Hirdetés
Hirdetés

Átfagyva mentünk a U2-zarándokhelyre egy amerikai sivatagban

Fennállása során először sikerült a Lángolónak eljutni a Las Vegas-i CES kiállítása, ahonnan számos cikket szállítottunk már az olvasóinknak. Úgy gondoltuk, hogy ha már ott vagyunk, akkor nem csak a technológiával foglalkozunk, hanem természetesen a zenével és a popkulturával is. Olvasóink ezekből is kapnak egy jó csokorral videók és cikkek formájában. Most például arról, hogy hogyan eredtünk a U2 egyik legjobb lemezének, a The Joshua Tree nyomába.

De hogyan jutott ez eszünkbe? Úgy, hogy elkezdtük nézegetni, mi van Los Angeles és Las Vegas közelében. Hát a Joshua Tree nemzeti park! Na, akkor már ott meg kéne nézni azt a helyet, ahogy a U2 The Joshua Tree című lemezének borítóját fotózták. Ez jó ötlet, menjünk!

A joshua tree, ami nem a kézenfekvő helyen van

Tiszta szerencse, hogy megnéztem, hogy hol van ez a hely, mert hát közel sem a Joshua Tree nemzeti parkban, hanem inkább az északabbra lévő Death Valley-ben. Hát akkor oda megyünk. El is indultunk Las Vegasból, de a nemzeti park annyira lenyűgözött minket, hogy nem értünk világosban oda, ahol a U2-t fotózta Anton Corbijn, úgyhogy megszálltunk westernfilmek háttereként szolgáló Lone Pine-ban (videó később), és másnap visszamentünk a sivatagba.

Amúgy a Google Mapsen, ha nem is nehéz, de nem egyértelmű megtalálni a helyet. Az útról nem látszik, szóval szívből gratulálunk azoknak, akik az első között keresték azt fel amolyan fanatizmusból.

Nekünk ez most könnyű volt, gyorsan oda is jutottunk, ahol már társágunk másik fele szétfagyott a szélben (egy olyan helyen, ahol amúgy Amerika legmelegebb hőmérsékleteit mérik. A társaságunknak azt a felét vezető Vörös András jót háborgott is, hogy oda ő aztán be nem megy, öt perc séta, sok a homok és a szél is fúj, úgyhogy ha mi akarunk, menjünk, ők meg elindulnak a több órás útra, Los Angelesbe.

Ma már zarándokhely a U2 The Joshua Tree ikonikus fotójának helyszíne.

Nyáron veszélyes is lehet

Mi persze akartunk, becsoszogtunk a sivatagba, ahol megtaláltuk a mára már kidőlt és elkorhadt híres fát, körülötte meg csomó relikviát a U2-fanatikusoktól. Ezek között a fanatikusok között amúgy voltak olyanok is az évek során, akik szintén ezt akarták megnézni, csak éppen a legmelegebb nyárban, amikor a környéken akár 90 fokra is felmelegszik a talaj, ők pedig ilyen időben lerobbantak, és mivel térerő híján még segítséget sem tudtak hívni, meghaltak.

Állítólag amúgy maga a U2 fotózása is ilyen hidegben történt 1986 decemberében, mint ahogy mi ott voltunk. Corbijn hirtelen ötlettől vezérelve kitalálta, hogy álljanak ott meg, miközben amúgy a The Two Americas című, már felvett lemezük borítójához kerestek három napja helyszíneket. Aztán húsz perc alatt meg is voltak az egésszel, ebből pedig a híres belső és hátsó borító lett, meg az új lemezcím. Persze Bono mindenféle spirituális dolgot társított utólag a fához, a környékhez, amit a rajongók zabálnak a mai napig, és így zarándokhely lett ez a kis sivatagi pont, ahol még vendégkönyv is van a relikviák mellett.

Ráadásul a Death Valley nem csak ezt adta a The Joshua Tree című lemezhez, hanem a Zabriskie Pointot is. Sőt, igazából ez van a frontborítón:

Ez ráadásul élőben, első látványra jóval lenyűgözőbb, mint a néhai fa környéke, bár spirituálisan valóban a kietlen hatalmas sivatag adhat többet egy rajongónak.

A kép nem adja vissza azt a helyet, ahol a U2 Joshua Tree lemezének borítófotója készült

És ha már a U2 ott volt Las Vegasban, akkor forgattak is egy klipet:

Méghozzá azon a helyen, amit Vörös András földi pokolként jellemzett ebben a videónkban:

(x) A cikket a Samsung eszközeinek segítségével állítottuk össze.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,935KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,640FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók