Hirdetés

Új egyesület támogatja a technológia területén tevékenykedő nőket

Women in Technology Hungary Egyesület néven jött létre a Vodafone Magyarország kezdeményezése, a Lenovo Magyarország és a BOOKR Kids társalapításával.

Az egyesület megalapításával egy olyan platformot hoznak létre, amely

  • párbeszédet generál a szervezet tagjai között
  • inspirációt, mentoringot és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára.

Az akcióval a nemzetközi nőnapon a női esélyegyenlőség fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Vodafone. Az Egyesülethez társalapítóként csatlakozik Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója, valamint Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és ügyvezetője.

A Vodafone globális céljaiban is megjelent az esélyegyenlőség és a nők támogatása. A cél az, hogy a szolgáltató 2025-re a legjobb munkahellyé váljon a nők számára, és azon dolgoznak, hogy 2030-ig a vezetői pozíciók legalább 40 százalékát nők töltsék be a vállalatnál.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Women in Technology Hungary Egyesület megalapításával az a cél, hogy összefogják az iparág különböző területein tevékenykedő nagyszerű nőket, párbeszédet indítsanak, példát mutassanak a jövő női generációjának.

A technológiában tevékenykedő nők támogatására több nemzetközi példa létezik. Az egyik legismertebb és egyben Európa legnagyobb ilyen jellegű tech konferenciája, a European Women in Technology a világ minden tájáról érkező, a technológiai szektorban tevékenykedő befolyásos és inspiráló nőket fogja össze egy előadássorozat keretében. Ezenkívül számos, a világ különböző pontjain működő, a technológiában dolgozó nőket összefogó szervezet létezik.

Magyarországon viszont jelenleg nem működik kifejezetten a nők technológiai szerepét erősítő program vagy szervezet – ezt az űrt kívánja betölteni a Vodafone Magyarország kezdeményezésére megalakuló Women in Technology Hungary Egyesület.

A társalapítók közül Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy egy olyan technológiai óriáscégnél, mint a Lenovo, mennyire támogatják a női vezetőket, és ahhoz képest, hogy az IT iparágban még mindig 15 százalék körül mozog a női vezetők aránya a világon, a Lenovóban jelenleg ez a szám 20 százalék körül van, és célkitűzésünk az elkövetkező öt évben a 25 százalékos arányt elérni.

A legnagyobb akadálya jelenleg a gyorsabb változásnak az, hogy a szakmát nagyon kevés nő választja. A Women in Technology Hungary Egyesület megalakulása pont ebben segíthet, és ezért nagyon fontos számomra

– mondta el Lukács Anita.

Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és vezetője pedig arról beszélt, hogy egy friss felmérés szerint azoknál a cégeknél, ahol a management több mint húsz százaléka nő, tíz százalékkal magasabb az innovációból eredő bevétel.

Szerintem még ennél is egyszerűbb a képlet: a digitális termékek felét nők vásárolják. Hogy érthetnének meg minket, ha nem kérdezik meg a véleményünket?

– tette fel a kérdést Horváth Dorka, aki arról is beszélt, hogy az egyesület célja, hogy a technológia világát érthetőbbé és elérhetővé tegyék minden, a témára fogékony nő számára

A szervezet létjogusultságát mi sem mutatja jobban, mint a 2020-as DESI mutató, amely a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét méri. Eszerint az IKT, azaz információ- és kommunikációtechnológia területén Magyarországon a munkaerő tekintetében az EU többi részéhez közel hasonló arányt képviselnek (3,7 százalék Magyarországon, 3,9 százalék az Unióban), ugyanakkor a női IKT-szakemberek tekintetében ez az arány rendkívül alacsony, az összes hazai női munkavállaló csupán a 0,7 százalékát teszik ki (szemben az EU-ban jellemző 1,4 százalékos átlaggal).

A Vodafone idei nőnapi kampánya is a nemek közötti egyenlőségre kívánja felhívni a figyelmet: a Vodafone Magyarország Instagram oldalán a mai napon egy digitális idővonalon mutatják be a női egyenjogúság legfontosabb állomásait.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk