Hirdetés

Új Nirvana-dalt írt a mesterséges intelligencia, hogy a mentális betegségekre hívják fel a figyelmet

Idén lenne 54 éves Kurt Cobain, aki 1994 április 5-én lett öngyilkos. A születésnapja és a halálának napja magasságában minden évben rengeteg rajongó tűnődik azon, hogy vajon milyen dalokat írna most, 2021-ben. Bár erre a kérdésre sosem fog tudni senki válaszolni, a Google Magenta AI és egy mentális egészséggel foglalkozó szervezet úgy gondolta, hogy megpróbálkozik a lehetetlennel.

Az Over The Bridge szervezet és a Google mesterséges intelligenciája több tucat Nirvana-dal segítségével hozott létre egy újat Drowned in the Sun címmel. A dalt Eric Hogan, egy Nirvana tribute-zenekar frontembere énekelte fel, és a végeredmény valóban nem áll távol mondjuk az egyik legutolsó, You Know You’re Right című daltól.

Hogan hangján kívül mindent a mesterséges intelligencia hozott létre. A szervezet először a Magenta AI-ba adagolt MIDI fájlokat, hogy a szoftver elemezhesse és megtanulhassa a zenekarra jellemző sajátos harmóniákat és hangokat. Állítólag nagyon sokat kellett próbálkozni, ugyanis pont Cobain gitárjátéka nagy gondot okozott a mesterséges intelligenciának, és a legtöbbször egy agyontorzított valami lett az eredmény. A lehetséges zenei és szövegmintákból egy kreatív csapat választotta ki a legjobbakat.

Amit viszont a mesterséges intelligencia sem tudott, hogy Cobain hogyan énekelné a szöveget, és itt jött képbe Hogan, aki nagyon sokat tanulmányozta Cobain énekstílusát, és megpróbálta mindezt visszaadni.

A Nirvana tagjai még mindig összejárnak zenélni

Milyen jó lenne, ha időben kapott volna segítséget

Nem ez az első olyan próbálkozás, amikor egy halott popsztárt szeretnének a mesterséges intelligencia segítségével megidézni, de itt teljesen más volt a cél. A felvétel az Over The Bridge szervezet „Lost Tapes of the 27 Club” kezdeményezésének része. A szervezet a zeneiparban dolgozók mentális egészségén szeretne javítani. A cél az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy Cobain öngyilkosságához a depresszió vezetett, és hogy a hasonló gondolatokkal és betegséggel küzdő emberek számíthatnak a segítségre. A mesterséges intelligenciával generált dalok a 27 éves korukban meghalt zenészekre emlékeztetnek, hogy ezzel is hangsúlyozzák a mentális egészség fontosságát. A torontói szervezet online workshopokat és foglalkozásokat is kínál.

Mi lett volna, ha ezek a zenészek segítséget kapnak?

– tette fel a kérdést Sean O’Connor, a szervezet vezetőségének tagja, akik hasonló, mesterséges intelligenciával írt dalokkal szeretnének emlékezni arra, milyen jó lenne, ha még mindig alkotna Amy Winehouse vagy éppen Jimi Hendrix és Jim Morrison.

Valamiért a zeneiparban a depresszió normális és romantikus, mintha ez jelentené a hiteles szenvedést a zenén keresztül

– mondja O’Connor. Hogy mi lett volna, ha segítséget kapnak ezek a zenészek, az megint csak egy olyan kérdés, amit lehetetlen megválaszolni, de a szervezet azon dolgozik, hogy minél több zenészen és zeneipari szakemberen segítsen annak érdekében, hogy ők írják a saját dalaikat, és ne a mesterséges intelligencia.

A projekt olyan előadók dalait is tartalmazza, mint Amy Winehouse:

A Doors:

Vagy Jimmy Hendrix:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,563KedvelőTetszik
2,995KövetőKövetés
1,960FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk