Hirdetés

Tucatnyi tesztkoncert bizonyítja, hogy lehetnének bulik

Miután megnyitottak a teraszok, és már focimeccsre is lehet menni, még mindig nincs arra vonatkozóan információ, hogy mikor térhetnek vissza a koncertek és a bulik, vagyis hivatalos megnevezés szerint a zenés-táncos rendezvények.

Pedig a világ és Európa is túl van már elég sok tesztkoncerten az első, 2020 augusztusában tartott kísérleti jellegű buli óta. Azóta Spanyolországtól Szingapúrig 50-5000 emberig tartottak bulikat, hogy jobban megismerjék, hogyan is viselkedik a vírus tömegben, és milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban megelőzni a tömeges megbetegedéseket, milyen korlátozásokkal lehet elérni, hogy újra biztonságos helyszínné váljon bárki számára egy koncertterem.

Egy tucat esetben bebizonyosodott már, hogy a koncertek lehetnek veszélytelenek

 • A Restart-19 nevű, 2020 augusztusában tartott lipcsei bulin 1500 ember vett részt, aminek az lett a nagy tanulsága, hogy egy eseményen a kontaktusok nem mindenkit érintenek egyenlő mértékben, így speciális követelményekkel ugyan, de lehet eseményeket tartani.
 • 2020 novemberében Dortmundban a Konzerthaus Dortmund helyszínen zajló eseményekből készült tanulmány arra jutott, hogy a koncertcsarnokok és a színházak nem a fertőzések fő központjai.
 • 1047 ember részvételével zajlott Barcelonában 2020 decemberében a PRIMA-CoV, ahol azt akarták bebizonyítani, hogy ésszerű óvintézkedések elegek lehetnek arra, hogy az emberek élő eseményeken tudjanak szórakozni. Itt a közönséget antigénteszttel szűrték meg, és kötelező volt a maszkhasználat is, cserébe senki nem fertőződött meg.
 • Nagyjából ugyanebben az időpontban a Párizsi Filharmonikusok is tesztkoncertet szervezetek. A koncert jellegéből adódóan ültetett hangversenyről beszélünk, és maszkkal, valamint az ülőhelyekbe épített levegőcserére alkalmas eszköz folyamatos használatával biztonságosan tudták megtartani az eseményt, sőt az is kiderült, hogy biztonságosabb az egész, mint a hagyományos szellőztető berendezések. 2021 márciusában a berlini filharmonikusok ezerfős tesztkoncertet tartottak, ami után nem történt megfertőződés.
 • Szintén decemberben Szingapúrban is 500 fős tesztkoncertet tartottak, hogy kiderítsék, hogyan lehet újra visszahozni a koncerteket a mindennapokba.
 • 2021 februárjában négy napon keresztül tartottak 100 fős kis bulikat Luxemburgban a Rockhal nevű helyen – illetve Hollandiában még ennél is több eseményt a Back to Live kezdeményezés keretein belül –, hogy bebizonyítsák, lehet biztonságosan bulikat tartani. Mindkét tesztsorozat sikerekkel zárult.
 • Márciusban az eddigi legnagyobb, 5000 fős buli zárult sikerrel. Barcelonában a Love of Lesbian koncerten a résztvevők gyakorlatilag csak maszkot viseltek, semmilyen távolságtartás nem volt, viszont ingyenes antigéntesztelésen estek át. Összesen hat ember tesztje lett pozitív a koncert utáni két hétben, közülük négyről azonban biztosan lehet tudni, hogy egy családtagjuktól kapták meg a fertőzést, nem a koncerten.
 • Májusban Angliára szegeződik majd minden figyelem, ott több helyszínen, 300-21 000 fős eseményeket tartanak majd, és mindenben követik az egészségügyi szakemberek tanácsait azzal kapcsolatban, hogyan lehet biztonságos a teljes nyitás. Májusban a franciák is készülnek hasonló nagyszabású eseményre, olyanra is, ahol tesztelnek ugyan, de pozitív teszteredményekkel rendelkezőket is beengednek, hogy élesben teszteljék, mi történik, ha fertőzött személyek is vannak a koncerten.

Már javaslatok is készültek a nyitásra

Az Egyesült Királyságban már hónapok óta tudják a szervezők, hogy ha minden jól megy, mikor tarthatnak eseményeket, így fel is tudnak rá készülni. Németországban is készült már forgatókönyv, hogy a helyek milyen biztonsági intézkedésekkel indulhatnának újra. A hollandok pedig azt szedték össze, hogy milyen intézkedések mellett lehetne a lezárások ellenére is szórakozni. Ezek között szerepel a

 • gyorsteszt elérhetősége akár a buli napján és utána is;
 • negatív teszteredményekhez való hozzáférhetőség a helyszínek számára, hogy ellenőrizni tudják a látogatókat;
 • maszkhasználat legalább a folyosókon és közlekedés közben;
 • ültetett eseményeknél távolságtartás;
 • lehetőség arra, hogy a csoporttól elválasztva bulizhassanak baráti társaságok;
 • hatékony szellőztetés megoldása;
 • aktív kommunikáció a résztvevőkkel a rendezvény előtt, alatt és utána is.

Hogy ezzel szemben itthon milyen bizonytalanságokkal küzd a szektor, arról többször is írtunk már, sőt egy minikutatást is készítettünk arról, hogy olvasóink többsége már megkapta az oltását vagy szeretné megkapni, ami fontos információ lehet a még mindig a túlélésért küzdő zenekaroknak, koncertszervezőknek és helyszíneknek, bár még így is hónapok kellenek ahhoz, hogy a szervezők fel tudjanak készülni a nyitásra.

Nagy Oltásfelmérés – A Lángoló olvasóinak 70 százaléka már oltott vagy oltatni akar

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk