Hirdetés
Hirdetés

Új klipjében szubjektív korrajzzal jelentkezik a Bordó Sárkány

Lángoló Premier

XX. századi krónikás címmel jelenik meg a napokban a tízéves Bordó Sárkány zenekar új klipje, mely a formáció negyedik lemezének címadó dala lesz. A zenei anyag hangfelvételei, melyen a zenészek éppen az utolsó simításokat végzik, az NKA Halmos Béla kollégiumának támogatásával készültek.

Hirdetés

A dalt – melynek szerzője a zenekar vezetője, Dickmann Roland, de a teljes zenekar hozzátette a magáét – szubjektív társadalomkritikának szánták, mely nemcsak a szövegből, de a klip vizuális hangulatából, a benne megjelenő történelmi mozaikokból, effektekből is kiderül. Bár a dal a világjárvány előtt néhány hónappal született, a pandémia is hozzájárult a kidolgozás végleges formájához. Az alkotók szándéka annak kifejezése volt, ami a zenekar hangzásvilágában a kezdetektől megjelenik: ötvözni a középkori zenei jelképeket korunk zenei világával. A középkori és népi hangszereken játszó zenészek kizárólag akusztikus hangszereken szólaltatják meg hazánkban egyedülálló zenei világukat. Az új dal legfőbb üzenete az a párhuzam, mely szerint a társadalmat minden korban ugyanazok a vágyak és érdekek mozgatják, ugyanazon jelképek mentén haladunk, a tornyok, a zászlók, a keresztek ugyanúgy megjelennek a mai híradásokban, mint a középkorban, a társadalmi dinamika változatlan. A dal kritika ugyan, de inkább a figyelmet akarja felhívni arra, hogy az ember nem változik, bár ideje lenne. A klipet a debreceni A Márk Péteri Film készítette, akik a zenekar két másik (Avaldsnes, Legenda) klipjét is jegyzik.

Mint mindannyian, a zenészek nagyon bíznak benne, hogy hamarosan lesz lehetőségük a közönséggel személyesen is találkozni, és élőben bemutatni a XX. századi krónikást és a negyedik lemez többi dalát is.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók