Hirdetés

Úgy adja ki a Kings of Leon az új lemezét, mint eddig senki

NFT tokenben adja ki az új lemezét a Kings of Leon. Ők lesznek az első olyan zenekar, ami így jelentet meg egy lemezt, viszont az NFT tokenek annyira népszerűek, és annyira illeszkednek a zenevilágba, hogy érdemes bővebben foglalkozni vele.

Fotó: Kings of Leon

Mi az az NFT, és mire jó?

Az NFT, azaz non-fungible token gyakorlatilag egy kriptovaluta, de nem pénz van mögötte, hanem az értéke az egyedisége. Gyűjtői tokenek, amiknek a lényegük az egyediség, és a legtöbb darab különlegesnek számít. Ha a fizikai életre szeretnénk átültetni, akkor nagyjából úgy lehetne jellemezni, hogy mikor az ember kölcsönad valakinek egy CD-t, akkor szereti ugyanazt visszakapni, és nem egy másik előadó CD-jét, vagyis az a CD nem helyettesíthető.

Minden NFT létrehozása során ki kell derülnie, hogy az miért különleges, miért egyedi és megismételhetetlen. Persze kollekciók is lehetnek NFT-t, de azok is csak limitált mennyiségben. Azaz a boltban a tejföl sosem lehetne NFT, de egy olyan bor, amiből csak 500 palack készült a világon, az már igen. Az NFT metaadatai, vagyis az a leírás, hogy mitől is egyedi, állandó kell, hogy legyen, és ezek a tokenek például a bitcoinnal ellentétben nem oszthatóak.

Tökéletes digitális művészeti alkotások egyediségének igazolására vagy például online koncertjegyekként, és minden olyan dolognál, ahol fennáll a hamisítás veszélye.

Szinte bármilyen egyedi dolgot lehet tokenné változtatni, aminek köszönhetően az utóbbi időben rengetegen éltek is ezzel a lehetőséggel. Művészeknek vált egyszerűbbé eladni a digitális alkotásaikat, sőt megjelent a kriptoművészet fogalma, de játékokban tudnak gazdát cserélni tárgyak, és a Nike vagy az NBA is előállt már a saját NFT-kollekciójával.

Az NFT-k egyik lényege a nyilvánosan elérhető és átlátható blokklánc, azaz látni lehet mondjuk egy digitális festmény esetén, hogy kik voltak az előző tulajdonosok, és mivel szubjektívek, azaz lehet, hogy valaki 20 forintot sem adna azért az alkotásért, más viszont minden pénzét, így az áruk is ingadozik.

Különleges juttatásoktól lesz egyedi a Kings of Leon lemez

Bár az NFT az undergroundban jelen van már egy ideje, elkezdett a mainstreambe is beszivárogni. Portugal. the man, Shawn Mendes, Grimes és Mike Shinoda is megjelent már a színen az elmúlt hetekben. A YellowHeart pedig az a cég, aki segít a művészeknek, hogyan tudják az NFT-t beilleszteni a stratégiájukba.

A Kings of Leon új lemeze természetesen ott lesz az összes streamingszolgáltatónál, de csak a YellowHeartnál elérhető változatok lesznek különlegesek. 

Péntektől két hétig lehet megvásárolni a tokeneket. Az 50 dolláros verzió különleges, mozgó borítót jelent, ami tulajdonképpen egy digitális alkotás. Ezen felül le lehet tölteni a dalokat, és a limitált vinylek is a csomag részei. Egy másik típus élő koncerteken beváltható juttatásokat nyújt, mint például életre szóló bérletet az első sorba. A harmadik pedig digitális művészeti alkotást.

Josh Katz, a YellowHeart vezetője elmondta, hogy az utóbbi két évtizedben a zene leértékelődött,

mindent el lehet adni zenével, csak éppen a zenét nem.

– mondta a Rolling Stone-nak adott interjújában, ahol azt is kifejtette, hogy nem jó irány, hogy minden zenéhez hozzá lehet férni olcsóbban, mint amennyibe egy lemez kerül. Viszont az NFT újra lehetővé teszi, hogy birtokolja az ember a zenéket. Szerinte a zenekiadás jövője egyértelműen ez, és nem a streaming.

Kiadnak 18 teljesen egyedi NFT-is, amiből hatot a zenekar árverez majd el. Minden ilyen “aranyjegy” egyben koncertjegy is, és ez lesz az első alkalom, hogy koncertjegyet NFT-ként értékesítenek. 

Minden ilyen jegy tulajdonosa automatikusan minden Kings of Leon turné egy állomásán négy első soros jegyet tudhat magának, és olyan VIP-élményt, mint hogy sofőr biztosítja a koncertre történő eljutást, ahol egy ember lesi az igényeit, találkozhat a zenekarral, a koncert végén pedig ő és barátai négy teletömött szatyornyi merch ajándékkal szállhatnak be az autóba, ami hazaviszi őket.

Két példa az “aranyjegyre” Fotó: Yellowheart

Ez nyilván egy extrém példája annak, hogy milyen extra szolgáltatásokat jelenthet az NFT, ennél egyszerűbb elképzelni, hogy sima koncertjegy esetében ezzel a módszerrel mennyivel egyszerűbben ki lehet szűrni a hamis jegyeket a másodlagos piacon. És arra is van lehetőség, hogy akárhányszor értékesítenek egy NFT-t, a zenekar vagy előre megjelölt jótékonysági szervezet megkapja a vételár bizonyos százalékát. A Kings of Leon például úgy döntött, hogy két ajánlat – az 50 dolláros NFT lemez és a Bandit Wave #2 névre keresztelt legmagasabb árú „aranyjegy” – összes bevételét a Live Nation Crew Nation alapjának ajánlja fel, ami a bevétel nélkül maradt turnén dolgozókat segíti.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk