Hirdetés

Új eszközzel lehet gyorsítani a kijózanodást

Kanadai kutatók szerint egy olcsó és egyszerű módszer lehet alkalmas arra, hogy kezeljék a potenciálisan életveszélyes alkoholmérgezéssel kórházba szállított pácienseket. Az egész lényege, hogy egyszerűen ki lehet lélegezni a szervezetből az alkoholt. A módszerhez egy eszközt is terveztek, aminek a lényege, hogy biztonságosan tudjon a páciens hiperventillálni.

A tesztjeik alapján a módszerrel háromszorosára gyorsult a szervezet alkoholszintjének csökkenése az egészséges embereknél.

A méreganyagokat, mint például az alkoholt is a máj hathatós segítségével tudja a szervezet lebontani. A máj nagyon sokat elvisel, és nagyon sokat köszönhet neki a szervezet, de a folyamatokat nem tudja gyorsítani még akkor sem, ha egyébként olyan mértékű alkohol kerül a szervezetbe, ami súlyosan káros, vagy akár halálos is lehet. Erre egyébként a szervezet más védekezési mechanizmusokat dolgoz ki, ilyen például a hányinger, vagy ha ez sem segít, akkor ilyen védekező mechanizmus az is, mikor a részeg elalszik, mielőtt még többet tudna inni. Van, akiknél ezek a védekező mechanizmusok jól működnek, de van akiknél nem, vagy egészen egyszerűen figyelmen kívül hagyják, esetleg túl gyors az alkoholbevitel ahhoz, hogy elkezdjenek működni, és már az ájulás is olyan szintű alkoholmennyiséget jelent, ami veszélyes a szervezet számára. A legtöbbször az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy figyelik az életfunkciókat és a légzést, valamit hidratálják a szervezetet, és a májra bízzák a munka oroszlánrészét.

Ugyanakkor a tüdő is szerepet játszik abban, hogy az alkohol természetes úton távozzon a testünkből. Ez okozza például az alkoholos leheletet. Ilyenkor az történik, hogy a vér, benne az alkohollal eljut a tüdőbe, hogy friss oxigénnel töltődjön fel, miközben a vérben lévő alkohol egy részét a szén-dioxiddal együtt kilélegezzük.

Ez a folyamat a hiperventillációval, vagyis a gyors légzéssel felgyorsulhat.

A baj az, hogy ezzel túl sok szén-dioxidot is veszít a szervezet. Erre is van a szervezetnek védekezési mechanizmusa, komoly kényelmetlenség, vagy ájulás is bekövetkezhet, ha valaki valaki túlságosan kapkodja a levegőt, ezzel magyarázható, hogy olyan emberek, akik szemmel láthatóan pánikolnak, elájulnak.

Joseph Fisher aneszteziológus és a torontói Health Network Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője, és az eszköz feltalálója azt mondja, hogy megtalálta erre a megoldást. A beteget olyan légzőálarccal látják el, ami biztonságos oxigén, és szén-dioxid ellátást biztosítja a hiperventilláció során. Az egészhez ráadásul nem kell elektronika vagy számítógép, ahogyan ő fogalmazott, bolondbiztos a mechanikus szeleppel ellátott szerkezet.

Az eszközt nagy tömegen még nem tesztelték, viszont öt önkéntes bevonásával az első eredmények nagyon jók. A természetes módszerhez képest háromszor olyan gyorsan józanodtak ki. A kutatáshoz nem itatták le őket olyan nagyon, de így is elég sok vodkát kellett elfogyasztaniuk.

Fotó: Lečenie Narkomanii / Pixabay

Bár a vizsgálat nagyon az elején tart, a Fisher, és magát az eszközt sem tesztelték, Fisher munkássága miatt érdemes odafigyelni rá. Tavaly munkatársaival egy olyan eszközét engedélyezték, ami a szén-monoxid mérgezés kezelését könnyíti, és több amerikai sürgősségi osztályon már használják. Fisher szerint a két eszköz ugyanazon az elven működik, azaz az alkoholmérgezést is kezelni lehet vele olyan embereknél is, akik nem a mennyiség, hanem a minőség áldozatai lesznek, például szélvédőmosó folyadékot isznak. Fisher szerint már legalább száz éve ismert, hogy az alkoholt a tüdő is segít eltávolítani a szervezetből, ezért nem is érti, miért csak most kezdett el foglalkozni azzal a tudomány, hogy kihasználja ezt a folyamatot.  Szerinte a módszer akkor is működik, ha a páciens elvesztette az eszméletét, ebben az esetben egy csövet kell levezetni a tüdőbe, és manuálisan alkalmazható az eljárás.

Magyarországon az Országgyűlés által publikált 2020 februári adatok szerint a nyilvántartott alkoholisták száma 15 ezer fő, a becsült számuk pedig 379 ezer fő. Annak ellenére, hogy valamelyest csökkent az évtizedek alatt a túlzott alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható megbetegedések és halálesetek száma, nemzetközi összehasonlításban az alkohollal kapcsolatos halandóság továbbra is kiemelkedően magas Magyarországon. Aki úgy érzi érintett a témában, az a (06-1) 251-00-51-es telefonszámon kérhet segítséget az Anonim Alkoholisták közösségétől, krízishelyzetben pedig a 112-es segélyhívón kérhet segítséget.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk