudnak előhívni. Ezért sem meglepő, hogy az Alzheimerben vagy demenciában szenvedő betegek kezelésénél nagyon gyakori a zeneterápia.  Michael Thaut, a Torontói Egyetem kutatói által végzett tanulmány vezető szerzője szerint a különleges jelentésű zenehallgatás az agy idegpályáit stimulálta, ami segített fenntartani a magasabb szintű működést.  Kutatásaik szerint a személyes jelentőségű zene ismételt hallgatása javítja az agy alkalmazkodóképességét korai Alzheimer-kórban vagy enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél.

Azt figyelték meg, hogy a dalok, amelyek ezt a hatást kiváltották, különleges jelentőséggel bírtak a betegek életében, és segítettek abban, hogy a memóriateszteken jobb eredményt érjenek el. A változások a legszembetűnőbbek a prefrontális kéregben, az agy irányítóközpontjában, ahol a döntéshozatal, a szociális viselkedés moderálása, a személyiségkifejezés és a komplex mentális viselkedés tervezése zajlik. Azt is megfigyelték, hogy a beteg akár zenélt egész életében, akár soha semmilyen hangszeren nem játszott, a hatás azonos,

a zene gyakorlatilag egy kulcs, ami hozzáférést biztosít a memóriához és a prefrontális kéreghez.

– mondja a kutatás vezetője.

A kutatás eredményei a jövőben segíthetnek abban, hogy személyre szabott, nagyon egyedi lejátszási listákkal tudjanak a betegek állapotán javítani, vagy késleltessék a romlást.

Metál, punk, pop, bármilyen zene képes gyógyítani az embert

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk