Hirdetés
Hirdetés

Túl a félidőn – Élménybeszámoló a Művészetek Völgye első feléről

Volt idő, amikor a fesztiválozás afféle Hunter S. Thompson-i ámokfutást jelentett számomra, rengeteg alkoholba fojtott bánattal, éjszaka szőlőhegyen eltévedéssel, terméskő falak lefejelésével, meg utána még egy hét szabadsággal, amíg kipihentem a pihenést.  Hogy miért nincs ez már így, annak taglalásába majd akkor kezdek bele, amikor jó pénzért felcsapok (de)motivációs trénernek. Viszont nagyon tudok örülni annak, hogy manapság teljesen jól érzem magam más megközelítéssel szerzett élmények birtokában is.

Mókás látni persze az ifistákat, akik közül sokan láthatóan az első komolyabb ereszdelahajamba csapnak bele ebben a röpke tíz napban. Egyikük mondta is egy szépen kivitelezett instabil oldalfekvésből, hogy köszi, minden rendben van, pedig én csak a mindig mindenben mászókát látó kislányomtól kérdeztem meg pár méterrel arrébb, hogy „Segíthetek, gyermekem?!”

Igyekeztem elfojtani a nevetést, de nem sikerült, és közben azon gondolkodtam, vajon az én szüleim is ilyen vidámak voltak-e, amikor egy akkori edzettségi szintemhez képest alapos, négy kötőjel hat sör elfogyasztásával járó kocsmatúra után az ágyam mellé készítették a lavórt, reggel pedig kajánul vigyorogva álltak sorfalat a szobám ajtajánál, és érdeklődtek némi éllel a hangjukban arról, hogyan is alakult a tegnap este.

Mintha itt kirándulna az összes humán tárgyak felé orientált középiskolai osztály huszonöt évvel ezelőttről. Minden stimmel, ruhák, hajak, szemüvegkeretek, a hol banális, hol meglepő érettségre valló nagymegfejtések a világ dolgairól az aznapi főhősök koncertjére hangolódva. Persze csak hallom félfüllel, direktben nem hallgatózom, nem azért jöttem, hogy szociográfiát írjak. De még így, nyugdíjasban is tud ez jó lenni.

Kétezervalahány program megtekintése és az összes helyszín felkeresése persze teljesen esélytelen. Ez elmúlt napokból sokkal inkább egyfajta maradandó pillanatokból összeálló hangulati csomagot tudok felidézni. Megérkezni már sötétben, biciklivel a szőlőhegy tetejéről, felismerni még az erdőben, a helyszíntől legalább másfél kilométerre Hobo hangját. Kaláka gyerekkoncertet nézni délelőtt babzsákon, és rájönni, hogy a kortársaid közül mindenki tudja a Fakatona Kányádi Sándor „bácsi” által írt versét. Látni a domb tetején, hogyan keveri a népzenét Középeurópai Hobo Blues-zal és LGT-vel a Csík zenekar, majd még aznap belefutni a nyilvánvalóan szent őrült szaxofonos, Tóth Viktor által tartott zenés jazztörténeti előadásba, és megfogadni, hogy otthon az első dolgod lesz mindent meghallgatni, amiről beszélt.

Felfedezni egy délelőtti bringatúrán, hogy a Dunántúlon is van egy Eger-patak, nem csak Egerben, meg Heves megyében. Elégedetten mosolyogni olyan régi kedvenceket hallva, mint a Kiscsillag, rácsodálkozni olyan, eddig még nem hallott, kifejezetten érdekes zenekarokra, mint a Platon Karataev. Elgondolkodni azon, hogy vajon a gyimesi népdalok mit és miért mozdítanak meg egy olyan kisgyerekben, aki most először hallja őket, de láthatóan a világ minden kincséért sem lehetne elvonszolni a helyszínről. Ordítva röhögni a Momentán Társulat improvációs színházi előadásán. Vagy épp lélekben térdre esni az énekével szívet repesztő Palya Bea koncertjén, ahol még a Barbaro neve is felsejlik lelki szemeim előtt a ritmus- és dallamvilág hallatán.

Furcsa illúzió ez. Pár napra elhiszed, hogy a világ lehet jó hely, ahol az emberek szeretik és elfogadják egymást. Hogy az élet nem arról szól, hogy olyanok nevét kell megtanulnod, akikről február vége előtt azt sem tudtad, hogy a világon vannak, hogy árfolyamok, százalékok, nyilatkozatok miatt kell aggódnod, vagy egyenesen félned. Néhány napig még itt leszünk. Néhány napig még jöhettek. Én maradnék még tovább is.

Fotók: Művészetek Völgye Facebook

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,602KedvelőTetszik
2,962KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók