Hirdetés

Továbbra sem tudni, mi lesz a fel nem osztott 500 milliós fesztiváltámogatás sorsa

2020 szeptemberében írt ki a Magyar Turisztikai Ügynökség 699 millió 650 ezer forint keretösszeggel pályázatot “Könnyűzenei fesztiválok szervezőinek támogatása” néven. Ez volt az a 700 milliós pályázat, ami a kormányzat kommunikációjában gyakran előkerült, mikor az élőzenei szektor támogatásairól esett szó.

Ahogy akkor is megírtuk, végül csak 200 millió forintot osztottak szét a rendelkezésre álló keretből. A maradék 500 millió forint felhasználásáról azóta sincsenek nyilvános adatok. 

Korábban a Music Hungary Szövetség és a Fesztiválszövetség kezdeményezte, hogy a fennmaradó összeget szakmailag jól koordinált formában az eredeti célnak megfelelően felhasználhassák. A Music Hungary Szövetség közleményéből kiderült, hogy erre még azóta sem került sor.

500 milliót még nem osztottak ki a 700 milliós fesztiváltámogatásból

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az április 15-i Kormányinfón beszélt a zenei szektort segítő intézkedésekről, amire a Music Hungary Szövetség nyílt levélben reagált. Szerintük ugyanis a felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak, azaz nem a zeneipari szereplőknek jutottak, vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket. További problémaként felhozták a következőket:

  • a Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének csak töredéke került a zenészekhez. A nagyobbik részét a a hivatalosan szerződött technikai partner, vagyis az Antenna Hungária kapta.
  • A Szövetség korábban már jelezte Varga Mihály Pénzügyminiszter felé, hogy segítséget jelenthetne a KATA-s vállalkozási formában dolgozó zeneipari szakemberek fizetési kötelezettségének szüneteltetése, ahogyan ezt több más szektornál is engedélyezte a kormány. Többszöri megkeresés után a válaszból kiderült, hogy a zenészek és az előadóművészek lényegi segítségre nem számíthatnak az ügyben, miközben a bértámogatással nem tudnak élni.

Gyorskölcsönt és pályázatokat ajánl a zeneipar szereplőinek a pénzügyminiszter

  • Akkor a pénzügyminiszter gyorskölcsönt ígért, azonban az erre jogosultak közül a legtöbb élőzenei szektorban használt TEÁOR szám lemaradt. A problémát jelezték az illetékesek felé, de még nem kaptak választ.
  • Újból megemlítették a kulturális áfa bevezetésének kérdését, illetve hangsúlyozták, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre van szüksége az újrainduláshoz és fennmaradáshoz.

A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együtt együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban, és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki

– áll a közleményben.

A magyar fesztiválok és koncertek egészen pontosan milliárdokban mérhető bevételt jelentettek 2019-ben az államkasszában, és ebbe még nem számoltuk bele a foglalkoztatást, illetve a helyi kulturális vagy turisztikai jelentőségét a rendezvényeknek. A témáról itt írtunk részletesebben:

Magyarország is sokat veszít, ha megint elmarad a fesztiválszezon

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk