Hirdetés
Hirdetés

Új helyszínekkel és eklektikus kínálattal indult el az Exit

Az újvidéki fesztivált 2000-ben azért hívták életre a szervezők, hogy egyfajta mozgalomként, a demokráciáért és a szabadságért álljanak ki Szerbiában. A dolog pikantériája, hogy azóta az Exit Európa egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, a szabadáság és a demokrácia kérdése pedig újra olyan értékek Szerbiában, ami mellett fontos kiállni.

Hirdetés

Ezt talán az bizonyítja a legjobban, hogy a fesztivál nyitónapján, akkor, amikor még a fesztivál sem volt nyitva, tehát a látogatók sem jutottak be a területre, egy gerillaakció nagyjából 20-30 emberrel a Péterváradi erőd előtt, a Beatles sárga tenegeralattjárójának öltöztetett hídcsonknak üzente meg egy messziről rosszul látszó molinón, hogy ők Oroszországgal vannak. Aztán fé órával később a Napalm Death koncertjén ennek az emberszámnak a sokszorosa üzente meg, hogy nem kérnek a háborúból, nincs olyan, hogy egy emberi lény illegális, és egy férfi se gondolja azt, hogy megmondhatja egy nőnek, mit csinálhat a testével.

Bár az Exit valóban fontosnak tartja, hogy kiálljon értékek mellett, ezek azért nem valami propagandagépezet részei, hiszen a fő üzenet meglehetősen leegyszerűsíthető annyira, hogy mindig a szeretet a jobb válasz. De az Exit üzenetek helyett leginkább a zenéről és az élményekről szól, ezért érdemesebb inkább azzal foglalkozni.

Több fesztivál egyben

Az Exit egyik érdekessége már azon túl, hogy egy ódon erődben van a Duna partján, az az a fajta zegzugosság, amiről mindig ódákat zengünk, de úgysem érti senki, aki nem járt még ott, hogy milyen izgalmas, mikor a várárkokban színpadokat talál az ember.

EXIT 2022 Dance Arena photo by Ervinkovac

De ennél talán érdekesebb, hogy idénre már egyértelműen olyan az egész, mintha egyszerre két fesztivál zajlana, az egyik egy nagyon népszerű elektronikus zenei fesztivál a Dance Arenában és a környékén, a másik pedig a nagyszínpad és a többi kisebb színpad. Most már egészen a bejárattól el lehet jutni egy bárkinek elérhető gyorsítósávon a nagyszínpad széléig, onnan pedig a tapasztalatok alapján rengetegen kérnek segítséget, hogy minél hamarabb a Dance Arenába jussanak. Itt alakítottak ki egyébként egy új részt, egy chill-zónával, ahol kicsit meg lehet pihenni, és a No Sleep helyszínnel, ahol egy stilizált bagoly alatti színpadnál, szintén elektronikus zenére lehet bulizni reggelig, már csak azért is, mert ha a Dance Arena küzdőtere megtelik, akkor meglehetősen nehéz ott átverekednie magát az embernek, de feltételezhetően azoknál, akik ide érkeznek nem is cél, hogy kettő felé a hazamenetelen gondolkozzanak.

A másik új helyszín szintén egy chill-zone, ez már az erőd alsó teraszán, egy meredek lépcsőn érhető el, az influenszercsapda angyalszárnyak és a virágos kapu mellett, amik várhatóan nagyon sok Instagram-posztban köszönnek majd vissza. Egyébként ebben is elég erős idén az Exit, sok az olyan installáció és felirat, ami előtt folyamatosan összeölelkezve csücsörítenek nők és férfiak vegyesen. Ebből a Fusion színpad mellett található kis teraszról tökéletes a rálátás Újvidékre, a Dunára, és mindenre, ami a hídon történik, csak hogy visszautaljunk a cikk elejére.

Egy dolog hiányzik nagyon a fesztiválról, az pedig az, hogy legalább a kijelölt éttermes negyedekben le lehessen ülni, amíg az ember elfogyasztja a megvásárolt kajáját. Hogy milyen árakkal, arról külön számolunk be.

Tavaly az Exit volt az egyetlen nagy fesztivál, amelyet megtartottak Európában. Igazából gyakorlati különbség nem volt, akkor kötelező volt tesztet vagy oltási igazolást bemutatni, de utána mindenki szabadnak érezhette magát. Most még ennyi sem volt, mégis inkább elméleti síkon lett újra szabad a fesztivál, és 2019 óta először volt, hogy egy szája és orra elé kendőt kötő emberről nem a járvány jutott eszembe, hanem az, hogy por van.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók